Saglikli, güvenli ve sürdürülebilir bir kentsel yasam ve doga için çalismalar yapan Kadiköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü 2017 yilinda da pek çok çalisma yapti. Kent yasami ve doganin korunmasi için öncü pek çok çalisma baslatan Kadiköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü’nün 2017 yilinda yaptigi çalismalari derlerdik.
KADIKÖY’ÜN HAVA KALITESI ÖLÇÜLDÜ
Fikirtepe, Dumlupinar, Merdivenköy ve Egitim mahallerindeki insaatlar nedeniyle olusan hava kirliligi ölçmek için üç noktaya Mobil Hava Kalitesi Ölçüm Istasyonlari yerlestirilerek, kentsel dönüsüm, ulasim ve isinmadan kaynaklanan kirliligin tespitine yönelik PM10, PM2,5, BTEX ve Çökelen Toz degerleri 30 gün süreyle günlük olarak ölçüldü.
Fikirtepe Kentsel Dönüsüm Bölgesi ve yakininda bulunan beton santrallerinde üretim esnasinda toz önleyici filtre bulunmamasi ya da düzenli filtre degisimi yapilmamasi, araç tasimasi esnasinda toz olusmasi vb. nedenlerle hava kalitesinin olumsuz yönde etkilendigi tespiti edildi. Ve 5 5 beton santralinin faaliyetlerinin durdurulmasina yönelik Çevre ve Sehircilik Bakanligi Il Müdürlügüne resmi bildirim yapilmistir.
ASBEST KONTROLÜ
Türkiye’de ilk kez Kadiköy Belediyesi tarafindan halk sagligini korumak amaciyla 2015 yilinda baslatilan ve insaat sahalarindaki tehlikeli atiklarin (asbest, floresan, paratoner, PCB vb.) bertarafi çalismasi kapsaminda, 2017 yilinda 618 insaat sahasi denetlenmis ve 276,7 ton asbest atiginin bertarafi saglandi.
Asbest Verileri
2015
2016
2017
Toplam
Denetlenen Insaat Sahasi Sayisi
421
796
618
1835
Asbest Tespit Edilen Bina Sayisi
134
207
221
562
Bertaraf Edilen Asbest Atigi Miktari
81,3 ton
386 ton
276,7 ton
744 ton
2015 yilinda baslatilan çalisma kapsaminda bugüne kadar 1835 insaat sahasi denetlendi, 310 ton marley, 206 ton kazan, 218 ton eternit, 10 ton diger malzemeler olmak üzere toplam 744 ton asbest atigi çevreye zarar vermeyecek sekilde bertaraf edildi.
Ayrica, Insaat Sahalarinda Asbest Kirliliginin Önlenmesi ve Geri Dönüstürülebilir Atiklarin Kazanimi Projesi 35 üye belediyenin 103 projeyle basvurdugu Saglikli Kentler Birligi 2017 Saglikli Sehirler En Iyi Uygulama Ödülleri Yarismasi’nda Büyüksehir Ilçe Belediyeleri Saglikli Çevre Kategorisinde Birincilik Ödülü aldi.
AFETE HAZIRLIK
Afetlere karsi hazirlik sürecinde toplumun farkli yas guruplarini kapsayan ve olasi riskleri en aza indirmek için projeler gelistiren Kadiköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takimi’nin 15’i gönüllü olmak üzere toplam 56 üyesi bulunuyor. Afetler öncesinde bireyleri bilinçlendirmek amaci ile Kadiköy’de egitim faaliyetleri gerçeklestiren BAK-Kadiköy 2017 yilinda 5520 kisiye egitim verdi.
BAK-Kadiköy ekibi tarafindan deprem basta olmak üzere tüm afetler öncesinde alinacak önlemleri anlatan; afet çantasi, kimlik, dis macunu, konserve, pil, su, radyo, kaplumbaga, televizyon, kütüphane, buzdolabi, duman detektörü, yangin tüpü ve kaçis plani panosu ve Mistik karakterinin bulundugu Bir Afet Masali Müzikali’ni 2017 yilinda 2220 kisi izledi.
(YOTA) PROJESI ILE SABITLEME
Yapilarin tasiyici sistemine ait olmayan unsurlari, özellikle deprem sirasinda uçarak, kayarak ve düserek yaralanmalara, can kayiplarina neden oluyor. Afet aninda çok sayida önlenebilir yaralanma ve ölümlere sebep olan bu unsurlar ayni zamanda kurtarma operasyonlarinda ekiplere engel olustururken afetler sonrasi hayata devam etmeyi de zorlastiriyor. Bu yüzden yapilar içinde yer alan esyalarin yani mobilyalarin, beyaz esyalarin, çerçevelerin sabitlenmesi önemli.
