Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy CDP’nin A Listesi’nde Yer Alarak Türkiye’de Bir İlke İmza Attı
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadıköy CDP’nin A Listesi’nde Yer Alarak Türkiye’de Bir İlke İmza Attı

cover photo

Kadiköy, sehirleri iklim eylemlerini ve hedeflerini artirmaya tesvik etmek ve desteklemek için kurulan CDP'nin Sehirler A Listesi’ne Türkiye’den giren ilk ve tek ilçe oldu.

Sehirleri, çevresel etkilerini açiklamaya ve sera gazi emisyonlarini azaltmaya davet eden, su kaynaklarini ve ormanlari korumaya motive eden, iklim eylemleri ve hedeflerini artirmaya tesvik eden ve desteklemeye öncülük eden CDP, iklim eylemi alaninda en yüksek puani alan 123 Sehirler A listesinde Kadiköy’ün oldugunu duyurdu. A listesinde yer alan sehirler, A listesinde yer almayan sehirlere göre iki kat daha fazla iklim hafifletme ve uyum önlemi alarak sehirlerinde iklim ivmesi olusturuyor. Kadiköy Belediyesi’nin iklim eylem planlarina dönük hayata geçirdigi projelerle listede yerini bulan Kadiköy ilçesi Türkiye’de CDP Sehirler A Listesi’ne giren ilk ve tek ilçe oldu.

“Artik harekete geçmeliyiz”

CDP'nin Sehirler A Listesi, sehirler tarafindan CDP-ICLEI Izleme Platformu'na beyan edilen çevresel verilere dayanmaktadir. Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi konuya iliskin bir açiklama yaparak, daha önce de vurguladigi su sözlerini yineledi: “Bir varolus tehlikesiyle karsi karsiyayiz ve artik harekete geçmeliyiz, artik krize kriz gibi davranmaliyiz.” Odabasi sözlerini söyle sürdürdü: “Kadiköy de diger sehirlerdeki gibi iklim krizinden en çok etkilenecek ilçelerden birisidir. Gerek cografi konumu, gerek yüksek nüfusu, gerekse ulasim merkezi olmasi; turistik, sosyal ve kültürel bir merkez olmasi nedeniyle çesitli çevresel riskler altindadir. Biz Kadiköy Belediyesi olarak, iklim degisikligi ile ilgili gelismeleri yakindan takip ediyor ve bu süreçlere adapte olmaya çalisarak Kadiköy’de, iklim degisikliginin etkilerini azaltacak, bunu gerçeklestirecek, katilimci, bilinçlendirici ve iyilestirici uygulamalari hayata geçiriyoruz ve diger sehirlere örnek olmaya çalisiyoruz.” dedi.

“CDP – ICLEI anketi mücadelemizde dogru noktada oldugumuzu gösteriyor”

Odabasi CDP – Iclei anket sonuçlarindan duydugu memnuniyetini ifade etti ve bu sonuçlarin kendilerini daha fazla çalismaya motive ettigini söyledi. Odabasi sözlerini söyle bitirdi: “Yasanabilir sehirlerin elbette birçok unsuru var. Iklim krizi ve kentlerin yesil dönüsümü bunun yalnizca bir boyutu. Kuskusuz, nitelikli kamusal alanlar, temel hizmetlere erisim, kirilgan sosyal gruplari kapsayan politikalar, kent ekonomisi, ulasim planlamasi, biyoçesitlilik, gida güvenligi, barinma sorunu ve daha birçok konu esgüdüm halinde çözüldügünde yasanabilir sehirlerden bahsedebiliriz. Bu kapsamda; CDP-ICLEI anketi ve sonuçlari, iklim degisikligi ile mücadelemizde hangi noktada oldugumuzu bize göstermesi ve bizi daha fazla çalismaya motive etmesi açisindan çok önemli. Bu yil A Listesi’nde yer almak ve bölgemizdeki diger sehirlere ve ilçelere liderlik etmekten memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

A Listesi’ne kimler girebilir?

A puani almak için, diger eylemlerin yani sira, bir sehrin CDP-ICLEI Izleme Platformu araciligiyla kamuya açiklama yapmasi, sehir çapinda bir emisyon envanterine sahip olmasi ve bir iklim eylem plani yayinlamis olmasi gerekiyor. Ayrica iklim riski ve güvenlik açigi degerlendirmesini tamamlamali ve iklim tehlikeleriyle nasil basa çikacagini göstermek için bir iklim uyum planina sahip olmalidir. A Listesindeki birçok sehirde, Belediye Baskanlarinin iklim degisikligiyle mücadeleye yönelik siyasi taahhüdü de dahil olmak üzere çesitli baska liderlik eylemleri de bulunuyor. A Listesindeki sehirler, tipki ulusal hükümetlerden COP27'de yapmalarinin istendigi gibi, uyumlu ve etkili eylemler yoluyla iklim liderligini gösteriyor.

Kadiköy Belediyesi’nin Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Müdürlügü öncülügünde iklim degisikligi ile mücadelede gelistirdigi projeleri ve sifir atik çalismalari belediyenin çevre ve iklim web sayfalarinda detayli olarak yer aliyor. cevre.kadikoy.bel.tr iklim.kadikoy.bel.tr

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1668756165_At__ks__z_D__kkan.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1668756176_G__ne___Panelleri__2_.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1668756172_Az_At__k___ok_Kahve.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1668756183_Kad__k__y_Bostanlar__.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1668756178_Hava_Olcum.jpg