Kadiköy Belediyesi, yagmur suyu hasadi projesiyle bugüne kadar 740 ton su tasarrufu yapmayi basardi. Böylece Kadiköy’de cadde ve sokaklarin temizliginde kullanilan suyun yüzde 50’si yagmurdan elde edildi. Belediye birimlerindeki pilot uygulama ile de sifon suyu ve bahçe sulamada yagmur suyu kullanildi.
Kuraklik ve susuzlukla mücadele için, yagmur suyu ve gri sularin yeniden kullanimina yönelik Kadiköy Belediyesi Plan ve Proje Müdürlügü tarafindan Belediye Meclisi’ne sunulan teklif, 5 Subat 2021 tarihinde oybirligi ile kabul edilmisti. Kadiköy Belediyesi’nin plan notu IBB Meclisi’nden 2022 yili subat ayinda alinan karar ile onaylanmisti. Kadiköy Belediyesi, uygulamaya geçmek için yasal prosedürün tamamlanmasini bekliyor.
Düzenleme ile Kadiköy’de 400 metrekare ve üzeri büyüklüklerdeki parsellerde yeni yapilacak tüm binalarda yagmur sulari toplama tanklarinda biriktirilecek. Ayrica biriktirilen yagmur sularinin bahçe sulama, sifonlarda ve benzeri islerde kullanimi da zorunlu hale getirilecek.
Tüm Kadiköy’de sudan tasarruf etmeye hazirlanan Kadiköy Belediyesi, projeye iki yil önce pilot uygulama ile basladi. Belediye tarafindan ilk olarak 2020’nin aralik ayinda Ekolojik Yasam Parki’nda yagmur suyu hasadi sistemi kuruldu. Buradan elde edilen yagmur sulari, merkezin bahçe sulamasinda kullanildi. Daha sonra 2021 yili mart ayinda Kozyatagi Kiz Ögrenci Yurdu’na kurulan sistemle yagmur suyundan sifon suyu karsilandi. Son olarak 2021’in agustos ayinda Kayisdagi Hizmet Binasi’nda kurulan sistemle de yagmur sulariyla sokak temizleme ve is makinelerinin yikanmasi islemi gerçeklestiriliyor. Kurulan sistemle Kadiköy Belediyesi yillik 740 ton ya da bir baska deyisle 38 bin damacanadan fazla su tasarrufu saglamis oldu.
“AMACIMIZ SUYUN TASARRUFLU KULLANILMASI”
Bilinçli su kullaniminin önemine dikkate çeken Kadiköy Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Zerrin Karamukluoglu, baslattiklari yagmur suyu toplama projesi hakkinda bilgi verdi. Karamukluoglu, “Yagmur suyunu daha iyi kullanabilmek, bu dogal kaynagimizi degerlendirebilmek adina bir plan notu hazirladik. Bu hazirladigimiz plan notunda da 400 metrekare ve üzeri parsellerde yapilacak binalarda yagmur suyunun toplanmasi ve depolanmasina ve bunun kullanimina yönelik bir hüküm gelistirdik” dedi.
Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin 2000 metrekare ve üzerindeki parsellerde yagmur suyunun depolanmasi için getirdigi zorunlulugun Kadiköy için kullanilabilir olmadigina dikkat çeken Karamukluoglu, “Çevre ve Sehircilik Bakanliginin 2000 metrekare ve üzerindeki parsellerde yagmur suyunun depolanmasi ile ilgili bir hükmü vardi fakat biz bunu 400 metrekare olarak belirledik. Çünkü Kadiköy'deki parseller küçük. 2000 metrekarenin üzerinde çok fazla parsel olmadigi için yagmur suyunun toplanmasi konusunda yeterince bir fayda elde edemeyecegimizi düsündük. Bu nedenle 400 metrekareden baslamak üzere 2000 metrekare ve üzeri parsellerde depolama yapilmasi gerektigine iliskin daha detayli bir çalisma yaptik” diye konustu.
Amaçlarinin Kadiköy Belediyesi sinirlari içerisindeki tüm binalarda suyun tasarruflu kullanilmasi oldugunu söyleyen Zerrin Karamukluoglu söyle devam etti:
“ Bu plan notu teklifmiz yürürlüge girdiginde Kadiköy sinirlari içinde yeni yapilacak binalarda yagmur suyu depolanmis olacak. Sularin kullanimi daha saglikli, iklim açisindan çevre açisindan daha faydali bir sekilde degerlendirilmesi söz konusu olacak. Ayrica bu plan notu yeni yapilacak binalar için getirilmis olmakla birlikte, mevcut binalarda da eger binalarinin sistemi uygunsa bunu kullanilabilecekler. Bunun önünde herhangi bir engel olmadigi gibi yagmur sularinin daha faydali kullanilmasi için tavsiyede ediyoruz.”
EKOLOJIK YASAM PARKI: YAGMUR SUYUNDAN BAHÇE SULAMAYA
Kadiköy Belediyesi, ilk uygulamasini 2020 yili aralik ayinda Kemal Sunal Parki ve Ekolojik Yasam Merkezi’nde kurulan yagmur suyu hasat sistemiyle baslatti. Merkezin bahçesinde yetistirilen sebze ve meyvelerin sulama suyu ihtiyaci karsilaniyor. Kullanilan suyun 20 tonu yagmur suyundan elde edildi.