Kadiköy Belediyesi iç ve dis hizmet birimlerinde sabitleme çalismalarini sürdürüyor. Bu kapsamda 2017 yilinda Ismail Hakki Tonguç ve Hasan Ali Yücel Çocuk Yuvalarinda esyalar standartlara uygun sekilde sabitlendi.
GERI DÖNÜSÜM BURADAN BASLIYOR
Ambalaj atiklarinin kaynaginda diger atiklardan ayri olarak biriktirilmesi ve cadde ve sokaklara yerlesimi saglanan Cam ve Ambalaj atik kumbaralari ile saglikli bir atik yönetim sisteminin olusturulmasi için yürütülen “Geri Dönüsüm Buradan Basliyor Projesi” 2017 yilinda Kosuyolu ve Göztepe Mahallelerinde sürdürüldü.
RAKAMLARLA ATIK YÖNETIMI
2017 yilinda 7.797 ton ambalaj ve 3.923 ton cam ambalaj atigi olmak üzere toplam 11.720 ton ambalaj atigi toplanarak, ekonomiye geri kazandirildi.
Bitkisel atik yaglarin alici ortama verilmesinin engellenmesi için 2017 yilinda 329 isletme denetlendi.
Isletmelerden 642,6 ton, hanelerden ise 11,2 ton olmak üzere toplam 653,8 ton bitkisel atik yag toplandi.
192 adet atik pil toplama kutusu dagitildi ve 6780 kg atik pil toplandi.
6 adet Atik Elektrikli Elektronik Esya kumbarasi ve atik getirme merkezine teslim edilen ve ilçe sakinlerinin adreslerinden alinan atiklarla birlikte 2017 yilinda 62,3 ton elektronik atik toplanarak, ekonomiye geri kazandirildi.
OKULLAR ARASI BITKISEL ATIK YAG TOPLAMA YARISMASI
Kadiköy Belediyesi bitkisel Atik Yaglarin çevreye verdigi zararlarin engellenmesi ve bu konuda ögrencilerin bilinçlendirilmesine yönelik 20.11.2017 - 12.05.2018 tarihleri arasinda devam edecek olan bir yarisma düzenlendi. Tanitimi Sifir Atik Günleri 1. Toplantisinda gerçeklestirilen yarisma sonucu 2018 Çevre Festivalinde açiklanacak.
TEKSTIL ATIKLARI KUMBARAYA
2017Agustos ayinda tekstil atiklarinin toplanmasina yönelik baslatilan çalisma kapsaminda 103 adet tekstil atik kumbarasinin yerlestirildi. 5 ay içerisinde 739,6 ton tekstil atigi ekonomiye geri kazandirildi. Kullanilabilecek durumda olan 39.605 adet tekstil ürünü Açik Gardirop araciligiyla ihtiyaç sahiplerine ulastirildi.
ATIKLAR CEPTE
Kadiköy Belediyesi 2017 yilinda bir ilke daha imza atti. Atik Getirme Noktalarimiz Mobil Uygulamasi ile telefon ve tabletlerden en yakin atik noktasinin bulunmasina yardimci uygulama baslatti.
Çevreye, geri dönüsüme katki saglamak amaciyla hazirlanan çevreci mobil uygulama ile Kadiköy sinirlarinda yer alan Ambalaj Atiklari, Atik Ilaç, Cam Ambalaj Atiklari, Atik Pil, Bitkisel Atik Yag ve Elektronik Atik ve Tekstil Atik Noktalarina kolaylikla ulasilabiliyor.
IKLIMDE FARKINDALIK
Kadiköy Belediyesi Çevre Koruma Ve Kontrol Müdürlügü’nün 2017 projelerinden biri de iklim degisikligi konusunda oldu. Kadiköy Belediyesi, Avrupa Birligi tarafindan finanse edilen 'Türkiye'de Iklim Degisikligi Alaninda Kapasitenin Gelistirilmesi Hibe Programi' çerçevesinde 49.882,2 Avro hibe almaya hak kazandi.
Türkiye Avrupa Vakfi ile birlikte yürütülmekte olan Proje 12 ay boyunca devam edecek. Proje kapsaminda, Kadiköy Belediyesi karbon emisyon hedefleri revize edilecek, yeni hedeflere göre fayda/maliyet analizleri yapilacak, Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Degisikligi Stratejisi ile Eylem Plani Taslagi hazirlanacak ve ögrencilere yönelik egitim programlari olusturulacak.
CODALOOP PROJESI
AB EraNET 2015 Akilli Sehirler Programi tarafindan fonlanan, CODALoop projesinin amaci insanlarin enerji kullanimlarini hesaplayarak, tasarruflu enerji kullanim biçimine yönelmelerini saglamak. Gelistirilen programin uygulanmasi ile vatandaslar enerji kullanimlarini hesaplamakta, hangi unsurlarin tüketim degerlerini arttirdigini tespit etmekte ve azaltim önlemlerine yönelik fikir sahibi olabiliyor.
