Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy Belediyesi’nin Cumhuriyet’in 100. Yılı Dönümü İçin Hazırlattığı “Türkiye” Adlı Eser İlk Defa Dinleyiciyle Buluştu
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadıköy Belediyesi’nin Cumhuriyet’in 100. Yılı Dönümü İçin Hazırlattığı “Türkiye” Adlı Eser İlk Defa Dinleyiciyle Buluştu

cover photo

Kadiköy Belediyesi’nin Cumhuriyet’in 100. yilina özel hazirlattigi Türkiye adli klasik müzik eseri, Süreyya Operasi’nda gerçeklestirilen konserle ilk defa dinleyiciyle bulustu.

Kadiköy Belediyesi, Cumhuriyet’in 100. yil dönümünü birbirinden özel etkinliklerle kutlamaya devam ediyor. Gerçeklestirdigi çalismalar ve sundugu imkânlarla Türkiye’de kültür ve sanat faaliyetlerinin merkezi haline gelen Kadiköy, Cumhuriyet’in 100. yil dönümü etkinlikleri kapsaminda özel bir konsere ev sahipligi yapti. Kadiköy Belediyesi, Cumhuriyet’in 100. yilina özel olarak Türkiye’nin en önemli bestecilerinden Turgay Erdener’e ve sair Turgay Fisekçi’ye bir eser hazirlamalari için teklifte bulunmustu. Kadiköy Belediyesi’nin siparisiyle hazirlanan ve Cumhuriyet’in 100 yilini anlatan Türkiye adli o eser, geçtigimiz aksam Süreyya Operasi’nda ilk kez müzikseverlerle bulustu.

Kadiköy Belediye Baskani Av. Serdil Dara Odabasi’nin ev sahipliginde sanat ve siyaset dünyasindan birçok özel konugun katildigi konserde, yaklasik 100 kisiden olusan orkestra ve koro, Türkiye adli rapsodik kantati ilk defa seslendirdi. Cumhuriyet’in 100. yilina özel hazirlanan eser, Süreyya Operasi’ni dolduran müzikseverlerden büyük begeni topladi. Konserde ayrica Cumhuriyet tarihinin iki degerli bestecisi Ferit Alnar ve Ferit Tüzün’ün eserleri de icra edildi.

Konser öncesi açiklamalarda bulunan Kadiköy Belediye Baskani Av. Serdil Dara Odabasi, “Kaynaklari ölçüsünde Türkiye’nin kültüre ve sanata en çok destek veren kamu kurumlari arasinda yer alan Kadiköy Belediyesi olarak böyle bir iklimde, gelecek yüzyila dair vizyonumuzu ortaya koyarken cumhuriyet degerlerine sahip çikmanin gururunu yasiyoruz” dedi. Cumhuriyet’in 100. yili serefine bestelenen Türkiye adli eserin Süreyya Operasi’nda icra edilmesinin önemine de vurgu yapan Odabasi, “Cumhuriyetimizin 100. yili etkinlikleri kapsaminda Türk aydinlanmasinin, modernlesmesinin sembolü olan bir mekanda, Süreyya Operasi’nda son derece anlamli bir konser için bir araya geldik. Bu sahne, geçmisten bugüne bize emanet; bizim de gelecege miras birakacagimiz çok özel bir mekan” diye konustu. Odabasi konusmasini “Yasasin Cumhuriyet, Yasasin Cumhuriyet, yasasin Mustafa Kemal Atatürk” sözleriyle sona erdirdi.

Türkiye adli rapsodik kantati besteleyen Turgay Erdener, Kadiköy Belediyesi’nin böyle bir eserin hazirlanmasi için kendisine teklif ilettiginde çok duygulandigini ifade etti. Erdener, “Türkiye’de kültüre, sanata dost bazi belediyeler var. Kadiköy Belediyesi bunlarin basinda geliyor. Sürekli kültüre iliskin projeler, iyilikler üretme pesinde. Konser sirasinda da orkestranin arkasinda yansitilan çok güzel görüntüler görecek seyirciler. En basta Cemal Resit Rey üstadimiz olmak üzere Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin,  Necil Kazim Akses’ten bendenize kadar uzanan bestecileri görüyoruz arkada. Kadiköy Belediyesi burada demek istiyor ki biz klasik müzigi üretmeye çalisan bestecilere sahip çikiyoruz. Bunlari unutturmayacagiz, unutmuyoruz diyor. Bu, korkunç duygulandirici bir sey benim açimdan” diye konustu.

Eserin sözlerini kaleme alan sair Turgay Fisekçi de “Cumhuriyet’in 100. yili hepimizin çok önemli bir yil dönümü. Kadiköy Belediyesi’nden böyle bir teklif gelince çok heyecanlandim. Böyle bir yil dönümüne sanatsal bir katkida bulunabilme olanagina kavusmak beni çok mutlu etti. Bu sözleri yazarken bir Anadolu ve Cumhuriyet güzellemesi olarak düsündüm. On bin yillik bir geçmisi var Anadolu’nun. Hem acilarin hem de güzellerin de oldugu bir cografya.  Bu bereketli topraklarda insanlarin mutlu olmasi için her sey var. Ortaya çikan eser de aldigi tüm destekleri hak ediyor. Bir dinleyici olarak söylüyorum ki mükemmel bir eser ortaya çikti” dedi.