Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy İklimde Hedef Yükseltti: Sera Gazı Mücadele Hedefi Yüzde 20'den 40'a Çıktı
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadıköy İklimde Hedef Yükseltti: Sera Gazı Mücadele Hedefi Yüzde 20'den 40'a Çıktı

cover photo

Kadiköy Belediyesi, iklim degisikligi ile mücadelede sera gazi salimlarinin yüzde 20 oraninda azaltilmasi yönündeki hedefini yüzde 40’a çikardi.

Kadiköy Belediyesi 2012 yilinda Covenant of Mayors’a (Belediye Baskanlari Sözlesmesi) imza atarak, 2020 yilina kadar sera gazi salimlarinin yüzde 20 oraninda azaltilmasini hedeflemisti. Bu kapsamda 2015 yilinda “Kadiköy Belediyesi Sürdürülebilir Enerji Eylem Plani” hazirlanmis, ilçe ölçeginde sera gazi envanter çalismasi tamamlanmisti.

KADIKÖY BELEDIYESI DE PARIS ANLASMASI’NA UYDU 

2015 yili Paris Anlasmasi ile sera gazi salimlarinin azaltilmasi yönünde 2020 yilina kadar yüzde 20 azaltim hedefi belirleyen hükümetler, hedefi yeterli bulmayarak, bu oranin 2030 yilina kadar yüzde 40’a çikarilmasina karar verdi. Kadiköy Belediyesi de 2010 yilindan bugüne kadar gerçeklestirdigi iklim degisikligi ile mücadele çalismalarini güncelleyerek, Avrupa Birligi tarafindan finanse edilen “Türkiye Iklim Degisikligi Alaninda Kapasitenin Gelistirilmesi Hibe Programi” çerçevesinde fonlanan “Kadiköy Belediyesi Bütüncül ve Katilimci Eylem Projesi” ile 2030 yilina kadar yüzde 40 oraninda azaltim taahhüdünde bulundu. Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu’nun imzaladigi taahhüde iliskin planlar 6 Temmuz 2018’de Kadiköy Belediye Meclisinde onaylandi ve Covenant of Mayors sayfasina girisi yapildi.

SÜRDÜRÜLEBILIR ENERJI VE IKLIM ADAPTASYON EYLEM PLANI’NA GÖRE

“Kadiköy Belediyesi Bütüncül ve Katilimci Iklim Eylemi Projesi” kapsaminda Kadiköy kent ortaklari ve sakinlerinin aktif katilimiyla hazirlanan plan ile enerji talebinin azaltilmasi, enerji ve su verimliligi, sürdürülebilir ulasim, kent ve yakin çevresinde rekreasyon olanagi ile araç talebinin azaltilmasi, kent çevresinde gida üretimine olanak saglanmasi, yesil alan ve koridorlarin olusturulmasi, kentsel isi adasi etkisinin düsürülmesi, yesil ve su altyapi planlariyla, kentin sogutulmasi, su alanlarina duyarliligin artirilmasi, afet etkilerini ve iklim degisikliginin özellikle kirilgan nüfus ile halk sagligi üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltilmasi hedefleniyor.