Kadiköy Belediyesi 17 Agustos depreminin yil dönümüne bir gün kala “Kadiköy Afet Hazirliklari Bilgi Paylasimi Etkinligi” yapti. Yapimi süren Afet Egitim ve Bilinçlendirme Parki’nda yapilan etkinlige mahalle muhtarlari ve Kadiköylüler katildi. Belediyenin olasi afet hazirliklari kapsaminda yaptigi çalismalar hakkinda bilgi verildi.
Kadiköy Belediyesi 17 Agustos 1999 depreminin yil dönümüne bir gün kala, Kozyatagi Mahallesinde yapimi devam eden Afet Egitim ve Bilinçlendirme parki içerisinde afet bilgilendirme etkinligi yapti. Mahalle muhtarlari, Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri ve Kadiköylülerin katildigi etkinlikte Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sule Sümer belediyenin yaptigi çalismalar hakkinda bilgi verdi.
Etkinlikte konusan Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, "Bizler tedbirler alip halkimizin bilinçlenmesini saglamak istiyoruz" dedi. Deprem dahil olmak üzere olusabilecek tüm dogal afetlerin neden oldugu zararlari ortadan kaldirmayi amaçladiklarini söyleyen Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, "Biz dogayla uyum içerisinde yasarsak ve bunlari bilip önlemimizi alirsak can kaybi yasanmaz. Maddi zararlar her zaman telafi edilebilir fakat can kayiplari hiçbir sekilde telafi edilemez. Evler dere yataklarina yapilirsa selle karsi karsiya kalinir. Binalar sakat olursa her zaman büyük zararlarla karsi karsiya kalinir " dedi.
Mahallelerde gönüllü ekiplerin kuruldugunu belirten Nuhoglu, "Kadiköy'de 21 mahallemizde gönüllü çalisma gruplari olusturduk, küçük adimlarla da olsa yürüyecegiz. Biz simdi arama kurtarma ekiplerini kurduk. Bunlarla iliskili olarak mahallelerdeki muhtarlarimizla iliskilerimizi kurduk. 70 bin çocuga burada egitim verdik ve vermeye devam edecegiz. Her sabah televizyonlarimizi açtigimizda egitim, saglik gibi konularda oldugu gibi bu konuda gündemimizde olacak. Bizim görevimiz halkimizin güvenini alip, rahat ve ekonomik anlamda onlar için konforlu bir yasam tasarlayabilmek. Biz yürüyecegiz, herkes ülkede kendi isini yaparsa biz güvenli bir oluruz" diye konustu.
Etkinlikte konusan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü Ulusal Deprem Izleme Merkezi Müdürü Dogan Kalafat, "Kandilli 17 Agustos 1999 depremi sonrasinda egitim çalismalarina basladi. Türkiye'de 81 il ve ve ilçe olmak üzere agirlikli olarak degisik çaplarda 1 milyona yakin kisiyi, ögrenciyi, ögretmeni egittik. Bu çalismalar halen devam ediyor. Bu park içerisinde göreceginiz simülasyonlar gibi bizimde bir tirimiz var. Bu tir böyle aktivitelerde özellikle ilkögretim ve ortaokul çaglarindaki ögrencilerin bilinçlendirilmesinde çok büyük katki sagliyor" dedi.
AFET PARKI YAPIMI SÜRÜYOR
Etkinlik sonrasi katilimcilara Afet Egitim ve Bilinçlendirme Parki ve hazirlik evresi, zarar azaltma evresi ve müdahale evresi panolariyla olasi bir afet durumunda ve sonrasinda neler yapilacagi hakkinda pratik bilgiler verildi.
KADIKÖY BELEDIYESI AFET HAZIRLIK ÇALISMALARI
Kadiköy Belediyesi’nin Gölcük ve Düzce depremlerinin ardindan baslattigi çalismalar yenileri eklenerek devam ediyor. Okullarda verdigi egitimler, “Beton Zemin Laboratuari, “Mahalle Tabanli Toplum Afet Yönetimi Projesi”, “Kadiköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takimi (BAK Kadiköy)”, “Yapisal Olmayan Tehlikelerin Azaltilmasi Projesi” gibi olasi afetlere yönelik hazirlik, zarar azaltma ve müdahale açisindan birçok çalisma yapan Kadiköy Belediyesi bu çalismalarina bir yenisini daha ekledi. Afet Bilinçlendirme çalismalarina yeni bir bakis açisi kazandiran “Kadiköy Belediyesi Afet Egitim ve Bilinçlendirme Parki” yakinda hizmete açilacak.
