Home IconarrowHaberlerarrowKADFEST Uluslararası Kadıköy Festivali Çizgi Sahaf Günleri Sona Erdi
Kadıköy Güncel

Haberler

KADFEST Uluslararası Kadıköy Festivali Çizgi Sahaf Günleri Sona Erdi

cover photo

Kadiköy Belediyesi’nin bu yil ilk kez düzenledigi KADFEST Uluslararasi Kadiköy Festivali’nin ikinci etabi olan “Uluslararasi Çizgi ve Sahaf Günleri” 25 bini askin ziyaretçinin katilimiyla sona erdi.

KADFEST Uluslararasi Kadiköy Festivali, bu yil ilk kez Çizgi ve Sahaf Günleri’ne birlikte ev sahipligi yapti. 22-27 Agustos 2019 tarihleri arasinda, Istanbul Kadiköy Lisesi ve Kadiköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçeklesen Çizgi ve Sahaf Günleri edebiyat, tarih, kültür söylesilerine ve sergilere ev sahipligi yapti. Festivalde çizgi ve sahaf dünyasinin önemli isimleri kitapseverlerle bulustu. Program kapsaminda gerçeklesen 8 sergi, 14 söylesi, 5 canli çizim, 4 atölye, 2 mezat ve 16 imza gününe yogun ilgi vardi.  Her iki okulda toplam 70 standin yer aldigi festivali yaklasik 26 bin kisi ziyaret etti.

Ziyaretçiler bir yandan nadir bulunan birinci baski kitaplar, mecmualar, plaklar, Osmanlica eserler; eski belge, evrak ve haritalara dokunup inceleme firsati bulurken bir yandan da festival alaninda yer alan söylesilere, imza günlerine, atölyelere ve mezatlara katilma imkâni buldu. Sahaf ve koleksiyonculugun  simge ismi Hüseyin Avni Dede de festivalde kitaplarini imzaladi, koleksiyonlarini sergiledi ve ziyaretçileriyle sohbet etti.

 

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE MIZAH

Çingirakli Tatar’dan Karagöz’e, Marko Pasa’dan Girgir’a, Hacamat’tan Çarsaf’a 1828-2019 yillari arasinda yayimlanmis mizah dergilerinin yer aldigi ‘Osmanli’dan Günümüze Ilk Sayilariyla Mizah Dergileri’ sergisi mizah tarihine isik tuttu. Kadiköy’ün geçmisinden, tarihinden önemli izler tasiyan kartpostallarin yer aldigi Sarkis Karamanik’in derledigi Kadiköy Kartpostallari sergisi  ile Karikatürcüler Dernegi’nin hazirladigi Nazim Hikmet Portreleri sergisi de ziyaretçi akinina ugradi. Festival kapsaminda Fransiz karikatürist Jul da “Mitlerin 50 Tonu” adli sergisiyle festivalin konuklarindan biriydi. Kedi Kiz, Tarzan ve Zagor gibi süper kahramanlarin çizeri Bane Kerac’in sergisi çizgi roman severlerin ilgisini çekti. Avusturyali karikatürist ve çizgi roman tasarimcisi Rudi Klein ise Karikatür Evi’nde düzenledigi “Karmasik Olmayan Bir Dünyanin Basitlestirilmesi” isimli sergisiyle meraklilariyla bulustu.

  

BOSTANCI’DA DOGAN KORKU: KERIME NADIR ve DEHSET GECESI

Mevlüt Ceylan’in moderasyonunu yaptigi Bulak Baskisi Osmanli Türkçesi Kitaplar söylesisinde Aly Abdelwahab El Sayed, Osmanli Imparatorlugu dönemindeki önemli birkaç basim merkezinden biri olan Kahire/Bulak baskisi kitaplarin hikâyesini anlatti. Cumhuriyet dönemi edebiyatinin ilk korku romanlarindan Kerime Nadir’in Dehset Gecesi, Sahaf Günleri’nin en renkli oturumlarindan birisi oldu. “Bostanci’da Dogan Korku: Kerime Nadir Ve Dehset Gecesi” baslikli söyleside, Isin Beril Tetik, Demokan Atasoy, Galip Dursun konusmaci olarak yer aldi. Ayrica Güven Erkin Erkal ve Bilge Özkösebalaban “Koleksiyonculugun Fantastik Tarihi” adli söyleside bilim-kurgu konusuldu. Okuyay Konusmalari kapsaminda gerçeklesen “Sahaflarin Okuma Kültürüne Katkisi” baslikli söyleside ise Ümit Nar ve Bengi Berksoy’un sunumuyla eski kitaplarin, sahaflarin okuma aliskanliklarina kazandirdiklari ele alindi. Öte yandan Jul ve çizer Ramize Erer, Didier Pasomonik’in yönettigi söyleside bir araya geldi. Japon sanatçilar Shigetaka Mochizuki, Raku Ichikawa ise manga çizimi üzerine merak edilenleri yanitladi.

 

 

 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/a-2c21e52d-7053-4cee-9e7d-6a477c3e8312.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/b-ed3fd0f0-2239-4482-851d-8a9868d45e55.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/c-94bda879-0f9a-4104-8d77-27224409d05f.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/d-812637dd-23df-4851-90ec-eedad5546d34.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/e-dba96170-e00e-4858-a945-a816456fadd6.jpg