Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy Uluslararası Sürdürülebilir Kentler Zirvesi'nden 5 Mesaj Ve Türkiye’deki Belediyelere Davet!
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadıköy Uluslararası Sürdürülebilir Kentler Zirvesi'nden 5 Mesaj Ve Türkiye’deki Belediyelere Davet!

cover photo

Kadiköy’de, yesil sehir yatirim finansmani, iklim krizi ile mücadele, döngüsel yasam ve uluslararasi girisim konularinin ele alindigi ‘Kadiköy Uluslararasi Sürdürülebilir Kentler Zirvesi’ gerçeklestirildi. Zirve sonrasinda açiklanan sonuç bildirgesinde, Türkiye’deki bütün belediyeler ICLEI ile isbirligine davet edilirken, “ICLEI, yerel ve bölgesel yönetimleri güçlendirmeye, yetkinlestirmeye, iliskilendirmeye ve sürece dahil etmeye kararlidir. Türkiye’deki belediyeleri ICLEI girisimlerine ve aglarina aktif olarak katilmaya tesvik ediyoruz” denildi. Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi da “Krizlerle gerçekten mücadele edeceksek, yerel yönetimlerin önündeki yapisal engelleri asmak sart” dedi.

 

Kadiköy Belediyesi ve Uluslararasi Sürdürülebilir Kentler Birligi (ICLEI) tarafindan organize edilen ‘Kadiköy Uluslararasi Sürdürülebilir Kentler Zirvesi’ düzenlendi. Zirve kapsaminda yesil sehir yatirim finansmani, iklim krizi ile mücadele, döngüsel yasam ve uluslararasi girisim konulari ele alindi.

 

IMAMOGLU: CIDDI RISK DÖNEMINDEYIZ

Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu zirvede yaptigi konusmada, “Iklime bagli olarak ciddi risk döneminde bulunuyoruz. Tedbirli davranmazsak gerçekten dünyanin gelecegi çok büyük sikintida. Özellikle bilim insanlari, dünyadaki sicaklik artislarini 1,5-2 derece ile sinirlandirmadigimiz takdirde çok büyük felaketlerin kapida bekledigini bizimle paylasiyor. Bugün yapilan bilimsel arastirmalarda, dünyanin çok riskli bölüme dayandigini ve bir alarm seviyesine ulastigini ifade ediyorlar. Küresel isinma 2 dereceyi astigi takdirde geri dönülmesi mümkün olmayan bir sürecin baslayacaginin da altini çiziyorlar. Istanbul’da yapilan iyi bir hamlenin Mannheim’e, Mannheim’de yapilan iyi bir projenin Istanbul’a fayda verecegini düsünerek küresel boyuttaki probleme hep birlikte bakabilme becerisini gösterebilme mecburiyetindeyiz” dedi.

 

SOYER’DEN DÖNGÜSEL KÜLTÜR MESAJI

Kadiköy Uluslararasi Sürdürülebilir Kentler Zirve’sinin çagricilarindan da olan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer toplantida, “döngüsel kültür” vurgusu yaparak, “Dogayla uyum. Birbirimizle uyum. Geçmisle uyum. Ve son olarak, degisimle uyum. Döngüsel kültür bu dört ayak üzerinde yükseliyor. Biz dogayla aramizdaki adaleti yok etmis durumdayiz. Krizler, savaslar, felaketler bu yüzden giderek tirmaniyor. Önce doga ile olan adaleti saglamak zorundayiz. Dogayla uyumu ve dogayla adaleti yakalamamiz lazim. Bunun da en kolay yolu kültür. Kültür sadece sanat, edebiyat, siir degildir. Hayatin var olmasi için gereken kosullarin olustugu zemindir. Bu zemin aslinda bizim kaldiracimiz. Dünyayi dogayla uyumlu ve iklim kriziyle basa çikabilir hale getirmek için yapmamiz gereken sey kültürü kullanmak” diye konustu.

 

ODABASI’NDAN YESIL SEHIR FINANSMANI VURGUSU

Zirve’nin ev sahibi olan Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi ise yesil sehir finansmani ve bürokratik engellere vurgu yaparak, “Krize kriz gibi davranmaliyiz. Kentlerin krizleri tek tek ele alma lüksü yok. Iklim krizi gibi dönüsü olmayacak bir noktaya gelmeden önce önlemler hayata geçirilmelidir. Bu yönde atilacak adimlarda sorumluluk yerel yönetimlerde degil. Kentlerin kendine özgü ihtiyaçlarini gözeterek üst politikayi belirleyecek merkezi yönetimlere de çok is düsüyor. Krizlerle gerçekten mücadele edeceksek, yerel yönetimlerin önündeki yapisal engelleri asmak sart. Hükümetin yakin zamanda imza attigi Paris Anlasmasi'ndan sonra yapilan Konya'daki surada beklentimiz yüksekti. Ancak bekledigimiz sonuçlarin çikmamasi bizi hayal kirikligina ugratti” ifadelerini kullandi. 

