Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy İnsani Gelişmişlikte Türkiye Birincisi
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadıköy İnsani Gelişmişlikte Türkiye Birincisi

cover photo

Kadiköy Belediyesi, Türkiye’deki 188 ilçenin uzun, saglikli ve yaratici bir hayat yasamak; bilgi ve egitim alabilme imkanina sahip olmak ve insana yarasir bir hayat için gerekli kaynaklara ulasmak gibi kriterler göz önüne alinarak belirlenen "Insani Gelisme Endeksi" siralamasinda birinci oldu.

Insani Gelisme Vakfi (INGEV) tarafindan Türkiye’de nüfusu 150 binin üstünde olan ilçe belediyeleri ile üç büyük ilin bütün ilçelerini kapsayan 188 ilçenin degerlendirildigi Insani Gelisme Endeksi (IGE-I 2020) çalismasinin sonuçlari açiklandi. Kadiköy Belediyesi Insani Gelisme Endeksi 2020 sonuçlarina göre “Çok Yüksek Insani Gelisme” siralamasinda birinci oldu. Kadiköy Belediyesi sosyal kapsama, saglik, sosyal yasam, çevresel performans, ulasim ve erisilebilirlik endekslerinde birinci sirada yer aldi. Ayni siralamada Besiktas Belediyesi ikinci olurken, üçüncü sirada Çankaya Belediyesi yer aldi. Pandemi nedeniyle online olarak düzenlenen "Ilçeler Insani Gelisme Ödülleri" töreninde açilis konusmasini INGEV Baskani Vural Çakir yapti. UNDP Türkiye Temsilci Yardimcisi Seher Alacaci Ariner ve Istanbul Politikalar Merkezi (IPM) Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman ise belediyelerin yeni yerellesmedeki kritik rolüne deginilen panelde konustu. Belediyelerin karnesi olarak nitelenebilecek çalisma 9 alt endeks, 81 gösterge, 128 degisken ve “gizli vatandas” çalismasi ile belediyelere yapilan 3 binin üzerinde basvurunun sonuçlarindan olusuyor.

KADIKÖY BELEDIYE BASKANI ODABASI: ÖDÜLÜ DAHA DA ILERI TASIYACAGIZ

INGEV’in online olarak düzenledigi törene katilan Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, “Böyle bir ödül aldigimiz için heyecanlandim, mutluyum, bu ödüle layik görülmek Kadiköy için gurur verici. Bu raporun olusmasinda emegi geçen INGEV’e tesekkür ediyorum. Bu ödülü almamizi saglayan kriterlerdeki basarimizi daha da ileri tasiyacagiz, önümüzdeki dönemde bu ödülün geregini yerine getirip, daha farkli alanlarda da Kadiköylü’ye hizmet etmeye devam edecegiz.” dedi. 

Insani Gelisme Endeksi, yönetisim ve saydamlik, sosyal kapsama, ekonomik durum egitim, saglik, sosyal yasam, çevresel performans, ulasim ve erisilebilirlik, toplumsal cinsiyet esitligi kriterleri dikkate alinarak hesaplaniyor. Insani Gelisme Endeksi, Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP) tarafindan 1990 yilindan beri ülkeler düzeyinde yayimlaniyor. INGEV ise yerel düzeyde insani gelismenin ölçümlenmesi için hazirladigi Insani Gelisme Endeksi-Ilçeler (IGE-I) çalismasini 2017 yilindan bu yana sürüyor. Kadiköy Belediyesi ayni çalismada 2018 yilinda ikinci olmustu.

 

 


https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/INGEV Odul-17b0770e-f996-42c6-a34b-613b87b03ef7.jpg