Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy Cumhuriyet İçin Yürüdü
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadıköy Cumhuriyet İçin Yürüdü

cover photo


Türkiye Cumhuriyeti’nin 98’inci kurulus yildönümünde kutlamalarin Istanbul’daki merkezi bu yil da Kadiköy oldu. Bagdat Caddesi’ndeki Büyük Cumhuriyet Yürüyüsü’nde yüz binlerce kisi Cumhuriyet Bayrami’ni coskuyla kutladi.

Kadiköy Belediyesi tarafindan her yil Bagdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüsü’ne bu yil da yüz binlerce kisi katildi. Türk Bayraklari ve isikli led ekranlarla özel olarak hazirlanan Cumhuriyet tirindan çalinan marslar ve sarkilar esliginde, büyük bir coskuyla yürüyen Cumhuriyet sevdalilari, sloganlar esliginde sarkilara ve marslara eslik etti. Türk bayraklari, Atatürk posterleri ve mesalelerle yapilan yürüyüste, Fener Alayi etkileyici görüntüler olusturdu. Suadiye Isiklar’da, saat 19.00’da baslayan yürüyüs Caddebostan Iskele Sokak’ta son buldu. Cumhuriyet yürüyüsüne, Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi ve esi Rojvan Odabasi, CHP Istanbul Milletvekili Gürsel Tekin, CHP Kadiköy Ilçe Baskani Ali Narin katildi. 

 “KADIKÖY, CUMHURIYETLE HESAPLASMA IÇINDE OLANLARIN HEDEFI BIR KENT”

Cumhuriyet tirindan kalabaliga seslenen Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, Kadiköy’ün cumhuriyetle hesaplasma içinde olanlarin hedefinde bir kent oldugunu söyledi. Odabasi sözlerini söyle sürdürdü: “Kadiköy, cumhuriyetle hesaplasma içinde olanlarin hedefi bir kent. Kent diyorum çünkü, bir kenti kent yapan, ona lutfedilen sinirlardan çok onu var eden kültürü, degerleri, yasayanlaridir ve Kadiköy, bütün bu degerlerin fazlasina sahip. Hedef kent diyorum çünkü, cumhuriyetle hesaplasma içinde olanlarin bütün bu hesaplarini hayata geçirmek istedikleri, cumhuriyetin sinir uçlarina dokunduklari yer Kadiköy. Bin türlü hasetlik içinde aydinligimiza uzaktan baktiklari yer Kadiköy, En küçügümüzden en büyügümüze, yüzümüzden gülümsemeyi, aklimizdan cumhuriyeti, kalbimizden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü silemedikleri yer Kadiköy.”

“ÖGRENCILERIMIZ ATAMIZIN HUZURUNA ÇIKIP MESALE YAKAMADILAR”

Her yil ögrencilerin katilimiyla yakilan mesale yakma töreninde, ögrencilerin katilimina izin çikmadigini hatirlatan Odabasi, “Yaklasik 20 yildir, 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami kutlamalari belediye baskanlarimiz ve ögrencilerimizin mesale yakma töreniyle baslar Kadiköy'de. Bu artik bir gelenegi, bir degeri olmustur Kadiköy'ün. Ama ilk kez bu yil ögrencilerimiz, atamizin huzuruna çikip mesale yakamadilar. Niye yakamadilar? Kim göndermedi? Bu sorularin cevaplarini hepimiz biliyoruz. Kiskandilar, göndermediler çocuklarimizi; korktular göndermediler. Biz de onlari her sabah okullarina ugurlayan anneleri babalariyla, neneleri dedeleriyle yaktik o mesaleleri.” dedi. 

“CUMHURIYET VE ATATÜRK SEVDASI IÇIN KIMSEDEN IZIN ALMAYIZ”

Cumhuriyet ve Atatürk sevdasi için kimseden izin almayiz diyen Odabasi, sözlerini söyle sürdürdü: “Içimizdeki Cumhuriyet ve Atatürk sevdasi için ne kimseden izin aliriz, ne nasihat, ne boyun egeriz ne de vazgeçeriz. Tipki tezkereye hayir demek için kimseden milliyetçilik dersi almayacagimiz gibi; tipki, kayyumlara karsi özgür üniversiteyi savunan Bogaziçili ögrenciler ve hocalarin boyun egmedigi gibi; tipki, sokaklarda hak arama mücadelesi veren, cinayetlere dur diyen kadinlarin erkek egemen zihniyetten talimat almadigi gibi; tipki, parlamenter sistemi yeniden tesis etmek için, bir gün bile umudunu yitirmeden köy köy gezen, bu amaçtan bir gün bile süphe duymayan, vazgeçmeyen vatan evlatlari gibi.”

Alkislar esliginde konusmasini tamamlayan Odabasi esi Rojvan Odabasi ile kalabaligi selamladi. Cumhuriyet Yürüyüsü, Kadiköy'de yillardir okunan, geleneksel Cumhuriyet’e Baglilik Andini Kadiköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi ve Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi ögrencisi Can Keskin’in okumasi ile son buldu. Yürüyüs marslar ve sloganlarla cosku içinde sona erdi.