 

Uluslararasi finans kuruluslarina da seslenen Odabasi, sözlerini söyle sürdürdü:

“Biz Türkiye’deki belediyeler olarak mevzuattan dolayi çikacak olan her türlü siyasi riski almaya haziriz. Çünkü konumuz gelecegimiz ve bu gelecegi kaybedersek ne yazik ki yasayacak bir gezegenimiz olmayacak. Biz siyasi ve hukuki Türkiye’deki mevzuattan ötürü risk almaya haziriz. Finans kuruluslari da bu riski almaya hazir mi? Iklim krizi gibi geri dönüsü olamayacak bir noktaya gelmeden önce önlemleri acil olarak hayata geçirmeliyiz. Herkes iyi niyetle bir sey söylemeye çalisiyor. Kararli miyiz? Siz de gelecegi finanse etmek için, yönettigimiz kentlerin gelecegini kurtarmak için, dünyamizi kurtarmak için bu risklerde bizim yanimizda misiniz? Kararli misiniz yoksa yapiyormusuz gibi mi yapmaya devam edecegiz?” 

 

ZIRVENIN SONUÇ BILDIRGESINDE TÜRKIYE BELEDIYELERINE ÇAGRI

Uluslararasi Kadiköy Sürdürülebilir Kentler Zirvesi sonrasi “Krizler çaginda sürdürülebilir bir Kentsel Dünya için köprüler kurmak” sloganiyla birlikte “ICLEI Kadiköy Bildirgesi 2022” açiklandi.

Kadiköy Kozyatagi Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen programa, Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu, Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, Edirne Belediye Baskani Recep Gürkan, Çankaya Belediye Baskani Alper Tasdelen, Izmit Belediye Baskani Fatma Hürriyet, Burdur Belediye Baskani Ali Orkun Ercengiz, Denizli’nin Bozkurt Ilçesi Belediye Baskani Birsen Çelik, CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu, Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi ve Uluslararasi Sürdürülebilir Kentler Birligi (ICLEI) temsilcileri katildi. ICLEI Avrupa Bölge Direktörü Wolfgang Teubner, ICLEI Dünya Sekretaryasi Küresel Savunuculuk Direktörü Yunus Arikan, Mannheim Belediye Baskani Peter Kurz toplantida yer alirken, ICLEI Birinci Baskan Yardimcisi ve Isveç Malmö Belediye Baskani Katrin Jammeh, ICLEI Baskan Yardimcisi ve Finlandiya Turku Belediye Baskani Minna Arve de çevrim içi olarak katildi.

Yesil sehir yatirim finansmani, iklim krizi ile mücadelede uluslararasi girisimler, döngüsel yasam konularinin ele alindigi Sürdürülebilir Kentler Zirvesi’nde küresel ve ulusal aktörler bir araya geldi. Zirve’ye, EBRD Türkiye Baskan Vekili Sule Kiliç, Avrupa Yatirim Bankasi (EIB) Türkiye Temsilciligi Baskani Umberto Del Panta, AFD Türkiye Direktörü Tanguy Denieul , Dünya Belediyeler Birligi (UCLG) Kültür Komitesi Koordinatörü Jordi Pascual ile birlikte UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, yazar Buket Uzuner, IKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Bogaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Irem Daloglu Çetinkaya, WRI Türkiye Kentsel Hareketlilik Yöneticisi Merve Aki vw UNDP Istanbul Bölge Ofisi Direktörü Gerd Trogemann da konusmaci olarak katildi.

Istanbul Kadiköy'de Sürdürülebilir Kentler Zirvesi'nde bir araya gelen belediye baskanlarinin onayladiklari 5 maddelik bildiride su maddeler yer aldi:

YEREL YÖNETIMLER DEMOKRASI, SOSYAL ADELET VE SÜRDÜRÜLEBILIRLIK IÇIN KRITIK ÖNEME SAHIP

Bildirgenin ilk maddesinde yerel yönetimlerin demokrasi, baris, sosyal adalet, saglik, refah ve sürdürülebilirlik için kritik öneme sahip oldugu vurgulandi. Insanligin hayati zorluklarla karsi karsiya oldugu ifade edilen bildirgede, “ Iklim acil durumu kirilma noktalarina ulasti, COVID-19 salgini sosyal ve ekonomik esitsizlikleri derinlestirdi. Demokratik kurumlar ve ilkelerin zayif düstügü süreçlere tanik oluyoruz. Savaslar ve askeri çatismalar Rusya'nin son Ukrayna isgali ile yeni zirvelere ulasmakta. Ne yazik ki, küresel çok tarafli yönetisim bu hayati zorluklarin hiçbirine yeterince yanit vermemekte. Küresel nüfusun çogunlugunun kentlerde yasadigi dikkate alindiginda, her düzeyde yönetimler arasinda isbirligini içeren “çok katmanli eylem” vizyonunun bir umut isigi olarak hizmet edebilmesi için, yerel ve bölgesel yönetimleri güçlendirmeye, yetkinlestirmeye, iliskilendirmeye ve sürece dahil etmeye kararliyiz” denildi.

