Kadiköy Belediye Baskani Odabasi ECCAR’in Genel Kurulunda Konustu:
HER TÜRLÜ DISLAYICILIKLA MÜCADELEDE KAMUSAL DAYANISMA ÖNEMLI
Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, Fransa’da düzenlenen Avrupa Irkçilik Karsiti Kentler Agi –ECCAR’in genel kurulunda konusma yapti. Odabasi, konusmasinda her türlü dislayicilikla mücadelede kamusal dayanismanin önemini ve bunun sadece yerelde kalmamasi gerektigini vurguladi ve katilimcilara Kadiköy'deki çalismalara iliskin bilgi verdi.
Kadiköy Belediyesi, UNESCO tarafindan kentlerin irkçilik, ayrimcilik ve yabanci düsmanligi ile mücadele politikalarini iyilestirmek amaciyla kurulan Avrupa Irkçilik Karsiti Kentler Agi’na 2019 yilinda oy birligiyle kabul edildi. ECCAR’in Fransa’da düzenlenen genel kuruluna katilan ve bir konusma yapan Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, konusmasinda her türlü dislayicilikla mücadelede kamusal dayanismanin önemini ve bunun sadece yerelde kalmamasi gerektigini vurguladi. Odabasi’nin konusmasindan satir baslari söyle:
“KADIKÖY ÖZGÜRLÜGE KAÇIS MEKANI”
“Kadiköy, kendisini dislanmis hisseden farkli kimlikler ve degerlerden bütün insanlari kucaklayan bir kent. Her farkli köken, inanç, kimlik ve yönelimden kentliler için ama özellikle de yeni kusak genç kitle için Kadiköy, son yillarda her türlü baskidan, dislanmisliktan, kutuplastirilmadan, nefret nesnesi haline getirilmekten uzak bir ‘özgürlüge kaçis mekâni’ olarak ön plana çikiyor. Kadiköy; özgürlügün, esitligin ve kardesligin yani sira dayanismanin, sosyal adaletin, laikligin, kisacasi sosyal demokrat degerler bütününün Türkiye siyasetindeki köklü temsilcisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin en güçlü oldugu kentlerin basinda gelmektedir. Bizler de sosyal demokrat ve toplumcu degerleri korumak ve yasatmak adina her kesime el uzatarak Toplumsal Esitlik Birimimiz öncülügünde çocuk, genç, kadin, engelli, yasli, siginmaci, mülteci ve LGBTI+’lara dair çalismalar yapmakta; bu alanlarda sayisiz rehberlik, danismanlik, savunuculuk, izleme ve degerlendirme faaliyetlerinde bulunmaktayiz.”
"ÜZERINDE DURULMASI GEREKEN BIR AYRIMCILIK: YASÇILIK"
“Covid-19 salgini, fiziksel saglikla birlikle ekonomik, psikolojik ve toplumsal birtakim es zamanli ve kitlesel sorunlara da yol açti. Sosyal bilimciler, bu gibi olaganüstü dönemlerde kimi zaman popülist politikacilar eliyle yayginlastirilan ayrimci söylemlerin kalici olma potansiyelinden bahsetmektedirler. Covid-19 salgini süresince bir kez daha gündeme gelen fakat özellikle basarili asi uygulamalari sonrasinda bugün yeterince üzerinde durulmadigini düsündügümüz bir ayrimcilik türü ise “yasçilik”. Kadiköy’de 65 yas üstü yaklasik 100 bin vatandas yasamaktadir. Bu demografik dagilimin öneminin farkinda olan Belediyemizde hali hazirda iki adet Alzheimer merkezinden, her talep karsisinda hizmet sunmaya hazir evde temizlik ve kisisel bakim hizmetlerine dek yaslilara özel genis bir uygulamalar bütünü mevcut. Nitekim bizler de Covid-19 salginiyla birlikte, kimi sosyal kisitlama ve ayrimciliklara maruz kalan yaslilarin bu süreçteki magduriyetleri üzerine odaklanmayi önceligimiz olarak belirledik."
UNESCO’NUN ÖRNEK GÖSTERDIGI KAMPANYA: KOMSULUK GIBISI YOK
"Kisitlamaya maruz kalan yurttaslarimizin ihtiyaçlarini gidermeye yönelik olusturulan Kriz Masasi ile yoksul, engelli ve kronik rahatsizligi olan yasli vatandaslarimizin taleplerini eksiksiz bir sekilde karsilamaya odaklandik. 'Komsuluk Gibisi Yok' adini verdigimiz bu kampanya ile Türkiye’nin ünlü sefleri, asçilari ve beslenme uzmanlari ile birlikte hazirlanan yemekler, hergün evlere servis edildi. Bugüne dek yaklasik 350 bin ögün sicak yemek destegi saglanan ve hâlâ devam eden kampanyamiz, geçen sene UNESCO tarafindan yeni koronavirüsle mücadele sürecinde basarili kampanyalar arasinda gösterilmisti. Tüm bunlar bize gösteriyor ki kimlikle ilintili olan bütün dislayici kavramlar aslinda güncel gelismeler dogrultusunda sekillenme potansiyeline sahip. Bu sebeple her türlü dislayicilikla mücadelenin de dinamik ve pro-aktif bir kamusal dayanisma aginin kurulmasinda yattigini söyleyebilirim. Bu noktada, dayanismanin sadece yerelde kalmamasini; dünyaya benzer yerlerden baktigimiz ve benzer deger yargilarina sahip oldugumuz kurumlari birlestiren ve bir araya getiren ECCAR’in önemini bir kez daha vurgulamak isterim.”