Kadiköy Belediyesi asiri iklim olaylari, sera gazlari, kirlilik gibi dünyanin ortak sorunu haline gelen küresel iklim degisikligi ile mücadeleye yönelik çalismalarina bir yenisini daha ekledi. Küresel iklim degisikligine yönelik yerelden baslayarak küresel ölçege kadar neler yapilabilecegi Tasarim Atölyesi Kadiköy’de(TAK) gerçeklesen "Kentler Için BM Iklim Zirveleri” egitim programinda tartisildi.
FARKLI SEKTÖRLERDEN KATILIMCILAR BIR ARAYA GELDI
Kadiköy Belediyesi, 2017 yilinda baslayip bir yil içerisinde tamamlanan Bütüncül ve Katilimci Iklim Eylemi’nin ardindan "Kentler Için BM Iklim Zirveleri” egitim programini hayata geçirdi. Program Orta Dogu Teknik Üniversitesi’nden(ODTÜ) bir grup ögrencinin olusturdugu Change for Climate (C4C) proje ekibi, Sistem Düsüncesi Dernegi ve Kadiköy Belediyesi ortakliginda Tasarim Atölyesi Kadiköy'de gerçeklesti. Kentler Için BM Iklim Zirveleri” projesinde farkli sektörlerden seçilen 35 katilimci yerelden küresel ölçege iklim degisikligi ile mücadele konusunda yapilabilecekleri masaya yatirdi. Kadiköy Belediyesi çalisanlarinin da yer aldigi egitimde, BM Iklim Zirveleri’nde yasanan gelismeleri takip edebilme ve raporlayabilme konusunda bilgiler verildi. “BM Iklim Zirveleri” ve “Yerel Yönetimler” baslikli iki oturumun yer aldigi egitimde dünya iklim simülasyonu, karbon ayak izi, düsük karbon ekonomisi ve küresel sicaklik tahminleri gibi konulari içeren atölyeler düzenlendi.
HAREKETE GEÇME ZAMANI
Hükümetlerarasi Iklim Degisikligi Paneli’nin (IPCC) açikladigi verilere göre, sanayi öncesi döneme kiyasla dünyamizin acilen 1,5 °C isinmayla sinirlandirilmasi gerekiyor. 1,5 °C ve 2 °C senaryolari dünya için tehdit olusturuyor ancak ülkelerin küresel isinmayi durdurmaya yetecek taahhütleri bulunmuyor. Üstelik her geçen gün bu isinmanin tetikledigi asiri iklim olaylari gündelik hayatimizi daha fazla etkiliyor. Kadiköy’de yerel düzeyde yapilan iklim politikalarini dünyanin diger ülkelerine anlatmak, o ülkelerin deneyimlerinden beslenmek ve çesitli düzeylerde ortakliklar saglamak için bir niyet beyani niteligindeki bu egitim, adaptasyon ve azaltim politikalarina da yeni kapilar aralayabilecek.