Home IconarrowHaberlerarrowİdamlarının 50’nci Yılında: Bir Avuçtular, Deniz Oldular ODABAŞI: Bu Serginin Öznesi De Yüklemi De Vatan
Kadıköy Güncel

Haberler

İdamlarının 50’nci Yılında: Bir Avuçtular, Deniz Oldular ODABAŞI: Bu Serginin Öznesi De Yüklemi De Vatan

cover photo

Kadiköy Belediyesi, 1968 ögrenci gençlik hareketi liderlerinden Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Aslan’i idam edilmelerinin 50’inci yilinda “Bir Avuçtular... Deniz oldular” isimli sergiyle andi. Açilista konusan Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, 68 kusaginin mücadelesine isaret ederek, “Onlar nasil emperyalizme karsi çikip vatani kimseye birakmadilarsa biz de bu mücadeleyi birakmayacagiz. Bu serginin öznesi de yüklemi de vatan. Deniz Gezmis’in babasina yazdigi mektubun son cümlesi ile sözlerimi bitirecegim: Ya vatan ya ölüm” dedi.

Deniz Gezmis, Hüseyin Inan, Yusuf Aslan ve 68 kusaginin tüm devrim sehitleri anisina düzenlenen "Bir Avuçular... Deniz oldular” isimli sergi Kadiköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde açildi. Serginin açilisini Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi yapti. Açilisa CHP Genel Baskan Yardimcisi Oguz Kaan Salici, Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu’nun yani sira Deniz Gezmis’in agabeyi Bora Gezmis, Hüseyin Inan’in kardesleri Irfan Inan ve Kamil Inan, avukatlari Mükerrem Erdogan, yoldaslari ve arkadaslari Haci Tonak, Sarp Kuray, Celal Dogan, CHP Istanbul eski milletvekili ve il baskani Berhan Simsek, yazar-belgesel yönetmeni Nebil Özgentürk, ressam Bedri Baykam ile birlikte çok sayida gazeteci katildi.  

ODABASI: YA VATAN YA ÖLÜM

Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Arslan'in idam edilislerinin 50'nci yildönümünde konustu. Odabasi, "50 yil önce ne vardiysa bugün de aynisi var" dedi.

Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Aslan'in 50 yil önceki mücadelelerine dikkat çeken Odabasi, “68’lerde niçin mücadele ediyorlardi? Emperyalizme karsi mücadele ediyorlardi. 50 yil önce ne için mücadele ediyorlardi? Çevre için mücadele ediyorlardi, doga için mücadele ediyorlardi. Mustafa Kemal için mücadele ediyorlardi” ifadelerini kullandi.

Bugün de benzer mücadelenin sürdügünü söyleyen Odabasi, "Bugün de bu mücadele farkli bir sekilde ama ayni amaçla ayni ideallerle devam ediyor. 50 yil önce ne vardiysa bugün de aynisi var. Biz bu mücadeleyi birakmayacagiz sonuna kadar götürecegiz. Ben Kadiköy Belediye Baskani olarak tüm Kadiköylüler adina su sözü verebilirim; Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda gitmeye ve Kadiköy’de bu degerlere sahip çikmaya devam edecegiz. Kadiköylüler olarak bu mücadeleyi biraktiklari yerden götürmeye söz veriyoruz. Onlar nasil emperyalizme karsi çikip vatani kimseye birakmadilarsa biz de bu mücadeleyi birakmayacagiz. Bugün buradaki  serginin öznesi de yüklemi de vatan. Deniz Gezmis’in babasina yazdigi mektubun son cümlesi ile sözlerimi bitirecegim: Ya vatan ya ölüm”

BORA GEZMIS: 50 YIL GEÇMESINE RAGMEN ILGI ARTIYOR

Törene katilan Deniz Gezmis’in agabeyi Bora Gezmis de “Bu serginin önemi, surada gördügünüz kalabaliktir. Insanlarin ilgi duyup gelmeleridir, heyecanla bu sergiyi gezmeleridir. Demek ki 50 sene geçmesine ragmen ilgi artarak devam ediyor. Yani hakikaten bizim acilarimizi azaltiyor, moralimizi yükseltiyor” diye konustu.

“Içimizdeki öfke bitmiyor” diyen Gezmis, “Ne istediniz o üç çocuktan idam etmeniz sart miydi, ceza veremez miydiniz yani ama kendi güçlerini kudretleri göstermek için onlari katlettiler” dedi.

