Home IconarrowHaberlerarrowHaydarpaşa Kitabı: Kent, Mekân, Mücadele Çıktı
Kadıköy Güncel

Haberler

Haydarpaşa Kitabı: Kent, Mekân, Mücadele Çıktı

cover photo

Haydarpasa Kitabi: Kent, Mekân, Mücadele Çikti

Kadiköy Belediyesi Kültür Yayinlari etiketiyle “Haydarpasa Kitabi: Kent, Mekân, Mücadele” yayinlandi. Yayinevi bünyesindeki Akademi Serisi’nin ilk yayini olan kitap, Haydarpasa Gari’nin tüm serüvenine dair bir izlek sunuyor. Kitap, Haydarpasa Gari’ni bir sanat eseri, bir mimari yapi, bir demiryolu mirasi, bir direnis mekâni, seslerin bulustugu bir yer, mahalle mekâni, film karesi ve daha birçok farkli formda kayit altina aliyor.

Editörlügünü arastirmaci Ayça Yüksel’in yaptigi “Haydarpasa Kitabi: Mekân, Kent, Mücadele” kitabi ile, Haydarpasa Gari’nin geçmisten günümüze uzanan hikayesi mekân, kent ve mücadele olarak birbiriyle iliskili üç temel kentsel boyuta tekabül edecek alt basliklarla derlendi. “Mekân Krizi” baslikli ilk bölümde, Haydarpasa’nin dönüsümüne odaklanan çalismalar; “Kentsel Gündelik Yasam” baslikli ikinci bölümünde, Haydarpasa’nin kent hayatina kazandirdigi degerlere odaklanan çalismalar; “Mücadelenin Mekâni” baslikli üçüncü bölümde ise Haydarpasa Gari’nin kurulusundan itibaren ortaya çikan toplumsal hareketler birikimine odaklanan çalismalar bir araya getirildi.

“Kültür Hayatimiza Nitelikli Eserler Kazandirmayi Amaçliyoruz”

Evrensel düsün dünyasini zenginlestirmeyi ve kültür hayatimiza nitelikli eserler kazandirmayi amaçliyoruz diyen Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi su açiklamalarda bulundu: “Kadiköy, geçmisten günümüze kültür hayatimizin önemli odaklarindan biri olagelmistir. Birçok önemli kültür insani, yazar, gazeteci, müzisyen, akademisyen, Kadiköy’de yasamis, burada üretmis ve buraya deger katmistir. Öyle ki Afife Jale’den Zaven Biberyan’a, Cemal Süreya’dan Fazil Hüsnü Daglarca’ya ismini sayamadigimiz birçok degerli isim adeta Kadiköy’ün yasayan kültür hazineleridir. Ancak geçmisten günümüze yerelimizde üretilen kültürel degerler, Kadiköy’le sinirli kalmamis; sanatin, edebiyatin, bilimin, felsefenin ve siyasetin evrensel düsün dünyasini yerelden besleyen bir nitelik tasimistir. Biz de Kadiköy Belediyesi Kültür Yayinlari ile bu evrensel düsün dünyasini zenginlestirmeyi ve kültür hayatimiza nitelikli eserler kazandirmayi amaçliyoruz. Söyleyebiliriz ki yasadigimiz kadim kentin korunmasi ve gelecek kusaklara aktarilmasi için harcadigimiz çabanin kültürel alandaki izdüsümü olan bir kültür politikasini benimsiyoruz. Bu politikanin sadece bir ayagini olusturan Kadiköy Belediyesi Kültür Yayinlari ile hem bu kadim geçmisimize isik tutacagiz hem de çagdasi oldugumuz kalemlerin eserlerini yayinlayarak, sürekli olarak devinen ve gelisen kültür hayatimizin diri tutulmasina katki saglayacagiz. Dolayisiyla, bilimsel ve akademik arastirmalar, kent bellegi, ani ve sözlü tarih çalismalari, edebiyat, sanat ve daha birçok alana dair nitelikli eseri okurla bulusturmayi hedefliyoruz.”

Editörlügünü Ayça Yüksel’in yaptigi kitapta 3 ana baslikta su makaleler yer aliyor:

Mekan Krizi

Yonca Kösebay Erkan - Haydarpasa’nin Kültürel Miras Degerlerinin Aktariminda Çok Yiginli Anlatilar; Gül Köksal - Anadolu Demiryolu Bütünselligi Baglaminda Haydarpasa Gari, Limani ve Istasyonlarin Sürekliligi Üzerine Bir Tartisma; Fuat Ercan - Haydarpasa Gari’ni Ne Yapmali Oyunu: Demiryollarinda Bütünlesik Dikey Sosyal Sektörel Yapilanmadan Ayrismaya; Can Bulubay - Neoliberal Kent Politikalari ve Koruma Ikileminde Haydarpasa Gari Dönüsümü ve Yerin Ruhu; Ergun Gedizlioglu - Sögütlüçesme Tren Istasyonu’nda Planlanan “AVM/Gar Projesinin” Ulasim ve Trafige Etkileri.

Kentsel Gündelik Yasam

Yonca Kösebay Erkan - Haydarpasa’daki Küskün Demiryolu Yapilarinin Mimarisine Tarihsel Bir Bakis; Elifcan Duygun & Gökhan Koçyigit - Haydarpasa Gari’nin Yeldegirmeni Mahallesi’nin Mekânsal Kimligine Etkisi; Haluk Gerçek - Haydarpasa Gari ve Istanbul Ulasimi; Döndü Toker - Yesilçam Sinemasi’nda Haydarpasa Imgesi ve Göç; Ebubekir Düzcan - Ise Yarar Bir Gar: Yeni Türkiye Sinemasi’nin Hayaleti; Sair Sinan Kestelli & Oguz Öner - Haydarpasa Gari’ni Ses Peyzaji Çalismalari Üzerinden Düsünmek; Görkem Özdemir - Trenler Nerede? COVID-19 Salgini Sirasinda Haydarpasa’nin Seslerine Akustik Epistemolojik Bir Yaklasim

Mücadelenin Mekani 

Ayça Yüksel - Neoliberal Çitlemelere Karsi Kentsel Mücadelenin “Haydarpasa” Momenti; Can Safak - Demiryollarinda Sendikaciligin Ilk Yillari: Haydarpasa Sendikasi (1950-1963);  

Aysen Dönmez, Tugay Kartal, Seher Aksel, Ishak Kocabiyik ve Melahat Kartal ise Birlesik Tasimacilik Çalisanlari Sendikasi’ndaki ve Haydarpasa Dayanismasi’ndaki deneyimlerini röportajlariyla aktariyorlar.

 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/2 (1)-d1150459-6d9f-4f72-92cd-ef7c047a03bc.jpeghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/2 (2)-f5aa56e5-0b2b-4d2e-965d-203962bffb51.jpeghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/2 (3)-c4ed23cd-bcba-4bb6-9e38-e4f919584613.jpeghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/2 (4)-82f8466c-fdcf-403f-b7ec-28d1eddd8ae5.jpeg