Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy Belediyesi'nden Amerikan Beyaz Kelebeği Tırtılı ile Mücadele
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadıköy Belediyesi'nden Amerikan Beyaz Kelebeği Tırtılı ile Mücadele

cover photo

Kadiköy Belediyesi’nin, agaçlarda örümcek agi görünümlü koza örerek konaklayan ve agaçlarin yapraklariyla beslenen Amerikan Beyaz Kelebegi tirtili ile mücadelesi sürüyor. 

Kadiköy’ün parklarindaki ve özel mülk alanlarindaki agaçlarda, Istanbul’un farkli pek çok noktasinda görülen Amerikan Beyaz Kelebegi tirtili ile mücadele tüm hiziyla sürüyor. Kadiköy Belediyesi, agaçlara zarar veren, yaprak ve dallarini kemirerek ekosistemi tehdit eden Amerikan Beyaz Kelebegi (Hyphantria cunea) tirtili ile sokak sokak ilaçlama yapiyor.

SOKAK SOKAK ILAÇLAMA YAPILIYOR 

Tirtil istilasinin, kus türündeki azalma nedeniyle oldugu ve ekosisteme zarar verme esiginde oldugu tespitinde bulunan uzmanlar esliginde yapilan ilaçlama çalismalarinda yaklasik 400’e yakin sokak, cadde, park ve yesil alan ile yaklasik bine yakin özel mülkiyet alaninda 15 binden fazla agaçta ilaçlama çalismasi yapildi.

Amerikan Beyaz Kelebegi tirtilinin insan sagligi üzerinde, tespit edilmis bir zarari bulunmuyor. Ancak agacin yapraklari ile beslendigi ve kurumasina sebep oldugu için agacin güçsüz kalmasina veya ürün vermemesine neden oluyor. Bu durum dolayli olarak agacin diger böcekler için de bir cazibe merkezi haline gelmesi ile sonuçlaniyor. Amerikan Beyaz Kelebegi tirtili dut, akçaagaç ve disbudak basta olmak üzere 628 farkli agaç ve çali türünden beslenebiliyor. Normal sartlarda yilda 2 kere çogalan tirtillarin son iki yildir 3 kez üredikleri gözlendi. Her tirtil bir yapraga yaklasik 800-1000 arasi yumurta birakiyor. Kelebeklerin yasama süresi 4 ila 15 gün arasinda degisiyor.

DIGER CANLILARA ZARAR VERMEDEN ILAÇLAMA YAPILIYOR

Kadiköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlügü tarafindan yürütülen çalismalarda, ekosistem içerisinde yer alan diger yararli canlilarin (ari, karinca, ugur böcegi, ates böcegi vb.) zarar görmemesi amaciyla, çevreye en az zarar veren Entegre Mücadele Yöntemi’nin tercih ediliyor. Bu yöntemle canlinin tamamen yok edilmesinden ziyade popülasyonun ekosisteme zarar vermeyecek esik degerin altinda tutulmasi amaçlaniyor.

YETKILI MÜHENDIS VE KURUMLAR YAPMALI

Bu canli ile mücadelede için haziran, temmuz ve agustos aylari içerisinde, tirtillar topraga inmeden yapilan biyolojik mücadelenin ardindan ilk budama dönemi içerisinde (Kasim-Mart aylari arasinda) bahçelerde bulunan yapragini döken bütün agaçlarin budanmasi gerekiyor. Belediyenin hizmeti disinda, ilaçlamanin ‘yetkili’ mühendisler(Orman Mühendisi veya Ziraat Mühendisi) veya Kurumlar (Tarim Il Müdürlügü, Ziraat Mühendisleri Odasi-Istanbul Subesi veya Orman Mühendisleri Odasi-Istanbul Subesi) tarafindan yapilmasi ve çevre dostu uygulamalarin yapilmasi gerekiyor.

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_5353-0b7c16da-039f-4777-a873-53dbcb7161d3.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_5368-fab11842-d434-427b-847e-6cf9f5b19265.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_6631-23ace9a8-d296-4fce-8a23-5485370edbc9.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_6649-a0692dff-d5ce-4a75-bf4d-4daa77b95e57.jpg