Kadiköy Belediyesi’nin bu sene ikinci kez düzenledigi Kadiköy Çevre Festivali sona erdi. ‘Marmara Denizi’ndeki kirlilik ve biyolojik çesitlilik’ temasiyla düzenlenen ve 68 çevre örgütünün katildigi 4 gün süren festivale 28 bin kisi katildi.
31 Mayis -3 Haziran tarihlerinde Sögütlüçesme Özgürlük Parki’nda düzenlenen festivalde dogaya emek veren 68 demokratik kitle örgütü, sivil toplum kurulusu, platform ve inisiyatif yer aldi. Her bir kösesinde rengarenk etkinlik, atölye ve gösterimlerin yer aldigi festivalde, müzikten tiyatroya, danstan, yarismalara kadar birbirinden renkli etkinlikler düzenlendi.
FESTIVALIN TEMASI: MARMARA DENIZI’NDEKI KIRLILIK VE BIYOLOJIK ÇESITLILIK
Kadiköy Belediyesi, dogayi odagina alan tüm bilesenleri Kadiköy Çevre Festivali’nde bir araya getirdi. Geçtigimiz yil ilk kez “Kentte Ekolojik Yasam” ana temasi ile düzenlenen ve 20 bin kisinin katildigi festivalin bu yilki temasi “Marmara Denizi’ndeki kirlilik ve biyolojik çesitlilik”.
Okullarin da davetli oldugu festival, Çocuk Sanat Merkezi’nin konseriyle basladi. Gösterinin ardindan Kadiköy Belediyesi Arama Kurtarma Takimi’nin, çocuklari olasi afetlere karsi bilinçlendirmek için hazirlayip oynadigi “Bir Afet Masali” oyunu sergilendi.
DENIZ CANLILARININ TÜRÜ AZALIYOR
Festivalin açilis konusmasini yapan Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu Marmara Denizi’nde giderek artan kirlilige dikkat çekti ve kirlilik nedeniyle denizlerdeki canlilarin tehdit altinda oldugunu söyledi. Nuhoglu “Deniz canlilarinin sayilari ve türleri her geçen gün azaliyor. Marmara Denizi geçmiste 200’e yakin canli türünün yasadigi bir denizdi. Su anda sadece 7 çesit balik türü bulunuyor.” diye konustu. Kent içindeki yesil alanlarin ortadan kalktigini söyleyen Nuhoglu “Bundan bes yil önce bugün Taksim Gezi Parki’nda bir direnis basladi. Milyonlarca insanin aslinda düsüncesi ne olursa olsun, en sagindan en soluna kadar Türkiye’nin gelecegi için olusturduklari bir modeldi. Gezi Parki direnisinde yasamini yitirenleri rahmetle aniyor, bu mücadeleye katilan herkesi selamliyorum.” dedi.
Program kapsaminda Kadiköy’de en fazla bitkisel atik yag, elektronik atik ve atik pil toplayan 3 okula ödül ve plaket verildi. Ayrica Tap – Tasinabilir Pil Üreticileri ve Ithalatçilari Dernegi Genel Sekreteri Neslihan Bahar, Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu’na bir plaket verdi. Festival ilk gününde Limon Ekimi, Çocuklara Saglikli Atistirmaliklar, Kaktüs ve Sukkulent Yetistiriciligi, Origami gibi atölyelere de ev sahipligi yapti.
Festivalin ikinci gününde Kisa Film Kolektifi’nin film gösterimi yapilirken File & Sepet Yapma, Geri Dönüsüm Atölyesi gibi pek çok atölye de yapildi. Söylesilerin de oldugu festivale Zeliha Sunal “Ambalaj Atiklari Çöp Degildir”, Safak Pavey “Dogal Kaynaklar ve Çevre Politikalari” basliklariyla konuk oldu.
‘KANAL ISTANBUL’ DA TARTISILDI
Okullara yönelik etkinliklerin yogunlukta oldugu festivalde, dogayi merkeze alan çok sayida panel ve söylesi yer aldi. 2 Haziran Cumartesi günü Kadiköy Çevre Festivali’nin en hareketli oldugu günlerden biri oldu. Prof. Dr. Haluk Gerçek, Dr. Duygu Erten, Gila Benmayor, Esat Temimhan’in konusmaci olarak katildigi “Kadiköy’ün Dönüsümünde Yesil Bina ve Ulasimin Önemi” paneli ile TMMOB Çevre Mühendisleri Odasi tarafindan organize edilen “Bütün Boyutlari ile Kanal Istanbul Paneli” günün önemli söylesilerinden oldu. “Mega Projelerin Kuzey Ormanlarina Etkisi”, “Karadeniz’in Vahsi Maden Projeleri”, “Permakültür Sehirde” Cumartesi yapilan söylesiler arasinda.
Festivalin son günü olan Pazar günü Prof. Dr. Saadet Karakulak (Istanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekan Yard.), Gökhan Karakas (Milliyet Gazetesi Muhabiri), Serco Eksiyan, Kenan Gedikli (Geleneksel Balikçilik Dernegi), Metin Karadag (Derinlere Saygi Dalis Toplulugu Baskani), Ilyas Torlak (Istanbul Balik Üreticileri Koop. Baskani)’in katildigi “Geçmisten Gelecege Denizlerimiz” ve Prof. Dr. Ibrahim Kaboglu’nun katildigi “Çevre Hakki” söylesilerinin yani sira, “Saglikli Yasam ve Beslenme”, “Hava Nasil Buralarda?”, “Iki Pedal Bir Kent” gibi iklim, gida, kent konulu söylesiler yapildi.
HER KÖSEDE RENKLI ATÖLYE ÇALISMALARI YAPILDI
Festival alaninda her gün müzik sesleri yükseldi. Gün boyu müzik ve piyano dinletilerinin düzenlendigi festivalde Sade Kaave, Çagdas Müzik Toplulugu, Zeytin gibi müzik topluluklari sahne aldi. Sevilen müzik gurubu Pinhani Cumartesi aksami konser verdi. Festivalin katilimcilari sadece Istanbul’la sinirli degildi. Bergama’dan Ovacik’a, Munzur’dan Yirca’ya kadar çevre mücadelesinde yer alan pek çok grup festival alaninda yerini aldi. Çagdas Yasami Destekleme Dernegi, Kadiköy Kent Konseyi, Kuzey Ormanlari Savunmasi, Yeryüzü Dernegi, ALIKEV Vakfi, Karadeniz Isyandadir Platformu, Kadiköy Kent Dayanismasi, Bergama Kadin Girisimi, TMMOB gibi pek çok yasam ve doga savunucusunun yer aldigi festivalde hemen hemen her stantta atölye düzenlendi. Tohum takasi, bez torba yapimi, bisiklet sürüs, ritim atölyesi, karikatür boyama etkinligi, peynir atölyesi gibi her yastan katilimci için atölye bulmak mümkün oldu.
KARDES SEHIR KREUZBERG DE FESTIVALDE
Kadiköy Çevre Festivali'nin bu yil yurtdisindan da misafirleri oldu. Kadiköy Belediyesi'nin kardes sehri Kreuzberg Belediyesi'nden bir ekip festivali ziyaret etti.