Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy Belediyesi'ne 'Ekolojik Yaşam Merkezi' ile Sağlıklı Şehir Ödülü
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadıköy Belediyesi'ne 'Ekolojik Yaşam Merkezi' ile Sağlıklı Şehir Ödülü

cover photo

KADIKÖY BELEDIYESI’NE ‘EKOLOJIK YASAM MERKEZI’ ILE SAGLIKLI SEHIR ÖDÜLÜ

Saglikli sehir bilincini yayginlastirmak, saglik, ulasim, planlama, çevre, altyapi, atik yönetimi gibi konularda danismanlik yapmak için bir araya gelen Saglikli Kentler Birligi’nin ‘30. Olagan Meclis Toplantisi ve Aktif Yaslanma Temali Kadiköy Konferansi’ Kadiköy Belediyesi ev sahipliginde gerçeklesti.

Kadiköy Belediyesi, konferans kapsaminda düzenlenen 2018 Saglikli Sehirler En Iyi Uygulama Yarismasi’nda ‘Kemal Sunal Parki ve Ekolojik Yasam Merkezi’ projesi ile saglikli sehir kategorisinde ödüle layik görüldü.

SAGLIKLI KENTLER BIRLIGI’NE 72 BELEDIYE ÜYE

Kozyatagi Hilton Oteli’nde Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Menderes Türel baskanliginda düzenlenen Kadiköy Konferansi’na çok sayida il ve ilçe belediye baskani, meclis üyeleri, belediye çalisanlari ile yaslilik alaninda görev yapan uzmanlar katildi. 30’uncu Olagan Meclis toplantisinin da düzenlendigi Saglikli Kentler Birligi toplantisinda, Saglikli Kentler Birligi’nin üye sayisi Mardin Büyüksehir Belediyesi’nin katilimiyla 72’ye yükseldi. Aktif yaslanmaya yönelik panellerin yer aldigi konferansta saglikli sehir projelerinin üretilmesini özendirmek amaciyla, 32 üye belediyenin 4 farkli kategoride 91 projeyle basvurdugu ve bu yil onuncusu düzenlenen 2018 Saglikli Sehirler En Iyi Uygulama ödülleri de sahiplerini buldu. Kadiköy Belediyesi, 2018 Saglikli Sehirler En Iyi Uygulama Yarismasi’nda ‘Kemal Sunal Parki ve Ekolojik Yasam Merkezi’ projesi ile ödül aldi.

‘IYI UYGULAMA ÖRNEKLERINI GÖRME FIRSATI BULUYORUZ’

Saglikli Kentler Birligi ve Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Menderes Türel konferans ile ilgili olarak, “Bulusmalarimizi her yil farkli sehirlerde gerçeklestiriyoruz. Üye belediyelerimizin yaptiklari çalismalari daha yakindan görme firsati buluyoruz. Belediye baskanlari olarak en çok karsilastigimiz sorunlar arasinda ‘ulasim’ geliyor. Sorunlarin azaltilmasi için önemli tedbirler var. Bisikletin de bir ulasim araci oldugunu unutmadan, yeni imar planlarinda ve cadde düzenlerinde mutlaka bu hususa dikkat etmemiz gerektigini ifade etmek isterim. Yerel yönetimler olarak birbirimizin iyi uygulama örneklerini görme firsatini buldugumuz, Saglikli Sehirler Uygulama Yarismasi’nin bu yil 10’uncusunu düzenliyoruz. Yarisma kapsaminda 32 üye belediyeden 91 proje basvuru yapti. Bu yarismanin kazananlari tüm belediyelerdir. Projelerin hepimizin fikirlerine katkida bulunacagini düsünüyorum” diye konustu.

‘YEREL YÖNETIMLER YASAM BOYU AILELERIN YANINDA OLMALI’

Ev sahipligi yapan Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu ise yaslilik konusunda merkezi yönetim ve kamu kurumlarinin birlikte hareket etmesi gerektigini vurgulayarak ‘Önümüzdeki 20 yilda, Türkiye’de nüfusun yüzde 14’ünün 65 yasin üzerinde olacagi söyleniyor. Kadiköy’de bu oran simdiden yüzde 19 düzeyinde. 65 yas üzerinde 85 bin insanimiz var. Kentler büyüyor ve kentlerin büyümesi ile beraber insanlar yalnizlasiyor. Aileler yaslilari ve çocuklariyla ilgili sorunlari tek basina çözemiyor. Burada yerel yönetimlere çok ciddi görevler düsüyor. Bizler dogumdan itibaren bütün bir yasam boyu bu ailelerin yaninda olmak zorundayiz. Yerel yönetimler olarak gelecegi planlayabiliriz, bu ihtiyaçlari karsilayabiliriz, karsiliyoruz da. Bütün bu ihtiyaçlar yasal olarak temel görevlerimiz içinde olmasa da, ihtiyaçtan dolayi bütün belediyeler bu konularda ciddi bir çalisma içerisindeler. Peki gelecekte ne olacak? Merkezi idare ve kamu kuruluslarinin bir koordinasyon içerisinde çalisma yürütmesi gerekiyor. Birlikte saglikli çözümler üretmek mümkün’ dedi. 

Saglikli Kentler Birligi, 30 yildir Dünya Saglik Örgütü rehberliginde devam eden Saglikli Kentler Hareketi’nin Türkiye uzantisi olarak 2005 yilinda kuruldu. Dünya Saglik Örgütü(DSÖ) Avrupa Saglikli Sehirler Ulusal Aglarinin akredite olmus bir üyesi olarak Saglikli Kentler Birligi, hem birlik olarak hem de DSÖ Avrupa Saglikli Sehirler Agi üyesi belediyeleriyle Türkiye’yi temsil ediyor.