Home IconarrowHaberlerarrowKadıköy'de Yüz Binler Cumhuriyet Ve Özgürlük İçin Yürüdü
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadıköy'de Yüz Binler Cumhuriyet Ve Özgürlük İçin Yürüdü

cover photo

Kadiköy Belediyesi tarafindan her yil düzenlen Büyük Cumhuriyet Yürüyüsü bu yil son yillarin en yüksek katilimiyla gerçeklesti. Yüz Binlerce Istanbullu ve Kadiköylü "Yasasin Cumhuriyet" sloganlariyla yürüdü.

Kadiköy Belediyesi tarafindan düzenlenen geleneksel Cumhuriyet’e Baglilik Yürüyüsü'ne her yil oldugu gibi bu yilda yüz binler katildi. Yürüyüse katilamayan 400 bin kisi ise Kadiköy Belediyesi'nin sosyal medya hesabindan yayinlanan canli yayini izledi.

 "Cumhuriyet Özgürlüktür” sloganiyla Cumhuriyet Haftasi boyunca bir dizi etkinlik gerçeklestiren Kadiköy Belediyesi, Bagdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüsü ile tüm Istanbullu ve Kadiköylülere Cumhuriyet coskusunu yasatti.

Kadiköy Belediyesi'nin bu yil "Cumhuriyet Özgürlüktür" sloganiyla kutladigi Cumhuriyet Bayrami’nin 93. yili kutlamalari, Bagdat Caddesi’ndeki Cumhuriyet Yürüyüsü ile taçlandirildi. Kadiköy'de 23 yildir gerçeklestirilen ve büyük bir cosku ile geçen Cumhuriyet Bayrami yürüyüsüne bu yil da yüz binlerce Istanbullu ve Kadiköylü katildi. Genç, yasli her yastan insanin Türk Bayraklari ve Atatürk posterleri ile katildigi yürüyüs saat 19.00’da Suadiye Isiklarda basladi. Çalinan mars ve sarkilarla bayramin sevincini yasayan Kadiköylüler hep bir agizdan marslara eslik etti. Yürüyüsten saatler önce Bagdat Caddesi'ne gelen halk ellerinde Kadiköy Belediyesi tarafindan dagitilan bayraklar ve Atatürk posterleri ve mesalelerle yürüyüsün baslamasini bekledi.

Bu yilki Cumhuriyet yürüyüsüne, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Safak Pavey, Gürsel Erol, Gürsel Tekin, Cumhuriyet Halk Partisi Istanbul Il Baskani Cemal Canpolat, Cumhuriyet Halk Partisi Kadiköy Ilçe Baskani Ali Narin katildi.

TÜRKIYE CUMHURIYETI BIRÇOK ÜLKEYE ÖRNEK OLDU

Yürüyüs sonunda konusma yapan Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, Atatürk'ün Cumhuriyet için "Biz büyük bir devrim yaptik. Memleketi bir çagdan alip yeni bir çaga götürdük" sözlerini hatirlatti ve sunlari söyledi: " 19 Mayis 1919 yilinda Samsun'a çikan Ulu Önder, Anadolu'da yasayan tüm halklari ortak bir ülkü altinda topladi. Bu; Özgür ve Bagimsiz bir ülkede yasama ülküsüydü. Amasya genelgesinde, Erzurum, Sivas Kongrelerinde ve Kurtulus Savasi'nda her zaman gücünü halktan aldi. Anadolu'yu Bir uçtan bir uca adimlayan Ulu Önder hiç kimsenin ayricalik sahibi olmadigi, herkesin esit ve özgür oldugu, bagimsiz bir ülke kurdu. Savas kosullarinda dahi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne güvendi"

Türkiye'nin zor günlerden geçtigini ifade eden Nuhoglu bu zorluklari asmanin yolunun daha çok çalismaktan, dayanisma içinde olmaktan geçtigini söyledi. Türkiye'nin güçlü bir ülke oldugunun altini çizen Nuhoglu söyle devam etti: Türkiye'de Cumhuriyet var! Türkiye'de Atatürk ilke ve devrimlerinin izinden yürüyen kadinlar var. Demokrasiye, Özgürlüge bagli gençler var. Türkiye'de esitlik için mücadele eden emekçiler var. Cumhuriyet'in fikri hür, vicdani hür, irfani hür yurttaslari var. Cumhuriyetten güç alarak, laik, demokratik ve sosyal devlet için mücadele edecegiz..." dedi.

SARAYA, SALTANATA KARSI CANI PAHASINA SAVASMAYI ATA'MIZDAN ÖGRENDIK

Atatürk'ün Egemenligin kayitsiz sartsiz milletindir sözünü hatirlatan Nuhoglu "Biz egemenligin kayitsiz sartsiz millete ait oldugunu Ulu Önder Atatürk'ten ögrendik. Saraya, Saltanata karsi cani pahasina savasmayi Atamizdan ögrendik...Atamizdan izinden yürüyecek Cumhuriyete ve Özgürlügümüze sahip çikacagiz..." dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün izinde Cumhuriyet degerlerine sahip çikarak mücadele edeceklerini belirten Nuhoglu sözlerini söyle sonlandirdi;" Huzurlu, baris içinde bir ülke için çagdas, bilimsel, özgür bir egitim için adil bir hukuk devleti için, Basin özgürlügü için, bin yillik kardesligimiz için, yesil alanlarimiz için, Haydarpasa için, Kadiköy için, Istanbul için, Türkiye için mücadele edecegiz Karanliga inat aydinligi,Yolsuzluga inat dürüstlügü, Hukuksuzluga inat adaleti, diktatörlüge inat demokrasiyi savunacak ve biz kazanacagiz... "

Nuhoglu konusmasinin ardindan Kadiköy'de yillardir okunan, geleneksel Cumhuriyet’e Baglilik Andi'ni yüz binlerle birlikte okudu.

Yürüyüs marslar ve sloganlarla cosku içinde sona erdi.


https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/K_News/1 (Custom)-70a35804-f46c-437a-ba54-e0c5dd128ecc.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/2 (Custom)-0a864ec8-86d1-44df-ab44-997e6459fb01.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/3 (Custom)-050bd16a-0f50-446f-9c22-4e997a0edf41.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/5 (Custom)-7d4802ab-8899-4a47-9ba7-89a15397e4e2.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/6 (Custom)-69566001-01ae-4ab0-9ab7-5e73d53ea71b.jpg