Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy Tiyatro'nun Temeli Sanatçılarla Atıldı
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadıköy Tiyatro'nun Temeli Sanatçılarla Atıldı

cover photo

Kadiköy Belediyesi,  Istanbul’un önemli gösteri sanatlari merkezlerinden biri haline gelecek ‘Kadiköy Tiyatro’  binasinin temeli, tiyatro sanatçilari ile birlikte atildi. Açilista konusan Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, “Sanatin gelismedigi herhangi bir ülkenin gelisme sansi yok” dedi.

SANAT VE SIYASET DÜNYASI BULUSTU

Çagdas tiyatronun önemli adreslerinden biri haline gelecek ‘Kadiköy Tiyaro’nun temel atma törenine Zihni Göktay, Ismail Düvenci, Rutkay Aziz, Gülriz Sururi, Orhan Aydin, Cem Davran, Tarik Serbetçioglu, Emre Kinay,  Timur Soysal, Betül Arim, Onur Ünsal, Taner Rumeli, Betül Sahin, Mert Firat’in da aralarinda bulundugu çok sayida sanatçi katildi. Törende sanat dünyasinin yani sira siyaset dünyasi da temel atma töreninde bulustu. Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu’nun ev sahipligi yaptigi törende CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu, CHP Istanbul milletvekilleri Ibrahim Kaboglu, Ali Seker, Emine Gülizar Emecan, Gökan Zeybek, Sera Kadigil, Sisli Belediye Baskani Hayri Inönü ve Kadiköy CHP Ilçe Baskani Ali Narin katildi. CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu da bir tebrik mesaji iletti.

“MUHTESEM SIMGE BIR YAPI OLACAK”

Açilis konusmasini yapan Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, 4,5 yilda büyük projelere imza attiklarini ifade ederek “Türkiye’de içinde sadece tiyatro olan ve sanatin tartilabilecegi bir yapi yok. Muhtesem bir simge yapi olacak, tiyatro sanatçilarimiz ve Kadiköylülerle 1 yil sonra burayi hizmete açmayi planliyoruz. ‘Tiyatro Kadiköy’ yaklasik bin kisiye hizmet verecek. Hem bir tiyatro kütüphane hem bir tiyatro kafe gibi insanlarin entelektüel anlamda birbirleri ile iletisime geçebilecekleri bir yer olacak” dedi. ‘Kadiköy Tiyatro’ projesinin 2 yil önce basladigini belirten Nuhoglu, “Toplumlarin gelismesi sanatin gelismesine bagli. Sanatin gelismedigi herhangi bir ülkenin gelisme sansi yok. Biz bunu bildigimiz için Kadiköy Belediyesi olarak 5 yil içerisinde sanat ile ilgili çok fazla proje yaptik. En önemli projelerden birisi bu. Yaklasik bir yil sonra burada açilisini yapacagiz" dedi.

 

‘RANT ODAKLI DEGIL HALK ODAKLI YÖNETIM ANLAYISI’

 

Nuhoglu’ndan sonra söz alan CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu da sanatin toplumlar ve insanlar üzerinde iyilestirici bir etkisinin oldugunu söyleyerek sunlari söyledi: “Bu araziye sinirsiz emsal verilmis iki tane rezidans yapilabilirdi. Oysa böyle bir alana belediye baskanimiz tiyatro alani açiyor. ‘Rant odakli degil halk odakli yönetim anlayisina sahibim’ diyor. Ben huzurunuzda kendisini kutluyor ve tesekkür ediyorum. Çünkü bu kadim Istanbul kenti hepimiz için çok kiymetli. Istanbul nefes alirsa Türkiye nefes alacak”. 

 

 

“BU AN BENIM IÇIN ÇOK KIYMETLI”

 

Tiyatro salonunun yapilmasindan duydugu memnuniyeti dile getiren Rutkay Aziz,  “Insanoglunun hayatinda önemli anlar vardir. Bu an da benim için o kadar kiymetli. Tiyatronun demokratik kültürün olusmasinda belediyelere önemli görevler düsüyor. Mart ayi bizim için önemli bir ay. Sakin ha sandiklara küsmeyelim. Çünkü günesli günler görecegiz” dedi.

 

 

 

 

Konusmalarin ardindan tüm sanatçilar sahneye çikarak Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu ile beraber projenin açilisini gerçeklestirdi. Proje alaninda yüzlerce renkli balon gökyüzüne birakildi.

 

TÖRENE KATILAN SANATÇILAR HEYACANINI PAYLASTI

 

Törene katilan tiyatro sanatçisi Zihni Göktay, “Umarim Tiyatro Kadiköy'de de oynamak nasip olur. Her yeni dogan çocuk Tanri'nin insanlardan umudunu kesmediginin kanitidir. Misak-i Milli hudutlari içinde çok az salonumuz var. Tiyatro sayisinin Kadiköy'de yükselmesinden gurur duyuyorum, duygulaniyorum. Benden sonra gelecek olan genç sanatçilara da büyük bir ekmek kapisi olacak” dedi.

