Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy'de Atıksız Yaşam Hareketi Başlıyor
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadıköy'de Atıksız Yaşam Hareketi Başlıyor

cover photo

Kadiköy Belediyesi, Kadiköy’de atik olusumunu en aza indirmeyi hedefleyen, Türkiye'nin ilk ve tek yerel yönetim uygulamasi ‘Atiksiz Yasam Hareketi’ projesini 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde hayata geçiriyor. ‘Atiksiz Yasam Hareketi’, kadin kooperatifleri basta olmak üzere, yerel üreticinin ürünlerinin yer alacagi ve ambalajsiz olarak satilacagi ‘Dükkan’in açilisi ile basliyor.

Çevresel problemleri azaltmak ve dogal hayatin sürdürülebilirligini saglamak için bireysel olarak tüketim aliskanliklarini degistirmek amaciyla baslatilan projenin 4 farkli ayagi bulunuyor: ‘Atiksiz Dükkan’; ‘Mobil Atik Getirme Merkezi’; ‘Atiksiz Yasam Sokagi’, ‘Tek Kullanimlik Plastiklerin Azaltilmasi’.

1. YENI ALISVERIS NOKTANIZ: DÜKKAN   

Kadiköy Feneryolu’nda bulunan Atiksiz Yasam Pazari’nin içinde açilacak ‘Dükkan’da tek kullanimlik ürünler yerine uzun ömürlü, ambalajsiz ve ekolojik ürünler yer alacak. Atik üretmemeye özen gösterecek olan “Dükkan”da kadin kooperatifleri basta olmak üzere, yerel üreticiden temin edilen ürünler dogrudan tüketici ile bulusacak. “Dükkan”da ceviz, kahve, nohut gibi ürünlerden, arap sabunu, çamasir suyu tozu, sabun cevizi gibi dogal temizlik ürünlerine kadar çok çesitli ürün bulmak mümkün olacak. ‘Dükkan’da ürünlerin çogu ambalajsiz ya da depozitolu ambalajlarda satilacak. Alisveris yapmak isteyenler kendi getirdikleri ya da ‘Dükkan’dan temin edebilecekleri yeniden kullanima uygun kaplar, kavanozlar ya da keseler ile alisveris yapabilecekler.

   

2. MOBIL ATIK GETIRME MERKEZI SOKAGINIZDA

Kadiköy Belediyesi’nin geri dönüsümü mümkün olan atiklarin ekonomiye yeniden kazandirilmasi amaciyla kapidan ve kumbaralardan yürüttügü atik ayristirma politikasina mobil atik araci da ekleniyor. Belirli bir rota ve program çerçevesinde Kadiköy’ün 21 mahallesinde hizmet verecek olan araçta ambalaj, cam ambalaj, bitkisel atik yag, pil atiklari, atik elektrikli elektronik esyalar, tekstil atiklari ve evsel atik ilaç ve tehlikeli atiklar ayri ayri toplanabilecek.

   

3. SOKAKTAN KADIKÖY’E YAYILACAK POLITIKA: ATIKSIZ YASAM SOKAGI

Kadiköy’de atiksiz yasamin ilk adimlari Zühtüpasa Mahallesi Asim Us Sokak’ta basliyor. Asim Us sokaktan baslayarak ilçe geneline yayilacak projede, kurulacak bütüncül atik toplama sistemi ile toplanacak atik miktarinin arttirilmasi, buna bagli olarak evsel atik miktarinin azaltilmasi amaçlaniyor.

   

4. TEK KULLANIMLIK PLASTIKLERI AZALT

Kadiköy'de her gün ortalama 600 Ton atik toplaniyor. Bu rakami azaltmak için her yurttasa sorumluluk düsüyor. Bu rakami çogaltmak ve evsel atik miktarini azaltmak için her yurttasa sorumluluk düsüyor. Tek kullanimlik ürünlerin hayati kolaylastirdigi düsünülse de sadece 5 dakika için kullanilan plastik pipet, içi plastik kapli karton görünümlü çay kahve bardagi, plastik su sisesi, strafor gida kutusu vb. ürünler dogada yüzlerce yil kaliyor. ‘Atiksiz Yasam Hareketi’ ile çalisma ve yasam alanlarinda tek kullanimlik ürünler yerine alternatif ürünlere yönelerek bireysel atik miktarinin azaltmasi amaçlaniyor. Kendi su mataramizi edinerek, kahve termosumuzu yanimizda tasiyarak, evimizde tek kullanimlik havlu kagitlar yerine mutfak bezleri kullanarak, kendi alisveris çantamizi tasiyarak, alisveris yaparken mümkün oldugunca paketsiz gida ve ürünleri tercih ederek ciddi farklar yaratilabilir.

ATIKSIZ YASAM ADIMLARI

Dogaya ve çöp sahalarina en az atigi göndermek ve Kadiköy Belediyesi’nin baslattigi Atiksiz Yasam Hareketi’ni yasam biçimi haline getirmek için 5 temel adim söyle:

1.adim: Reddet

Tek kullanimlik ürünleri tüketmeyi reddedin. Paketli gida almayin.

2. adim: Azalt

Ihtiyaçlariniz kadar alisveris yapin. Alisverise giderken yaninizda bez alisveris torbanizi, cam kavanozunuzu götürün.

3. adim: Yeniden Kullan 

Atarken bir daha düsünün. Tamir etmek, takas etmek, bagislamak gibi seçenekleri degerlendirin.

4.adim: Ayristir

Cam, kagit, plastik, metal, bitkisel atik yaglar, atik piller, atik ilaçlar, elektronik atiklar, tekstil atiklar vb. gibi atiklarinizi çöpe atmayin, ayri toplayin ve Kadiköy Belediyesi Atik Koordinasyon Merkezi’ni arayin. 0216 414 38 15

5. adim: Dönüstür (Çürüt / Kompost yap)

Meyve sebze artiklari, çay-kahve posasi ve yumurta kabuklarini çürüterek gübreye dönüstürün.