 

ICLEI, GIRSIM VE AGLARI

ICLEI Kadiköy Bildirgesi 2022 bildirgesinde, “Mart 2024'e kadar, ICLEI'ye üye olan Türkiye’deki belediyelerin sayisinda büyük bir artis kaydedilmesini umuyoruz. Ayrica belediyeleri ICLEI girisimlerine ve aglarina aktif olarak katilmaya tesvik ediyoruz” denildi. Iklim alaninda GreenClimateCities, doga alaninda CitiesWithNature, döngüsel ekonomi alaninda ICLEI Circulars, gida alaninda CityFoodNetwork, sürdürülebilir hareketlilik alaninda Ecomobility Alliance, çevre dostu satin alma alaninda Procura+, iklim eylemlerinin finansmani alaninda Transformative Actions Programme, enerji alaninda 100% Renewables, sürdürülebilir kalkinma hedefleri alaninda SDGsInCitiesChallenge hatirlatmasi yapildi. Ayrica, Türkiye´den dünya kamuoyuna sunulan “Döngüsel Kültür” kavraminin da küresel olarak gelistirilmesi ve yayginlastirilmasi gerektigi belirtildi.

 

 

HIÇBIR BELEDIYE BASKANI ZORLUKLARLA TEK BASINA YÜZLESEMEZ

 “Hiçbir sehir, belediye baskani veya ülke, küresel zorluklarla tek basina yüzlesemez” ifadelerinin yer aldigi bildirgenin üçüncü maddesinde, ICLEI'nin aglari ve ortakliklari araciligiyla Türkiye’deki belediyelerin Avrupa ve küresel ölçekteki girisimlere daha kolay katilabilecegi hatirlatildi ve söyle devam edildi: “Avrupa ölçeginde öncelikli girisimler arasinda Belediye Baskanlari Iklim Sözlesmesi, Avrupa Yesil Sehir Anlasmasi, Avrupa Döngüsel Kentler Bildirgesi, Avrupa Yerel Yesil Anlasmalari yer almaktadir. Birlesmis Milletler ölçegindeki öncelikli girisimler ise Paris Iklim Anlasmasi´nin 2050 itibari ile sifir net karbon ve dirençli kentler hedeflerine yönelik olarak BM Iklim Degisikligi Sekretaryasi öncülügünde yürütülen Race-To-Zero ve Race-To-Resilience kampanyalari, afetlere karsi dirençli kentleri öngören Making Cities Resilient 2030 kampanyasi ve Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri Yerel Gönüllü Izleme süreçleri yer almaktadir.”

 

BELEDIYELER ISBIRLIGINE DAVET EDILDI

Bildiride, Türkiye'nin kültürel, tarihi, sosyal ve jeopolitik baglantilarinin çok çesitli ortaklik potansiyelleri tasimasi bakimindan önemli oldugu vurgulandi. Bildirinin dördüncü maddesinde, Avrupa, Akdeniz, Karadeniz, Balkanlar, Orta Dogu ve Bati Asya'daki diger sehir ve bölgelerin küresel sürdürülebilirlik çabalarina aktif katilimini artirmak için Türkiye’deki belediyelere ICLEI ile isbirligi yapma daveti yapildi.

 

TÜRKIYE’DEKI BIYOÇESITLILIK 16. TARAFLAR KONFERANSI’NA ÖZEL OLARAK HAZIRLIK

Bildirgenin son maddesinde ise, 2022 ve sonrasinda düzenlenecek olan uluslararasi görüsmelere aktif katilim yer aliyor. “ICLEI sahip oldugu genis ag sayesinde, belediyelerin küresel hedeflere yönelik uluslararasi görüsmelere daha aktif katilarak bilgilenmelerine ve deneyimlerini etkin bir sekilde paylasmalarina araci olabilir” ifadelerine yer verilen bildirgede, “BM Genel Sekreteri tarafindan yürütülen Ortak Gündemimiz süreci ve Kentlerin Gelecegi Görev Gücü çalismalari, Fildisi Sahili, Çin ve Misir'da düzenlenecek Iklim-Biyoçesitlilik-Çöllesme Taraflar Konferanslari, Polonya'daki 11. Dünya Kent Forumu bunlarin basinda yer almaktadir” denildi. 2024 yilinda Türkiye'de düzenlenecek Biyoçesitlilik 16. Taraflar Konferansi’na özel olarak hazirlanacagini söyleyen ICLEI, Türkiye’deki belediyeleri 11-13 Mayis 2022 tarihlerinde Malmö'de yapilacak ICLEI Dünya Kongresi'ne, aktif olarak katilmaya davet etti.