CODALoop Projesinin ilk toplantisi 23 Kasim tarihinde Kadiköy Belediyesi ev sahipliginde Hasanpasa Sosyal Destek Merkezi’nde yapildi ve Caferaga, Feneryolu ve Sahrayicedid Mahallelerinden çok sayida mahalleli katilim sagladi. Toplantiya elektrik, su ve dogalgaz faturalariyla birlikte gelen mahalleli faturalardaki enerji tüketim verilerini CODALoop Web Platformuna girerek bireysel enerji tüketim skorlarini hesapladi.
ADIMINI YESIL ATAN OKULLAR
2016 yili Aralik ayinda Kadiköy Ilçesi 4. ve 5. Sinif ögrencilerine yönelik hazirlanan bes asamali “Adimini Yesil Atan Okullar Projesi; çevre bilincinin küçük yasta gelistirilmesi, geri dönüsümü mümkün olan atiklarin ekonomiye geri kazandirilmasini amaçliyor.
Uygulamali egitim ve atölye çalismalari ile ögrenci ve ögretmenlerde kalici davranis degisiklikleri yaratmayi hedefleyen projede bu yil 7 okulda 3008 ögrenci ve 121 ögretmene egitim verildi.
EKOLOJIK YASAM VE ÇEVRE FESTIVALI
Kadiköy belediyesi 2017 yilinda 5 Haziran “Dünya Çevre Günü’nü diger yerel yönetimlerden farkli kutladi. Iklim degisikligi ile mücadele, enerji ve su verimliligi, atik yönetimi, permakültür konularinda çalisan ve kentte dogal yasami koruma amaçli hizmet veren Sivil Toplum Kuruluslari, Inisiyatifler, Dernekler, Üniversitelerden 97 kisi ve kurulusun kollektif çalismasi ile 26-29 Mayis tarihlerinde “Kentte Ekolojik Yasam” temali Kadiköy Çevre Festivali yapildi.
Tüm Istanbullulara 3 gün boyunca “dogaya emek verenlerle” bulusma imkani ve her yastan katilimcinin ekolojik yasama dair deneyimlerini gelistirecekleri etkinlikler sunan festivalde dogaya emek veren 49 STK, vakif ve topluluk stantlari ile yer alarak çalismalarini paylasirken; sirkeden ekmek yapimina, kent bahçeciligi, kompost, tohum konularinda 65 farkli atölye; . Dr. E. Beyza Üstün, Prof. Dr. Mikdat Kadioglu, Ediz Hun, Mine Kirikkanat, Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar gibi çok sayida ismin yer aldigi 32 uzman söylesi; kus gözlemi, kitap okumalari, yaratici drama, nefes terapisi gibi 27 farkli yesil alan etkinligi; çocuklar için tiyatro ve kukla gösterileri; konserler; sürdürülebilir film gösterimleri yer aldi.
EKOLOJIK YASAM VE KOMPOST EGITIM PARKI
Kadiköy Belediye Meclisi karari ile mevcutta sadece çocuk oyun alani ve oturma birimleri bulunan Kemal Sunal Parkinda, plan degisikligi yapti ve bitisigindeki parselle de birlestirilerek 1520 m2’lik yesil alan Ekolojik Yasam Parki projesine dönüstürüldü.
STK lar tarafindan da kullanima açik olan, aylik programlarla ekolojik yasamla ile ilgili farkli yas gruplarina yönelik çesitli egitimlerin verilebilecegi, atölyelerin yapilabilecegi ekolojik bir yapi, Kompost Egitim Merkezi yer almakta olup; tüm park peyzaji permakültür ilkeleri dogrultusunda planlanarak projelendirildi.
Toplamda 60 m2’den olusan Kompost Egitim Merkezi binasi içinde gerçeklesecek ekolojik yasam ve Muhtesem Dönüsüm Solucanla Kompost egitimlerine uygun sekilde ekolojiyi gözeten, sürdürülebilirligin saglandigi, biyo-iklim odakli tasarim ilkeleri dogrultusunda tasarlandi. Bu nedenle yapi malzemesi üzerine yapilan arastirmalar sonucunda dogal, saglikli, isi performansi ve enerji verimliligi yüksek, depreme ve yangina dayanikli, ekolojik ayak izi düsük olmasi nedeniyle saman balyasi tercih edildi.
Kompost Egitim Merkezi insa sürecinin ekolojik bilinç kazandirmaya katkida bulunmasi amaciyla kolektif bir biçimde yürütülmesi planlandi. Temmuz ayinda disaridan katilima açik kolektif atölyeler ve beraberinde Kadiköy Tasarim Atölyesinde ekolojik mimarlik teknikleri ve uygulamalari hakkinda çesitli egitimler düzenlenmis, yapinin insasi yigma saman balyasi, serbetli saman, sikistirilmis toprak ve dogal siva teknikleri kullanilarak katilimcilarla birlikte tamamlandi.