Kadiköy Belediyesi, 12 yasindan büyük erkek çocuklariyla siginma evlerine kabul edilmeyen siddet magduru kadinlar ve ogullarina yönelik hizmete açtigi Türkiye’nin ilk Kadin Yasam Evleri için bir tanitim filmi hazirladi. 25 Kasim Kadina Yönelik Siddetle Mücadele günü kapsaminda yayimlanan filmde 12 yasindan büyük oglu olan siddet magduru kadinlarin yasam mücadeleleri, kendi anlatimlarindan yola çikarak konu ediliyor.
Siginma evlerine giden kadinlar, mevzuat geregi, 12 yasindan büyük ogullarini yanlarinda götüremedigi için çocuklarini ya siddet ortaminda birakmak ya da devlet korumasina vermek zorunda kaliyor. Siginma evine, özel gereksinimi olan çocuklariyla kabul edilen kadinlar ise ortak yasam kurallari geregi ciddi zorluklarla karsilasiyor. Siddete maruz birakilan kadinlar çocugunu kurum bakimina vermek istemedigi ve çocugundan ayrilmak istemedigi için siddet ortaminda hayatina devam ediyor.
Kadiköy Belediyesi bu soruna çözüm bulmak amaciyla kentsel dönüsüm nedeniyle tapusu Belediyeye geçen 6 daireyi pilot çalisma olarak yasam evine dönüstürdü. Kadin ve çocuguna tahsis edilen ve fatura giderleri ile ev esyalari belediye tarafindan karsilanan evde, kadinlar yeni bir yasam kurana kadar, çocuklarindan ayrilmak zorunda kalmadan geçici olarak konaklayabiliyor. Bu evlerde konaklayacak kadin ve beraberindeki çocuklarin kabulü, Kadin Konukevleri yönetmeliginde oldugu gibi Siddet Önleme ve Izleme Merkezi (SÖNIM) tarafindan belirleniyor. Kadiköy Belediyesi Kadin Yasam Evleri’nde yeni yasama adim atan kadinlari güçlendirmek için meslek edindirme projeleri de yürütülecek.