Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy Belediyesi ‘Zehirsiz Kent’ Olma Sözü Verdi
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadıköy Belediyesi ‘Zehirsiz Kent’ Olma Sözü Verdi

cover photo

Kadiköy Belediyesi, Bugday Dernegi’nin saglikli bir gelecek için yürüttügü Zehirsiz Kentler Kampanyasi’nin talepleri dogrultusunda Iyi Niyet Belgesi’ni imzalayan ilk ilçe belediyesi oldu.

Kadiköy Belediyesi, Bugday Ekolojik Yasami Destekleme Dernegi ve Zehirsiz Sofralar Platformu isbirligiyle “Zehirsiz Kentlere Dogru” projesi kapsaminda yürütülen Zehirsiz Kentler Kampanyasi’ na katilarak önemli bir adim atti. Kadiköy Belediyesi, Bugday Dernegi’nin saglikli bir gelecek için yürüttügü Zehirsiz Kentler Kampanyasi’nin talepleri dogrultusunda Iyi Niyet Belgesi’ni imzalayan ilk ilçe belediyesi oldu.

Imza törenine Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, Kadiköy Belediye Baskan Yardimcilari, müdürler ve çalisanlarin yani sira Zehirsiz Sofralar Platformu Koordinatörü ve Bugday Dernegi Genel Müdürü Batur Sehirlioglu ve dernek çalisanlari katildi.

Kadiköy Belediyesi’nin Kadiköy halkinin daha yesil ve daha saglikli bir çevrede yasamasi için ekolojik ve doga dostu birçok projesi mevcut. Kadiköy Belediyesi’nin Ekolojik Yasam Merkezi ve Atiksiz Yasam Dükkâni’nin yani sira kent bostanlari, yagmur suyu hasadi ve yapmis oldugu sivrisinek ilaçlamasinda kimyasal ürünler kullanilmiyor. Kadiköy Belediyesi’nin kimyasal yöntemlerin yerine, alternatif yöntemleri tercih etmesiyle birlikte “iyi niyet belgesini” imzalanarak belge altina alindi. Böylelikle Kadiköy Belediyesi, Samsun Büyüksehir Belediyesi’nden sonra ‘Zehirsiz Kentlere Dogru’ kararliligini ortaya koyan Türkiye’nin ikinci, Istanbul’un ise ilk belediyesi oldu.

Metni imzalamadan ve söz konusu taahhüdü vermeden önce çalismalara çok önceden basladiklarini belirten Baskan Odabasi “Kadiköy Belediyesi’nde bu isle ilgilenen arkadasligimiz hem öncü olmak, hem de farkindalik yaratmak için bunu kendi alanlarinda uygulamaya basladilar. Simdi sizin araciliginizla bu metni imzalayarak bunu kamuoyuyla paylasiyoruz.  Daha önce yaptiklarimizi bugün taahhüt altina aliyoruz” dedi.

“AMACIMIZ ÇOCUKLARIN TOPRAKLA BULUSMASINI SAGLAMAK”

Odabasi; “Kent bostanlarini Kadiköy’de kurdugumuz zaman sasirmislardi.  Su anda görüyoruz ki herkes kendi belediyesinde kendi yönetim alaninda bostanlari yapmaya basladi.  Oradaki üretilen ürünlerin ailelere ufak da olsa bir ekonomik katkisi olabilir ancak gerçek anlamda bizim amacimiz çevre bilincini ve çocuklarin özellikle toprakla karismasini saglamakti. Orada kimyasal herhangi bir gübre veya kimyasal herhangi bir ürün kullanmiyoruz. Kullanilmamasi için oradaki kullanicilari da tesvik ediyoruz. Yine bununla alakali parklarimiza yagmur suyu hasadi makinesi koyduk. Topladigimiz suyu parklarimizda sulama yaparak dogayla tekrar bulusturuyoruz.  Hem çevrenin su kitligina ufacik da olsa katki saglamak, hem de artik dünyanin bir iklim krizi içerisinde oldugunu göstermek istiyoruz. Iklim krizi beklenmiyor; su an bir iklim krizi içerisindeyiz. Biz yine çok büyük elestiri aldigimiz sivrisinek ilaçlamasinda kimyasal ürün kullanmiyoruz. Organik ürünlerle bu ilaçlamalari yapmaya çalisiyoruz. Bu konuda bir ilke kararimiz var. Bunu da anlatmamiz gerekiyor. Çünkü yaptigimiz kolay bir is degil, oldukça zor. Aliskanliklari degistirilmesi gerektiren isler. Dedigim gibi buradaki yazilanlarin büyük bir bölümünü zaten biz yapiyoruz.  Burada belki özel sektörü biraz daha bilinçlendirmek için, özellikle hizmet sektöründe çalisan restoran,  kafe, kafeterya tarzi yerlerdeki durumlari iyilestirebilmek için baska bir çalisma içine girmemiz gerekebilir” diyerek sözlerine devam etti.

Zehirsiz Sofralar Platformu Koordinatörü ve Bugday Dernegi Genel Müdürü Batur Sehirlioglu ise söyle konustu: “Kadiköy Belediyesi gibi, halk sagligini tehdit eden zararlilar ile mücadele konusunda ekolojik ve doga dostu alternatiflere yönelmeye baslayan belediyelerimizin ortaya koydugu iyi örnekler, model uygulamalar sayesinde önümüzdeki yillarda bu kararliligi beyan eden belediyelerin artacagini ümit ediyoruz. Bugday Dernegi ve Zehirsiz Sofralar Platformu olarak bu yönde belediyeleri desteklemeye ve isbirliklerinin gelistirilmesi için çalismalar yürütmeye devam edecegiz. Belediyeleri ve vatandaslari Zehirsiz Kentler Kampanyasi’na destek olmaya davet ediyoruz.”

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1662725608_yi_Niyet_Belgesi___mza_T__reni__1_.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1662725610_yi_Niyet_Belgesi___mza_T__reni__2_(1).jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1662725612_Kad__k__y_Belediye_Ba__kan_____erdil_Dara_Odaba____(1).jpg