Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy Marmara Depremi’ni 24 Saat Sürecek Bir Programla Anıyor
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadıköy Marmara Depremi’ni 24 Saat Sürecek Bir Programla Anıyor

cover photo

Kadiköy Marmara Depremi’ni 24 Saat Sürecek Bir Programla Aniyor

Kadiköy Belediyesi, 17 Agustos 1999 yilinda çok büyük kayiplarin yasandigi Marmara Depremi’nin 22’nci yili için 24 saat sürecek bir anma programi hazirladi. Programda deprem öncesinde, sirasinda ve sonrasinda neler yapilmasi gerektigini anlatan egitimlerin yani sira, konunun uzmanlarinin katilimiyla bir söylesi gerçeklesecek ve depremin yasandigi saat olan gece 03.02’de anma olacak.

Yerel saatle 03.02’de Kocaeli Gölcük merkezli gerçeklesen 17 Agustos 1999 Depremi’nin üzerinden 22 yil geçti. Kadiköy Belediyesi’nin olasi afetlere karsi her zaman hazirlikli olan arama kurtarma takimi BAK Kadiköy, depremin 22’nci yilinda “Afet Için 24 Saat Parktayiz” adli bir anma programi hazirladi. 24 saat sürecek anma 16 Agustos Pazartesi saat 13.00’te Kozyatagi’nda bulunan Afet Egitim ve Bilinçlendirme Parki’nda baslayacak ve 17 Agustos Sali saat 13.00’te son bulacak.

Anmanin gerçeklesecegi alanda çadir kurma, çadira yerlesme, depremi deneyimleme, yangin simülasyonu, aile afet plani atölyesi gibi etkinliklerin yani sira Kentsel Arama Kurtarma Takimi BAK-Kadiköy egitmenleri tarafindan egitimler de gerçeklesecek. Programda bir de “Kadiköy Afeti Konusuyor” baslikli bir panel yer aliyor. Konunun uzmanlarinin bilgi ve tecrübelerini paylasacagi panel 16 Agustos Pazartesi saat 20.00’de baslayacak. Panelin konusmacilari arasinda Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, Istanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisligi bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltirak ve Istanbul Afet ve Acil Durum (AFAD) Il Müdürü Gökhan Yilmaz yer aliyor. 17 Agustos Sali, depremin gerçeklestigi saat olan gece 03.02’de ise etkinlik alaninda yakilacak binlerce mumla, sessiz bir sekilde anma gerçeklestirilecek.

  

Kadiköy’de Bütün Binalara Karekod Levhalari Asiliyor

Anma programi kapsaminda, olasi afet durumunda vatandaslarin toplanma alanlarini gösteren karekod levhalari Kadiköy’deki binalara asilmaya baslandi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD), afet toplanma alanlarinin vatandaslara bildirilmesi yönünde ilçe belediyelerine bir yaziyla duyuruda bulunmus ve bu duyurunun ardindan Kadiköy Belediyesi hazirliklarina baslamisti. Kadiköy’ün tüm binalarina asilacak, deprem toplanma alanlarini gösteren ve üzerinde karekod olan levhalarin içerik ve üretim hazirliklari belediye tarafindan tamamlandi ve bina uygulama çalismalari basladi.  Levha içerigine, akilli telefonlara indirilebilen QR Karekod okuma uygulamasi ile ulasilabiliyor. Bu uygulama kullanilarak levhalardaki karekodun okutulmasiyla her bina sakini, olasi afette evine en yakin toplanma alaninin neresi oldugunu görebilecek. Kadiköy’de bu levhalar, yaklasik 27 bin binaya asiliyor. Ilçede toplam 153 toplanma alani bulunurken Afet Gönüllüleri’nin çalismalariyla bu alanlarin sayilarinin artirilmasi hedefleniyor.