Home IconarrowHaberlerarrowİdil Biret İçin 80. Yaş Gününe Özel Kutlama
Kadıköy Güncel

Haberler

İdil Biret İçin 80. Yaş Gününe Özel Kutlama

cover photo

IDIL BIRET IÇIN 80. YAS GÜNÜNE ÖZEL KUTLAMA

Kadiköy Belediyesi Süreyya Operasi, piyano virtüözü Idil Biret’in 80. yas gününe özel düzenlenen kutlamaya ev sahipligi yapti. 21 Kasim Pazar günü düzenlenen etkinlik "Idil Biret: Bir Harika Çocugun Portresi" belgesel gösterimiyle basladi. Söylesilerle devam eden etkinlik, Biret’in ögrencisi Ingolf Wunder’un piyano resitaliyle son buldu.

Dünya çapinda basarilara imza atan, Beethoven'in bütün piyano sonatlari, konçertolari ve senfonilerinin piyano uyarlamalarini çalan ilk ve tek piyanist Idil Biret için 80. yas gününe özel Kadiköy Belediyesi Süreyya Operasi’nda bir kutlama düzenlendi. Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi’nin ev sahipligi yaptigi etkinlik "Idil Biret: Bir Harika Çocugun Portresi" belgesel gösterimiyle basladi. Yönetmenligini Eytan Ipeker’in yaptigi, yapimciligini Yoel Meranda'nin üstlendigi belgeselde esi Sefik Büyükyüksel, hocasi Wilhelm Kempff’in çocuklari Roland ve Irene Kempff, Ismet Inönü’nün kizi Özden Toker, müzikolog Filiz Ali gibi pek çok ünlü Idil Biret’in hayati ve müzik yolculugunu anlatiyor. Belgeselde, kendi arsivinden çocuk fotograflari, 7 yasindayken Fransiz Radyosu’na verdigi röportajin ses kaydi, Biret’in hocasi Nadia Boulanger’le piyano çaldigi görüntüler de yer aliyor.  

  

Belgesel gösteriminin ardindan, müzisyen Aydin Büke’nin moderatörlügünde bir söylesi gerçeklesti. Söyleside, müzikolog ve Idil Biret’in yakin arkadasi Filiz Ali ve Biret’in esi Sefik Büyükyüksel Idil Biret’i anlatti.  Program gazeteci, yazar, kültür insani Zeynep Oral’in “Idil Biret Türkiye için ne ifade eder?" baslikli konusmasiyla devam etti.  Oral konusmasinda, "Geçmisin dehasi olmakla birlikte gelecegin de umududur." diyerek Biret'i anlatti ve dogum gününü kutladi. Oral’in, konusmasinin ardindan Isviçre’de yasayan Avusturyali piyanist, orkestra sefi, besteci Ingolf Wunder’un piyano resitali gerçeklesti. Egitimine kemanla baslayan fakat piyanodaki üstün yetenegi kesfedilince enstrümanini piyanoyla degistiren Wunder birçok yarismayi kazanmistir. Idil Biret’in ögrencisi olan Ingolf Wunder, Idil Biret onuruna Liszt ve Chopin’in eserlerini icra etti.

  

Sayisiz konser veren Avrupa ve Amerika’nin önde gelen orkestralari ile çalan ve aralarinda Polonya ve Fransa Hükümetinin Liyakat Nisanlari’nin da oldugu ve birçok ödül alan Idil Biret için Rusya Federasyonu Istanbul Baskonsolosu Andrey Buravov da Moskova Gnessin Müzik Okulu tarafindan gönderilen nisani locasinda programi izleyen Idil Biret'e takdim etti.

IDIL BIRET HAKKINDA

T.C. Devlet Sanatçisi Idil Biret üç yasinda ilk derslerini Ankara’da Mithat Fenmen’den aldi. Dönemin Cumhurbaskani Inönü’nün ve Milli Egitim Bakani Hasan Ali Yücel’in istek ve destegiyle Özel Kanunla sekiz yasinda Fransa’ya gönderildi. Paris Konservatuvari’ndan on bes yasinda birincilikle mezun oldu. Hiç bir piyano yarismasina katilmadi. Dünyanin en önde gelen sefleri, orkestralari ile bes kitayi kapsayan üç bine yakin konser verdi. Birçok ünlü piyano yarismasinda jüri üyeligi yapti; birçok ülkeden ödül ve nisanlar aldi. Birçok albüm kaydetti.  2007’de açilan Kadiköy Belediyesi Süreyya Operasi’nin Oda Müzigi Konserleri Dizisinin ilk konserini de Idil Biret icra etmistir.

  

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_3633-565f3d07-087f-410f-ac6e-6baf6ea455c9.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_3654-820905c1-aae4-4533-b6a0-6a4c33bf601d.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_3725-3a719308-3986-4300-a317-d98587f74afb.jpg