SALICI: BU MÜCADELE DEVAM EDECEK

Sergiyi gezen CHP Genel Baskan Yardimcisi Oguz Kaan Salici ise Deniz Gezmis ve arkadaslarinin idam edilme kararinin hukuki olmadiginin altini çizerken, geçtigimiz günlerde tartismali bir karar çikan Gezi Parki davasini hatirlatarak sunlari söyledi:

“Bir mahkeme kuruldu, o mahkeme kararini zaten daha önceden vermisti. Bugün de maalesef o mahkemeler var. Kararlarini daha önceden vermis hatta delillerini uydurmus, ayarlamis mahkemeler. Tipki Gezi Davasi’nda oldugu gibi. Bugün de o mahkemeler var ve o zulüm devam ediyor. O mahkemeler devam ediyor ama Denizlerin baslatmis oldugu, Denizlerin bizlere ögretmis oldugu mücadele de devam ediyor. Biz var oldukça, genç kusaklar, yeni insanlar, Gezi’de ilk defa toplumsal mücadeleyi ögrenen genç kardeslerimiz oldugu sürece bu mücadele devam edecek.”

KAFTANCIOGLU: BELLEGIMIZI TAZELIYOR

CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu da “Bugün ben Kadiköy Belediye Baskanimiz Serdil Dara Odabasi’na ve üç fidanin ailelerine özel olarak tesekkür ediyorum. Bize geçmisi hatirlatip, gelecege daha saglam adimlarla bakmamizi ve geçmiste yasananlar ile bugün yasadigimiz durumlara dair mücadelede bizlere hatirlatarak isik olmasini sagladigi için. O nedenle bu sergiyi toplumlarin bellegini tazeleme anlaminda çok kiymetli buluyorum” dedi.

HACI TONAK: HERKESI DÜSÜNÜYORLAR AMA KENDILERINI DÜSÜNMÜYORLAR

Deniz Gezmis, Hüseyin Inan ve Yusuf Aslan’in arkadasi Haci Tonak ise “Çok degerli bir sey var. O degerli sey Denizleri de asan haksizliga, zulme karsi koyma daha adil daha yasanilabilir daha insancil bir dünya kurmak” diye konustu.

68 kusaginin önderlerinden Tonak sözlerine söyle devam etti:

“Hapishanedeki arkadaslarima git’ diyor Yusuf babasina, arada bir ugra onlar da senin çocuklarin diyor. Deniz Hamdi’yi düsünüyor; ‘Bilim adami olsun, okusun, kitaplarimi ona verin’ diyor. Hüseyin’in ‘ayakkabi bagcigini baglayamadim ya da vakit olamadi; düzgün bir ayakkabiyi giyemedim; vardi aslinda’ gibi mazeretler… Her seyi düsünüyorlar, herkesi düsünüyorlar ama kendilerini düsünmüyorlar. Kendilerinden hiç bahis yok. Bunlarin hepsi onlarin o insanciligini ortaya koyan seyler.”   

CELAL DOGAN: EN GENIS KAPSAMLI SERGI

Deniz Gezmis’in Istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden arkadasi olan CHP Gaziantep Büyüksehir Belediye Eski Baskani ve HDP milletvekili Celal Dogan da “Deniz’in yillardir, 50 yillik bir süre içinde, zaman zaman çesitli platformlarda, çesitli alanlarda yil dönümü kutlanmistir ama bugün çok genis katilimla,  genis çerçeveli bir bakis açisiyla, farkli arkadaslardan Denizin yaptiklari ilk eylemlerden, hapishaneye varan macerasinin ve ölümle biten hayatinin her zerresini anlatan ve sahitlik eden insanlar oldu. Sahitlerin hiçbirisi bilgisiz degildi hepsi bilinçliydi, bilgiliydi. Maval degil gerçekleri anlattilar. Hepimiz onlardan ders çikartmaya çalistik arkadaslarla birlikte. Bu nedenle ben bu etkinligi gerçeklestiren Kadiköy Belediye Baskani degerli Serdil Dara Odabasina ve ekibine çok tesekkür ediyorum” dedi.

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Bir Avuçtular Deniz Oldular (5)-6251fde7-ce57-4a5c-8d32-35ff2197d938.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Bir Avuçtular Deniz Oldular (4)-3c122c6c-0793-4e94-8e1f-eabc99657199.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Bir Avuçtular Deniz Oldular (7)-c6f95567-0ca6-434f-8bc6-c04dfebd5ceb.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Bir Avuçtular Deniz Oldular (10)-1b1a230d-9e9d-427e-b477-ebb9e790eafe.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Bir Avuçtular Deniz Oldular (19)-2deb1318-4b35-4bc8-8e33-7821df88d444.jpg