Dilenen çocuklar, botlarla Avrupa ülkelerine gitmeye çalisirken can veren yüzlerce insan. Suriye’de süren savasin aci bilançosu Türkiye’de özellikle metropollerdeki yerel yönetimlerinde gündemlerinden biri olmaya basladi. Kadiköy Belediyesi de siddet magduru, mülteci, sokakta yasayan çocuklarla ilgili yerel yönetim politikasini gelistirmek amaciyla çalistay yapti. 12 Eylül Cumartesi günü, Belediye Meclis Binasi’nda, gerçeklesen “Risk Altindaki Çocuklar Çalistayi”na 42 kurum ve kurulustan 120 uzman katildi.
Açilis konusmasinda söz alan Kadiköy Belediye Baskan Yardimcisi Ebru Pestereli, çocuk çalismalarinda deneyimli sosyal hizmet uzmanlari, psikologlar, sosyologlar, çocuk gelisim uzmanlari ve hukukçular basta olmak üzere farkli disiplinlerden uzmanlari bir araya getirmeye çalistiklarini ifade etti. Pestereli, kamu kurum ve kuruluslarindan uzmanlar, akademisyenler ve sivil toplum kuruluslari temsilcilerini bulusturan çalistayin, kurumlar arasi iletisim ve esgüdümün gelistirilmesine de katki saglayacagini umdugunu ekledi.
ÇALISTAY PANELLE AÇILDI
Çalistay, “Risk Altindaki Çocuklarin Ülkemizdeki Durumu ve Yapilan Çalismalara Genel Bir Bakis” baslikli panel ile basladi. Moderatörlügünü, Siddeti Önleme ve Rehabilitasyon Dernegi (IMDAT) ve Acibadem Üniversitesi Tip Fakültesi Adli Tip Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Oguz Polat’in yaptigi panelde, Istanbul Valiligi Çocuklar ve Gençlerde Bagimlilikla Mücadele Programi Koordinatörü Prof. Dr. Sami Sener, Erenköy Ruh ve Sinir Hastaliklari Egitim ve Arastirma Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Klinigi ve ÇEMATEM Egitim Koordinatörü Doç. Dr. Seher Akbas ve Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi Istanbul Saha Ofisi Baskani Mete Lakzadeh konusmaci olarak yer aldi.
Yaklasik bir saat süren panelde, Prof. Dr. Oguz Polat her çocugun haklariyla var olan birer birey oldugunu ve Birlesmis Milletler Çocuk Haklari Sözlesmesi’nde de tanimlanan haklara erisemeyen çocuklarin risk altinda oldugunu vurguladi. Prof. Dr. Sami Sener de çok denklemli bir problemle karsi karsiya olundugunu belirterek, hem bilimsel disiplinler hem de kurumlarin koordinasyon içinde çalismasinin önemine dikkat çekti. Çocuklarda madde bagimliligiyla ilgili istatistikleri katilimcilarla paylasan Doç. Dr. Seher Akbas, çevresel faktörlerin madde kullaniminda belirleyici rol oynadigina vurgu yapti. Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi’ni temsil eden Mete Lakzadeh, mülteci çocuklarin temel haklara dahi erisemediklerini belirtti.
Panelin ardindan tüm katilimcilar, tercih ettikleri alanda çalisma yapmak üzere gruplara ayrildilar. “Risk Altindaki Çocuklar” çati kavrami altinda, “suça sürüklenen”, “sokakta yasayan”, “sokakta çalisan/çalistirilan”, “madde bagimlisi”, “cinsel istismar magduru”, “siddet magduru”, “mülteci ve siginmaci” basliklarindaki çalisma gruplarinda, iki oturumlu bir çalisma gerçeklestirildi.
Ilk oturumda, uzmanlarin deneyimleri ve istatistikler üzerinden mevcut durum analizi yapildi. Her çalisma grubu kendi risk basligi özelinde, çocuklara yönelik hizmetler üreten kurumlarin çalisma alanlarini ve üretilen hizmetleri degerlendirdi. Ikinci oturumdaysa, çocuklarin erisebildigi hizmetlerin gelistirilmesi ve hizmetlere erisimin artirilmasi çerçevesinde öneriler gelistirildi. Oturumlarin bitiminde, her grubun sözcüsü, çalisma grubunun tespit ve önerilerini içeren bir sunum gerçeklestirdi. Risk basligi özelinde gerçeklestirilen grup sunumlarindan sonra, Prof. Dr. Oguz Polat tarafindan çalistayin sonuç bildirgesi sunuldu.
ÇALISMALAR AKADEMI’DE SÜRECEK
Çalistay sonuç bildirgesi ve grup sunumlarinda, çalistayin verimliligini artiran faktörün disiplinler ve kurumlar arasi çalisma modeli oldugu ve hizmetlerin üretilmesi asamasinda da bu modelin sürekliliginin saglanmasi gerektigi ifade edildi. Yerel yönetimin yetki ve sorumluluk alanlari çerçevesinde verebilecegi hizmetlere ek olarak, kurum ve kuruluslar arasi iletisim ve koordinasyon görevini üstlenmesi gerekliligine vurgu yapildi.
Kadiköy Akademi’de olusturulacak çalisma gruplarinda çalistay katilimcilarinin katkilarini sürdürmeleri yönünde öneriler yapildi. Bununla birlikte, çocugun yüksek yararini gözeten bu ilk uzmanlik çalistayinin ardindan, çocuk haklarini da gözeten katilimci bir anlayisla, konunun öznesi olan çocuklari da sürece dahil eden çalismalar yürütülecegi vurgulandi.
KIMLER KATILDI?
Gün boyu süren çalistaya Kadiköy Belediyesi’nin, Akademi Kadiköy, Çocuk Koruyucu Ruh Sagligi Merkezi, Çocuk Sanat Merkezi, Çocuk Etüt Merkezi, Engelli Merkezi, Çocuk Yuvalari, Sosyal Servis, Sosyal Destek Merkezi birimlerinden psikolog, sosyolog, çocuk gelisimi uzmani, sosyal hizmet uzmani ve egitimcilerden olusan uzman personeli ve zabita memurlari katildi. Belediye disinda çalistaya katki sunan diger kurumlar ise söyle: Siddeti Önleme ve Rehabilitasyon Dernegi, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfi, Insan Kaynagini Gelistirme Vakfi, Sokakta Yasayan Çocuklar Dernegi, Siginmacilar ve Göçmenlerle Dayanisma Dernegi, Adsiz Alkolikler, Istanbul Genç Girisimciler Dernegi ve Koruncuk Vakfi’nin yogun katilimla aralarinda bulundugu sivil toplum kuruluslariyla birlikte Emniyet Müdürlügü, Istanbul Barosu, Aile ve Sosyal Politikalar ve Saglik Bakanliklari’na bagli birimlerden uzmanlar ve ilçedeki okullardan rehber ögretmenler ve Istanbul Üniversitesi, Bogaziçi Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Istanbul Aydin Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi, Acibadem Üniversitesi’nden ögretim üyeleri ve arastirma görevlileri.