 

 

 

 

 

Tiyatro sanatçisi Gülriz Sururi ise sunlari söyledi: “Nerdeyse 100 yil önce, Cumhuriyetin ilk döneminde Kadiköy’de Süreyya Operasi yapilmisti ve ondan 100 yil sonra ikinci defa Kadiköy’de böyle bir sey gerçeklestiriliyor. Çagdas Türkiye’nin izleyicileri için hazirlanmis bir mekan. Baskan Aykurt Nuhoglu’nu yürekten kutluyorum. Bunca yil sonra böyle bir bina insa edildi. Bu da baskanimizin eseri oldu.”

 

 

 

 

 

Mert Firat da duygularini su sözlerle ifade etti: “Bu mekanin açilmasi çok iyi bir yerel yönetim örnegi. Çünkü Kadiköy’de bir sekilde sanat faaliyeti yürüten birçok tiyatro grubuyla Kadiköy Tiyatrolar Platformu kurulmustu. Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu ve bütün ekibi, tiyatrolari ziyaret ettiler, DasDas’a, Moda Sahnesi’ne baktilar, teleskopik tribünleri incelediler. Birçok tiyatro ve tiyatrocunun katilimiyla oyun üreten metin üreten, isik tasarimi yapan, sahnede çalisan isçisine kadar herkesin bir arada fikirlerini birlestirdigi bir proje oldu. Mükemmel bir yerel yönetim örnegidir. Normalde Türkiye’de çok az rastladigimiz, katilimci siyasetin çok zor yürütüldügü, ihtiyaç temelli projelerin az rastlandigi bir ülke ve düzende tam tersi iyi bir örnek.”

 

 

 

 

 TIYATROCULARIN ÖNERILERI DIKKATE ALINARAK TASARLANDI

‘Kadiköy Tiyatro’ tiyatro oyuncularinin, Kadiköy Tiyatrolar Platformu’nun, profesyonel tiyatro isletmecilerinin, sahne-isik uzmanlarinin görüs ve önerileri ve dünyadaki örnekleri dikkate alinarak projelendirildi. Sahne tasarimi, ses, isik, prova odalari gibi farkli konularda ayri ayri toplantilar düzenlendi, konunun uzmanlari projeye katki sundu. Tiyatrocularin ihtiyaçlari ve deneyimleri gözetilerek mimar Özgür Bingöl ve Ilke Barka tarafindan tasarlanan tiyatro binasi için, Avrupa’daki 13 “blackbox” tiyatro salonu detayli olarak analiz edildi.

‘MEYDAN SAHNE’DE 360 DERECELIK SEYIR 

Çagdas tiyatronun sahneleme biçimlerinden esinlenerek tasarlanan Kadiköy Tiyatro, bilindik sahne tasarimlarinin ötesinde seyir imkanlari sunarak, Kadiköy'ü tiyatronun çekim merkezi yapacak. Seyir yeri ve sahne arasindaki ayrimlarin bir yana birakildigi ‘meydan sahne’ biçimiyle, 360 derecelik bir izleme alani yaratacak. Oyuncularin izleyicilerin ortasinda performans sergileyecekleri bu sahne, 400 izleyiciyi agirlayabilecek. Salon oyunun niteligine göre klasik sahne, orta sahne, meydan sahne, arena sahne, forum düzenlerinde de kullanilabilecek.

TIYATROCULARA 24 SAAT PROVA IMKANI

Kadiköy Tiyatro, tiyatronun en önemli sorunlarindan biri olan prova olanagina da çare olacak. Gerektiginde farkli düzenlemelerle çalisma mekanlarina dönüstürülebilen prova salonlarinda tiyatrocular 7/24 prova yapabilecek.

7 GÜN / 24 SAAT 1.000 KISIYI AGIRLAYABILECEK

Acibadem - Kosuyolu Bölgesinde, ulasim aglarinin merkezinde (Metro, Marmaray, Metrobüs, Avrasya Tüneli) insa edilecek olan Kadiköy Tiyatro,  toplam 8.200 m2 kapali alana sahip olacak. Bölünebilir salonlar, fuayeler, kafeterya ve prova odalariyla 1.000 kisiye ev sahipligi yapabilecek Kadiköy Tiyatro’da 7 / 24 sanat konusulup, sanat izlenecek.  

 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/KT (1)-727bda79-f04e-4ccd-b8a2-622fd5b3559a.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/KT (2)-3995af82-2dba-4335-8de0-93bdbb05b6a6.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/KT (4)-956a0a34-155d-4729-be4d-0acabdd4e448.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/KT (5)-0bf56a82-892c-476a-b5a0-36bca2f50e4e.jpg