Home IconarrowHaberlerarrowİsmet İnönü ile Lozan’a yolculuk
Kadıköy Güncel

Haberler

İsmet İnönü ile Lozan’a yolculuk

cover photo

Inönü Vakfi tarafindan, Kadiköy Belediyesi isbirligiyle, Caddebostan Kültür Merkezi ev sahipliginde açilan “Lozan’dan Cumhuriyet’e Ismet Inönü Sergisi”, sanatseverleri yeni yilda tarihi bir yolculuga çikariyor. Lozan Antlasmasi’nin imzalanmasinin 90. yili etkinlikleri kapsaminda açilan sergi, Lozan’in imzalanmasindan Cumhuriyet’in ilanina, erken Cumhuriyet yillarindan, iç ve dis politikaya kadar çesitli toplumsal, ekonomik ve kültürel dönüsümleri Ismet Inönü ekseninde gözler önüne seriyor.

CKM Sanat Galerisi’nde tarih ve sanat meraklilarini agirlayacak serginin en önemli özelligi interaktif olmasi.

 MASALARIN ÜZERINDEKI LOZAN

Mustafa Kemal Atatürk’ün en yakin dostu, cumhurun ikinci baskani, Lozan Antlasmasi’nin imzacisi Ismet Inönü’nün bir dönemine taniklik etmemizi saglayan sergi, yeni medya teknolojileriyle, ilgiyi üst seviyeye tasiyor. Küratörlügünü Prof. Dr. Zafer Toprak, genel tasarimini ve kurgusunu Çagdas Arpaç ile Dr. Fatma Türe, grafik tasarimini Ferah Perker’in üstlendigi sergide ziyaretçiler, masalar üzerine yerlestirilmis dokunmatik ekranlar, video enstalasyonlar araciligiyla interaktif olarak belge ve fotograflara ulasabiliyor, Inönü ve heyetiyle birlikte Lozan’a gidip o tarihi antlasmanin yapildigi güne taniklik edebiliyor.

Sergi, Lozan Konferansi’nin uzun ve tartismali toplantilarla geçtigi göz önünde bulundurularak, birbirine eklenmis 18 masanin olusturdugu dev bir masa olarak kurgulanmis. Dokunmatik ekranlarla birlikte özel aydinlatmali masalardan olusan enstalasyon, sergi mekâninin önemli bir bölümünü kapsiyor. Masaya, yine özel aydinlatmali Lozan Konferansi’yla ilgili belge, fotograf ve gazete örnekleriyle hazirlanmis duvar panolari eslik ediyor. Sergideki her bölümde birer sergi klibi de yer aliyor.

DÖRT BÖLÜMDEN OLUSUYOR

Lozan’dan Cumhuriyet’e Ismet Inönü Sergisi; “Ismet Inönü’nün Yasami” “Mustafa Kemal Atatürk ve Ismet Inönü”, “Lozan Konferansi ve Antlasmasi”, “Ismet Inönü ve Iç-Dis Politika” olmak üzere dört ana bölümden olusuyor. Her bölümde, konuyla ilgili görseller ve belgeler, dokunmatik ekranlarda ziyaretçilere açiliyor.

Tarihin bir dönemini aydinliga çikaran Inönü Vakfi’nin arsivlerindeki belge ve fotograflardan olusan sergide Atatürk ve Ismet Inönü’nün hayatlarinin kronolojisi, yazismalar, telgraflar, fotograflar hatta kamera görüntüleri yer aliyor. Gazete ve dergi kapaklari, mühürler, madalyalar, nisanlar, imzalanan antlasmalar, resmi yazismalar, müzakerelere ait birçok belge sergileniyor.

 ÇOCUKLARA ÖZEL BÖLÜM

Sergide çocuklar için de ayrilmis bir bölüm var. Çocuklari müze ve sergilere çekmeyi amaçlayan bu bölümde, yine genel sergi tasarimiyla uyumlu dokunmatik ekran masalari ve duvar panolari ziyaretçilere açiliyor.

“Zamanda Yolculuk” baslikli özel hazirlanmis üç bilgisayar oyunu dokunmatik ekranlarda çocuklari bekliyor. Bu bölümde ayrica yine çocuklar için hazirlanmis “Lozan Baris Antlasmasi” konulu 10 dakikalik bir çizgi film animasyon da yer aliyor.

Lozan’dan Cumhuriyet’e Ismet Inönü Sergisi, 25 Ocak 2015 tarihine kadar, CKM Sanat Galerisi’nde, Sali’dan Cumartesi’ye 11.00-19.00 saatleri arasinda, Pazar günleri ise 12.00-19.00 saatlerinde gezilebilir.

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_7299-66ff9655-2014-46bc-a482-efdacd66c36d.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_7298-3e23576e-a4fd-42c8-81fe-fce7121f1862.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_7293-b909f79d-1c14-418e-a593-ebf8d41ebed0.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_7260-a6ea4609-cf7c-4e08-8677-62a36482be3a.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_7271-aca9f032-58da-4bc6-97a1-98e190f363c3.jpg