Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy Belediyesi'nden Tırtılla Mücadele
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadıköy Belediyesi'nden Tırtılla Mücadele

cover photo

Küresel iklim degisikligi, ekolojik dengedeki bozulma, kus sayisinin azalmasi gibi sorunlar Kadiköy’de park ve bahçelerde tirtillarin çogalmasina neden oldu. Sadece Kadiköy’de degil, Anadolu yakasinda agaç nüfusunun yogun oldugu yerlerde görülen tirtillarla mücadele için Kadiköy Belediyesi diger canlilara zarar vermeyen ilaçlama yönetmeleri kullaniliyor.

YILDA 3 KEZ ÇOGALIYOR

Kadiköy’de agaçlarda örümcek agi görünümlü koza örerek konaklayan ve agaçlarin yapraklari ile beslenen tirtillarin çogaldigi görüldü. Gelisimini tamamlayinca Amerikan Beyaz Kelebegine (Hyphantria cunea) dönüsen tirtillar bir yil içerisinde 3 nesil olarak ortaya çikiyor. Birinci nesil mayis ayi sonu ile haziran ayi sonu, ikinci nesil temmuz ayinin üçüncü haftasi ile agustos ayinin sonu, üçüncü nesil ise eylül ayinin ikinci haftasi ile ekim ayinin ikinci haftasi arasinda görülüyor. Mayis ayindan bu yana yürütülen çalismalar kapsaminda yaklasik 26 bin agaç ilaçlandi.

EKOSISTEME ZARAR VERMEDEN ILAÇLAMA YAPILIYOR

Kadiköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlügü’ne bagli uzmanlar esliginde, gece saatleri agirlikli olmak üzere ilaçlama çalismalari baslatildi. Ilaçlama yöntemi olarak, ekosistem içerisinde yer alan diger yararli canlilarin (ari, karinca, ugur böcegi, ates böcegi vb.) zarar görmemesi amaciyla, çevreye en az zarar veren Biyolojik Mücadele Yöntemi tercih ediliyor. Tirtillarla mücadele için süpürme, yikama gibi yöntemlerin yani sira agaçta koza örülmüs olan dallarin kesilerek yakilmasi da etkili yöntemler arasinda yer aliyor. Tirtil tespiti durumunda 444 55 22 numarali Çagri Merkezi ile iletisime geçebilirsiniz. Belediyenin hizmeti disinda, ilaçlamanin ‘yetkili’ mühendisler (Orman Mühendisi veya Ziraat Mühendisi) veya Kurumlar (Tarim Il Müdürlügü, Ziraat Mühendisleri Odasi-Istanbul Subesi veya Orman Mühendisleri Odasi-Istanbul Subesi) tarafindan çevre dostu uygulamalarin yapilmasi gerekiyor. 

TIRTIL KELEBEGE DÖNÜSÜYOR

Amerikan Beyaz Kelebeginin, esas rengi beyaz olmakla birlikte, bazi bireylerde üst kanatlarda siyah nokta seklinde lekeler bulunuyor. Canli kisi pupa seklinde; agaç diplerinde, kovuklarda veya çati saçaklarinda geçiriyor, ilk olarak mayisin ikinci haftasindan sonra uçusa geçiyor. Yapraklarin genelde alt yüzeyine birakilan yumurtalardan çikan larvalar, yaprak yüzeyinde ag örerek, ag içerisinde besleniyorlar. Olgunlasmaya baslayan ve tirtila dönüsen larvalar ag kümelerinden çikarak yapraklari ve meyveleri yiyor. Kadiköy sinirlarinda ilk olarak 2017 yilinda tespit edilen Amerikan Beyaz Kelebegi (Hyphantria cunea) zararlisi 2018 yilinda epidemi (salgin) halini aldi. Tirtilin insan sagligi üzerinde, tespit edilmis bir zarari bulunmuyor. Ancak agacin yapraklari ile beslendigi için agacin güçsüz kalmasina veya ürün verememesine neden oluyor. Bu durum dolayli olarak agacin diger böcek zararlilari için de bir cazibe merkezi haline gelmesi ile sonuçlaniyor.