Kadiköy Belediyesi’nin Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Yasli Dostu Kentler Agi’na yaptigi üyelik basvurusu 22 Subat 2016 tarihi itibariyle kabul oldu. Böylece Kadiköy Belediyesi, Muratpasa’dan sonra Türkiye’den bu aga dahil olan ikinci belediye oldu.
Bu Üyelik Kadiköy için Ne Anlama Geliyor?
Kadiköy Belediyesi, bir parçasi oldugu Ag bünyesinde, dünyanin her yerinden yaslanma uzmanlariyla, üst düzey yerel yetkililerle, yaslanma programlarinin yöneticileriyle iletisim kurabilecek. Ayrica, Yasli Dostu Kent ve Topluluklarin projeleri hakkinda en son haberler ve materyalleri, toplanti ve etkinlik duyurularini içeren ePortal ve Ag bülteni yoluyla haberdar olabilecek.
Kadiköy Belediyesi daha önce de, 26-27 Kasim 2015 tarihlerinde Bursa’da gerçeklestirilen “Yasli Dostu Kentler Sempozyumuna” bu alandaki çalismalariyla katilmisti. Sempozyumda sunum gerçeklestiren Kadiköy Belediyesi, 65 yas ve üstü yurttaslar için yapilan çalismalari katilimcilara tanitmis; yaslilara dönük hizmetleriyle, “Yasli Dostu Kent Tesvik Ödülü” almisti.
Yasli Dostu Kent Nedir?
Yasli Dostu Kent, Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) tarafindan 2006 yilinda kabul edilen bir program olup, toplumlarda aktif ve saglikli yaslanmayi saglamayi amaçlayan uluslararasi bir girisim olarak tanimlaniyor.
Dünya Saglik Örgütü Yasli Dostu Kentler Agi’na bagli dünya çapinda 22 ülkeden 145 kent kayitli. Dis mekânlar ve binalar, ulasim, konut, sosyal katilim, toplumsal yasama dâhil olma ve toplumun yasliya saygisi, vatandaslik görevini yerine getirme ve is gücüne katilim, bilgi edinme ve iletisim, toplum destegi ve saglik hizmetleri basliklari altinda gerekenleri yerine getiren her kent, Yasli Dostu Kent olarak Yasli Dostu Kentler Küresel Agi’nin bir parçasi olabiliyor.
Kadiköy’ün Yasli Dostu Projeleri
Dünya Saglik Örgütü raporuna göre, 2000 yilinda 60 yas ve üstü kisi sayisi 600 milyon iken, 2025’te 1,2 milyara, 2050’de ise 2 milyara çikmasi bekleniyor. 2014 yili itibariyle14.377.018 nüfuslu Istanbul’un % 6’lik orani 65 yas üstü iken 482.571 nüfuslu Kadiköy’de ise bu oran % 17.
Kadiköy Belediyesi yapmakta oldugu ve planladigi çalismalarla yaslilarin kentte aktif olmasini hedeflerken yerel yönetimlerin karar süreçlerine katilimin saglanmasi ve ortak aklin gelistirilmesi için çalismalar yapiliyor. Bunlardan bir kaçi söyle: Sosyal Yasam Evi, Ambulans ve Evde Saglik Hizmeti, Aktif Yaslanma Egitimleri. Gönüllü Egitim ve Danisma Merkezleri’nde kentteki yasli nüfusa yönelik çalismalar yürüten Kadiköy Belediyesi’nin yakin zamanda hayata geçirmeyi planladigi projelerden biri de Alzheimer Gündüz Yasam Evi Merkezi