Home IconarrowHaberlerarrowHaldun Taner Müze Evi Açıldı
Kadıköy Güncel

Haberler

Haldun Taner Müze Evi Açıldı

cover photo

Kadiköy Belediyesi, tiyatro ve edebiyat dünyasinin büyük ustasi Haldun Taner’in 103. Yas gününde Haldun Taner Müze Evi’nin açilisini yapti.

Kadiköy Belediyesi sanat ve edebiyat dünyasinin önemli isimlerini yasatiyor. Uzun yillar boyunca Kadiköy’de yasamis, eserlerini Kadiköy’de üreten Haldun Taner’in edebi ve insani kisiliginin belleklerde diri kalmasini saglayacak “Haldun Taner Müze Evi” açildi.

Kadiköy Belediyesi'ne ait Fenerbahçe Mahallesi’nde bulunan ikinci derece tarihi eser olan bina restorasyonu yapilarak Müze Evi haline getirildi. Usta yazarin 103. yas günü olan16 Mart’ta açilisi yapilan Haldun Taner Müze Evi büyük yazarin esi Demet Taner, yakin dostlari Metin Akpinar, Gülriz Sururi, Can Gürzap, Mustafa Pilevneli, Salih Kalyoncu, Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu ve Kadiköylülerin katilimiyla açildi.

Kadiköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi’nin dans gösterisi ile baslayan açilis CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun gönderdigi mesajin okunmasiyla devam etti. Kiliçdaroglu mesajinda“Haldun Taner Türk edebiyati ve tiyatrosu için yeri doldurulamayacak bir isimdir. Kabareyi ülkemize getirmis ve Türk tiyatrosuna kattigi yeniliklerle bir dönemin öncüsü olmustur. Haldun Taner’i 103. Dogum gününde bir kez daha rahmetle aniyorum. Müze Evi’nin Kadiköy halkina hayirli olmasini diliyorum.” dedi.

Haldun Taner’in esi Demet Taner, Haldun Taner’in dogum gününde böyle bir projenin hayata geçirilmesinden mutluluk duydugunu belirtti ve sözlerini söyle sürdürdü: “Sayin Aykurt Bey göreve geldikten sonra yaptigi icraatlar içinde ilk is olarak bu engelleri ortadan kaldirarak burayi Haldun Taner Müzesi olarak hayata geçirdi. Yillardir arzu ettigim bir sey gerçeklesti. Bu projenin gerçeklesmesinde emegi geçen herkese tesekkür eder, Haldun Taner Müze Evi’nin Haldun Taner’in anisina oldugu kadar kültür hayatimiza da katki saglamasini dilerim.”

Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu Haldun Taner Müze Evi açilisinda sunlari söyledi: “Haldun Taner’in Türk tiyatrosuna kattigi büyük emegi, yazarligi ve elestirmenliginin getirdigi bütün bu birikimi gelecege aktarmak bizim görevimiz. Haldun Taner Müze Evi’yle bunu yapiyoruz. Burada bir seyi gördük ki hep beraber bir araya gelip bir seyler yapmaya çalistigimiz zaman çok küçük seylerden çok büyük seyler çikiyor. Bu aslinda sadece bütün Kadiköy için degil, sadece Istanbul için degil Türkiye için de çok küçük seylerden hep birlikte büyük aydinlik bir ortam yaratabiliriz yaratacagiz da. Kadiköy’deki kültür sanat mekanlarimizdan bir tanesini daha açmaktan çok mutluyum. Özellikle Demet hanima çok tesekkür ediyorum. Çok ciddi bir mücadele verdi çok ugrasti.” 

Haldun Taner Müze Evi Aykurt Nuhoglu ve Demet Taner'in konusmalarindan sonra sanatçilarin ve Kadiköylülerin katilimiyla açildi.

HALDUN TANER MÜZE EVI

Haldun Taner Müze Evi, Fenerbahçe Mahallesinde yer aliyor. 117 yillik tarihi binada basta Haldun Taner’in kisisel esyalari ve eserlerinden örnekler sergileniyor. Haldun Taner’in kitaplari, daktilosu, meshur sapkasi, atkisi gibi esyalarin sergilendigi binada ayni zamanda edebiyat ve tiyatro sanatina dair etkinlikler de gerçeklestirilecek. Müze Evi’nde özellikle genç yazarlar için hikâye ve oyun yazarligi kurslari da düzenlenecek.

Haldun Taner Müze Evi’nin bir baska projesi de Haldun Taner Müze Evi Genç Yazarlar Arsiv/Kitapligi.

Müze Evi bünyesinde yeni ve yerli tiyatro oyunlarindan olusturulacak kitaplik kurulacak.