ABDULLAH ÖGÜCÜ KIZ ÖGRENCI YURDU ÇATISINDAN SIFON SUYUNA
Ikinci çalisma Kozyatagi’nda bulunan Abdullah Ögücü Kiz Ögrenci Yurdu’na kurulan yagmur suyu hasat sistemiyle çatidan alinan yagmur suyunu bu depolara biriktirerek tekrardan odalardaki rezervuarlara verildi. Böylelikle 200 ton yagmur suyu kullanarak, içilebilir kalitede suyun kanalizasyona gitmesi önlenmis oldu.
KAYISDAGI HIZMET BIRIMI: TEMIZ SOKAKLAR TEMIZ ARAÇLAR
Üçüncü çalisma ise Kadiköy Belediyesi Kayisdagi Hizmet Birimi’nde gerçeklesti. Birimde kurulan yagmur suyu hasat sistemiyle 520 tonluk yagmur suyu hasadi yapildi ve böylelikle içilebilir kalitede suyun da israf edilmesi engellendi.
Hizmet birimine ait 8 sokak yikama araci, cadde ve sokaklari yikamakta kullandigi suyu kurulan 100 tonluk yagmur suyu deposundan karsiliyor. Böylelikle cadde ve sokaklarin yaklasik yüzde 50’si yagmur suyu ile temizlenmekte.
“SIFONA HER BASIS, 8 LITRE IÇILEBILIR SUYUN BOSA GITMESI DEMEK”
Kadiköy Belediyesi Çevre Yönetimi ve Iklim Degisikligi Müdürü Sule Sümer de proje hakkinda yaptigi açiklamada, su tasarrufuna dikkat çekerek “Her bir sifon basilisi yaklasik 8 litre içilebilir kalitede suyun kanalizasyona gitmesi demek” dedi.
“Su zengini bir ülke degiliz” diyen Sümer, “Neredeyse her yil barajlarimizda ne kadar su kaldigini kontrol ediyor ve takip etmek zorunda kaliyoruz. Bu sene kar yagdi ve barajlarimiz dolu ama bunun iki sene sonraki su miktarina bir etkisi olmuyor ne yazik ki. Çünkü burada 16 milyonluk bir sehirden ve bu sehrin su tüketiminden bahsediyoruz. Hepimizin kendi su yönetimini ve su döngüsünü saglamasi gerekiyor. Ikim Adaptasyon Eylem Plani çalismalarimiz kapsaminda binalarda yagmur suyunun geri kazanimi ile ilgili meclis karar aldik. Biz nasil kurumumuzda yagmur suyunu geri kazanip tekrar kullanarak musluk suyundan gelen iyi kalitede suyu korumaya çalisiyorsak insanlar da kendi apartmanlarinda ayni sekilde özel sektör, AVM’ler, ticari is hanlari , kamu kurumlari da gerektiginde yagmur suyunu sifonlara vermek zorundalar” dedi.
Ticari alanlarin su tüketimine dikkat çeken Sule Sümer su ifadeleri kullandi:
“Ticari alanlarda özellikle tuvaletlerde çok fazla su tüketiliyor. Buradaki sularin tamaminin aslinda yagmur suyundan karsilanmasi mümkün. Mevcuttaki AVM’ler bunu kendi gönüllülük esasina göre bunu gerçeklestirebilirler ama bundan sonra yapilacak tüm AVM’lerde yagmur suyu sistemi ve 2000 metrekarenin de üzerinde gri su kurulmasi zorunlu olacak. 2000 metrekarenin ve 400 metrekarenin üzerinde birçok konut ve ticaret alanimiz var. Mevcut binalar için bu bir zorunluluk olmayacak ama yakin bir gelecekte çok ciddi su yoksunluklari olusmaya basladiginda zaten onlar tarafindan isteyerek yapilacagini ön görüyoruz.”
YAGMUR SUYU HASADI NEDIR?
Yagmur suyu hasadi; bina çati oluklarindan, bahçe ve beton yüzeylerden toplanan yagmur sularinin yagmur suyu deposunda biriktirilerek günlük faaliyetlerimizde geri kullanimi olarak tanimlanmaktadir. Çevreyi ve dogal kaynaklarimizi korumak adina önemli bir isleve sahip olup ayni zamanda ekonomik anlamda oldukça karlidir. Yagmur suyu hasadi ile çati, bahçe veya beton zemin gibi çesitli alanlardan yagmur suyu sistemleri ile toplanan sular çesitli kirlilik potansiyeli tasiyan alanlardan geçerek yagmur suyu deposuna geldigi için içme suyu olarak degil genel kullanim suyu olarak degerlendirilmelidir. Biriktirilen yagmur sulari bahçe sulamasinda, klozetlerin sifon sistemlerinde, yangin suyu depolarinda genel kullanim suyu olarak kullanilir.