Kozyatagi Mahallesi Saniye Ermutlu sokakta yapimi devam eden “Kadiköy Belediyesi Afet Egitim ve Bilinçlendirme Parki” her bireyin olasi afetleri, afetlerin olusumlarini, afet öncesinde alinabilecek ve afet esnasinda yapilmasi gerekenleri çesitli simülasyonlarin da yardimiyla ögrenme ve tecrübe etmesine olanak saglayacak. Eglenceli ve uygulamali egitim teknikleri ile özellikle çocuklarin afet hakkinda bilgilendirilmesine önemli katki sunacak olan “Afet Egitim ve Bilinçlendirme Parki”nda afetlerden sonra ocak, çadir vb. olarak dönüstürülebilir mobilya uygulamalari da bulunacak.
Belediye tarafindan yapilan diger çalismalar söyle:
BETON ZEMIN LABORATUARI
Depreme dayanikli yapilar üretilmesini ve deprem gibi dogal afetlere karsi hazirlikli olmasini saglamak için 2000 senesinde Beton ve Zemin Test Laboratuvari 'ni kuruldu. Beton ve Zemin Test Laboratuarinda ilçede yapilan yeni insaatlarda temel katla birlikte herhangi 2 kat dahil olmak üzere toplam 3 kattan numune alinip taze beton deneyleri yapiliyor, ilçe sinirlarindaki her türlü beton faaliyetleri denetleniyor.
YAPISAL OLMAYAN TEHLIKELERIN AZALTILMASI (YOTA)
Kadiköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takimi; Yapisal Olmayan Tehlikelerin Azaltilmasi Projesi kapsaminda öncelikle Kadiköy Belediyesi Merkez Binada bulunan ofis mobilyalarini sabitleyerek bir uygulama baslatti. Bu uygulama kapsaminda Merkez Binada bulunan 120 oda da 500 civarinda ofis mobilyasi, tablolar ve çerçeveler sabitlendi.
MAHALLE TABANLI TOPLUM AFET YÖNETIMI PROJESI
“Mahalle Tabanli Toplum Afet Yönetimi Projesi” afete yönelik olarak hazirlanan mahalle ölçeginde bir örgütlenme modeli. Mahallelerde bulunan gönüllü evleri araciligi ve tamamen mahalle sakinlerinin katilimi ile gerçeklestiriliyor.
Öncelikle mahalle gönüllü evlerinde organize olan gruplarin egitimleri ile baslayan proje kapsaminda mahalle sinirlari içinde afet öncesinde tehlike teskil eden durumlarin belirlenmesi, afet sonrasinda fayda saglayabilecek isletmelerin ve kisilerin kayit altina alinip bir veri tabani olusturularak mahalle risk haritasi hazirlaniyor.
KADIKÖY BELEDIYESI KENTSEL ARAMA KURTARMA TAKIMI ( BAK-KADIKÖY)
Kisa adi “BAK-Kadiköy” olan “Kadiköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takimi”, 2005 yilinda tamami belediye çalisanlarindan seçilen 30 kisi ile kuruldu. BAK-Kadiköy’ün 2017 yili itibari ile 36 belediye çalisani, 14 kurum disindan aktif çalisan gönüllü olmak üzere 50 üyesi var.
BAK-Kadiköy, kuruldugu 2005 yilindan bu güne kadar Istanbul Valiligi Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü’nün görevlendirmesi ile bölge tatbikatlarinda, kayip arama ve sel gibi çesitli operasyonlarda görev almistir. Afetlerle ilgili kamu kurum ve kuruluslari ile koordineli olarak çalismalarina devam ediyor.
“BIR AFET MASALI” MÜZIKALI
Afet öncesi alinacak önlemler konusunda okul hazirlik siniflari ve ilkokul ögrencilerine yönelik olan “Bir Afet Masali” isimli müzikal oyun Kadiköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takimi tarafindan hazirlandi. Müzikal içeriginde sarkilar ve küçük skeçlerle ögrencilere afetlerden (deprem basta olmak üzere) önce alinmasi gereken önlemler anlatilan “Bir Afet Masali Müzikali” 2016 yilinda katildigi Marmara Belediyeler Birligi Altin Karinca Proje Yarismasinda “Afet Yönetimi Projeleri” dalinda 2. oldu.
EGITIMLER
Kadiköy Belediyesi tarafindan Temel Afet Bilinci, Sivil Savunma Görevlisi Toplum Afet Gönüllüsü Egitimi, Uygulamali Yangin Ve Müdahale Yöntemleri , Acil Durumlarda Tahliye Egitimi ,Esini Bul Afet Çantani Hazirla Egitimi gibi egitimler her yil ögrencilere, gönüllü ve mahallelilere veriliyor.