Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy Belediyesi, Avrupa Irkçılık Karşıtı Kentler Ağına Üye Oldu
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadıköy Belediyesi, Avrupa Irkçılık Karşıtı Kentler Ağına Üye Oldu

cover photo

KADIKÖY BELEDIYESI’NDEN IRKÇILIKLA MÜCADELEDE ÖNEMLI ADIM

Kadiköy Belediyesi, engelli, yasli, mülteci, kadin, LGBTI bireyler gibi sehir hayatinda ayrimciliga ugrayan gruplarin yerel yönetimler tarafindan güçlendirilmesi üzerine çalisma yürüten ve UNESCO çatisi altinda kurulmus olan Avrupa Irkçilik Karsiti Kentler Agi’na(ECCAR-European Coalition of Cities Against Racism) oybirligi ile kabul edildi.

KADIKÖY OYBIRLIGI ILE KABUL EDILDI

Fransa’nin Toulouse sehrinde gerçeklesen toplantiya Kadiköy Belediye Meclisi üyeleri Ayfer Yazkan Kubal ve Can Gebetas katildi. Kadiköy, ECCAR Yönetim Kurulu’nda bulunan Barselona, Berlin, Bologna, Bonn, Botkyrka, Dortmund, Dunkirk, Esch-sur-Alzette, Gant, Graz, Karlsruhe, Liege, Malmö, Metz, Montpellier, Münih, Nancy, Nuremberg, Potsdam, Rotterdam ve Toulouse delegelerinin oy birligi ile aga kabul edildi. Ayni oturumda ECCAR Baskani olan Bologna delegesi Benedetto Zacchiroli de ikinci kez dört yil sürecek olan baskanlik görevine seçildi.

ODABASI: ANCAK BIRBIRIMIZI ANLAYARAK YOLA DEVAM EDEBILIRIZ

Kadiköy Belediyesi’nin tüm insanlarin esit haklara ve toplumsal hizmetlere esit erisime sahip olmasi için hizmet veren Toplumsal Esitlik Birimi’nin çalismalarina özenle devam edecegini belirten Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, Avrupa Irkçilik Karsiti Kentler Agi’na(ECCAR) üyeligi nedeniyle Kadiköy Belediyesi çalisanlarini kutladi. Odabasi “Kadiköy’de yasayan, kendini burali hisseden herkes Kadiköylüdür. Yerel yönetimler olarak bizlerin amaci herkesin kendini evinde, güvende ve mutlu hissetmesidir. Bizler birbirimizin haklarina, özgürlüklerine saygi duyarak ve ancak birbirimizi anlayarak yolumuza devam edebiliriz.” dedi.  

SEHIRLER IRKÇILIKLA MÜCADELE DENEYIMLERINI PAYLASIYOR

Avrupa Irkçilik Karsiti Kentler Agi (ECCAR), UNESCO tarafindan 2004 yilinda kentlerin irkçilik, ayrimcilik ve zenofobi (yabanci düsmanligi) ile mücadele politikalarini iyilestirmek amaciyla sehirlerin tecrübelerini paylastigi bir ag olusturmak üzere kuruldu. ECCAR, Birlesmis Milletler Insan Haklari Yüksek Komiserligi, Kültürlerarasi Aksiyon Için Birlik (UNITED), Avrupa Konseyi, Avrupa Birligi Temel Haklar Ajansi (European Union Agency for Fundamental Rights-FRA) gibi çesitli uluslararasi kuruluslar ve sivil toplum kuruluslariyla birlikte çalismalar yürütüyor. Sehir hayatinda ayrimciliga ugrayan gruplarin yerel yönetimler tarafindan güçlendirilmesini ve sehirlerin birbirlerinin tecrübelerinden faydalanmalarini amaçlayan agin Avrupa ülkelerinden toplam 134 üyesi bulunuyor. Agin Türkiye’den de üç üyesi var: Antalya, Istanbul Kadiköy ve Sisli Belediyeleri.

IRKÇILIK VE AYRIMCILIKLA MÜCADELE TEMEL AMAÇ

Belediyeler nezdinde irkçilik ve ayrimcilikla mücadele için hazirlanan Eylem Plani’nda, irkçiliga karsi ihtiyatli olunmasi, konuya yönelik yerel politikalarin izlenmesi, irkçilik ve ayrimciliga ugramis kisilerin desteklenmesi, kentin firsat esitligi yaratan bir yer haline gelmesi, barinmaya adil erisim, egitim, kültürel çesitliligin desteklenmesi, nefret suçlari ile mücadele amaçlaniyor. Öte yandan, irkçilik ve ayrimcilikla mücadele eden kurumlar ile Avrupa sehirleri arasindaki isbirliginin saglamlastirilmasi hedefleniyor. Kadiköy Belediyesi de aga üye olarak Kadiköy’ün sorunlarina daha yaratici çözümler üretmeyi, çalismalarini uluslararasi standartlara tasimayi, iyi uygulamalari yayginlastirmak ve uygulamayi amaçliyor.