Home IconarrowHaberlerarrow"Hiç Kimse Beni Hiçbir Şeye Zorlayamaz"
Kadıköy Güncel

Haberler

"Hiç Kimse Beni Hiçbir Şeye Zorlayamaz"

cover photo

Kadiköy Belediyesi’nde çalisan temizlik ve güvenlik görevlisi 15 kadin, bes ay süren Kadinin Insan Haklari Egitim Programi’na katilimlarinin ardindan sertifikalarini aldi

Kadinin Insan Haklari-Yeni Çözümler Dernegi tarafindan kadinlar için gelistirilen ve yaklasik 20 yildir Türkiye’nin degisik bölgelerinde on binlerce kadina ulasan Kadinin Insan Haklari Egitim Programi, Destek Hizmetleri Müdürlügü’nde temizlik görevlisi ve özel güvenlik görevlisi olarak çalisan 15 kadin katilimi ile Kadiköy Belediyesi’nde de uygulandi. Yasal haklar ve kadin bakis açisini bir araya getiren, kadinlarin aile iliskileri, cinsel ve dogurganlik gibi hem özel hem de ekonomik, siyasi, örgütlenme gibi kamusal alanlardaki haklarini ögrenip sahip çikarak güçlenmesini amaçlayan programa katilan 15 kadin, 16 hafta süren ve 4’er saatlik oturumlar seklinde uygulanan program sonrasi sertifika almaya hak kazandi. Sertifika resepsiyonu-töreni Kadiköy Belediyesi Brifing Salonu’nda gerçeklestirildi. Sertifikayi Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu’nun elinden alan kadinlar, deneyim ve kazanimlarini katilimcilara anlatti.

“HER BIREY ESIT HISSETMELI”

Sertifikalari dagitmadan önce egitime katilan kadinlara seslenen  Nuhoglu, sözlerine egitim çalismasinin yapilmasi için emegi geçenlere tesekkür ederek basladi. Isi, meslegi ne olursa olsun. Insan haklari açisindan her birey kendisini esit hissetmeli.” diyen Nuhoglu “Görevlerimiz, sorumluluklarimiz farkli olabilir ama biz hepimiz kendimizi diger insanlarla esit hissetmeliyiz. Aslinda bir toplumda bu bilinç ne kadar çok yayginlasirsa, o toplum o kadar demokratiklesiyor. O kadar kendi içinde aydinliga, huzura ve güvene ulasan bir toplum oluyor. Herkes birbiriyle esittir. Bu sadece lafta kalmamali. Bundan sonraki süreçte de belediye baskani olarak bu konuda elimden geleni yapmaya hazirim.” sözlerinin ardindan katilimcilara sertifikalarini dagitti

“DÖNÜSTÜRÜCÜ BIR PROGRAM”

Egitim programinda grup yönlendiricisi olarak görev alan Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlügü’nden Uzman Psikolog Ilkay Gedik,  “Bu program Yeni Çözümler Dernegi Dernek’i tarafindan kadinlar için gelistirilen kapsamli bir insan haklari egitim programi. Yaklasik 20 yildir Türkiye’nin her yerinde uygulanan bir program, su ana kadar on binlerce kadina ulasmis durumda. Biz de Mayis ayinda Kadiköy Belediyesi ve Yeni Çözümler Dernek’i ile imzaladigimiz protokole dayanarak bu egitimi baslattik. Egitim sirasinda kadinlarin anayasadaki haklari, insan haklari, medeni haklar, ekonomik haklar ve cinsel haklar üzerinde durduk. Yasalara kadin bakis açisiyla bakarak eksikliklerini tartistik. Bunun yani sira kadinlarin kendi yasamlarinda karsilastiklari sorunlar, cinsiyetlerinden dolayi ugradiklari ayrimciliklar üzerinde de durduk ve birlikte çözüm üretmeye çalistik. KIHEP’i sadece bir egitim programi olarak görmemek gerekiyor. Dönüstürücü bir program oldugunu düsünüyor ve gözlemliyorum.” sözleriyle KIHEP hakkinda bilgi verdi. “Kadin dayanismasini büyütmeye çalistik” diyen Gedik, “Içinde bulundugumuz sartlarda kadinlarin mücadele vererek kazandigi haklar elimizden alinmaya çalisiliyor. Bu anlamda hepimizin bu egitime sahip çikmasi gerekiyor.” sözleriyle egitim programinin önemini vurguladi.

“MÜCADELE ETMEYE HAZIRIM”

Etkinlikte egitime katilan kadinlar da duygu ve düsüncelerini katilimcilara aktardi:

Nadide Özge Buhara: Ben ve 14 arkadasim Mayis ayinda baslayan 16 haftalik KIHEP’i tamamladik. Bu sertifika töreninde bizlerle birlikte yanimizda oldugunuz için hepinize çok tesekkür ederim. Bu egitime katilmadan önce kadinlar ile ilgili haklar konusunda bilgi sahibi degildim. Bu anlamda bana büyük faydasi oldu. Programin bana kattiklarina gelecek olursam; dilimi kullanarak insanlarla iletisimimi kuvvetlendirdim. Özgüvenimi gelistirdim. Eskiden olsa bu sahneye asla çikamazdim. Bir çocuk sahibi degilim ama bir çocuk sahibi oldugumda nu nasil davranmam gerektigini biliyorum artik.
 



Yeliz Balci: Bu imkâni sunan herkese tesekkür ediyorum. KIHEP’in ne oldugunu bilmiyordum. Bu egitim sayesinde birçok hakka sahip oldugumu ögrendim, yasamimi nasil sekillendirecegime, nasil davranacagima karar verdim. Çocuklarima, aileme, herkese karsi düsüncelerim degisti. KIHEP sayesinde ekonomik haklarim, dogurganlik haklarim, cinsellik haklarim hakkinda detayli bilgiler edindim. “Istersem olur, Istemezsem olmaz. Hiç kimse beni hiçbir seye zorlayamaz. Ben karar verirsem olur, vermezsem olmaz” demeyi ögrendim. Kadiniz ve sonuna kadar da haklarimiz için mücadele etmeye hazirim.



 

Melek Aysel Akarsu: Ben 19 yasinda bir temizlik görevlisiyim. Burada çalisan en küçük bireyim. KIHEP’e katilmadan önce ne oldugunu bilmiyordum. Bastan çekimser ve önyargili davrandim. Yaptigimiz tanismanin ardindan katilmak istedim. Çok severek geldim egitime ve hiç ara vermedim. Ilkay’a çok tesekkür ederim, bizi her konuda sabirla dinledi. Burada haklarimi ögrendim. Daha önce insanlari çok yargilardim. Ama bunun yanlis oldugunu anladim. Ben de çok yargilaniyorum ama artik kulak asmiyorum. Çünkü ben böyle mutluyum.
https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/1-9e45279b-7ea5-4af6-b7e3-d64e5e0bfcf9.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/2-f3cef839-b685-4529-8ed2-9a28043a95d6.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/3-a18986da-5575-448c-a52d-dbf8857131fc.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/4-9622ea32-708d-4b91-9d61-ad2e1c12b16c.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/K_News/5-cc046b1c-15d7-4c54-8561-342d91f1b234.jpg