Home IconarrowHaberlerarrowKadıköylü Yaşlılar Ne İstiyor?
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadıköylü Yaşlılar Ne İstiyor?

cover photo

Kadiköy Belediyesi’nin 65 yas ve üzeri 210 bireyle yüz yüze yaptigi arastirmanin sonuçlari açiklandi. 65 yas üstü Kadiköylülerin en çok, fiziksel olarak baskalarina muhtaç olmaktan ve Alzheimer’a yakalanmaktan korktuklari tespit edildi

Türkiye’de 1990 yilinda yaklasik 2,5 milyon olan yasli nüfus Türkiye Istatistik Kurumu’nun verilerine göre, 2014 yilinda 6,2 milyona ulasti. Türkiye’de nüfusun yaslanma egiliminin devam edecegi ve Türkiye’nin 2023 yilinda çok yasli nüfusa sahip ülkeler siniflamasina dâhil olacagi öngörülüyor. Dünya Saglik Örgütü’nün raporuna göre, yaslanma egiliminde olan Türkiye’de, 2014 yili itibariyle 14 milyon 377 bin olan Istanbul nüfusunun yüzde 6’sini 65 yas üzeri bireyler olusturuyor. Toplam nüfusu 482 bin olan Kadiköy’deki bu oran ise yüzde 17. Bu sonuçlara göre, Istanbul’da yasli nüfus oranin en yüksek oldugu ilçenin Kadiköy oldugu gözlemleniyor.

Kadiköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlügü’ne bagli Sosyal Servis Birimi, Kadiköy’de yasayan 65 yas ve üzeri bireylerin (yasli vatandaslarin) ihtiyaçlarini belirlemek ve taleplere uygun politikalar belirlemek için 2016 yili boyunca saha arastirmasi yapti. Kadiköy’de yaslilik politikalarinin gelistirilmesi amaciyla gerçeklesen bu çalismada, yaslilarin fiziksel saglik, ruhsal saglik, sosyal iliski kurma imkâni, çevre durumu, sosyal ve ekonomik durumlari göz önüne alinarak yaslanma konusu çok boyutlu olarak degerlendirildi. Arastirmanin bulgulari, Kadiköy Belediyesi’nin yaslilik politikalarinin gelistirilmesinde kullanilacak.

Sosyal Servis Birimi, 145 kadin, 65 erkek olmak üzere, 65 yas ve üzeri toplam 210 kisi ile görüstü. Yas almis bireylerin medeni durumlari degerlendirildiginde ise 210 kisiden yüzde 47’sinin esinin vefat ettigi, yüzde 38’inin evli oldugu, yüzde 7’sinin bekâr, yüzde 5’inin bosandigi gözlendi.

Egitim durumlari degerlendirildiginde, en çok ilkokul veya lisans mezunu yas almis bireylerle görüsüldügü tespit edildi. Çalisma durumlarina bakildiginda ise, yüzde 28’inin hiç çalisma hayatina katilmadigi, çalisma hayatina katilmis kisilerin ise çok çesitli meslek ya da sektörlerde çalistigi gözlemlendi. Meslek gruplari içerisinde, ayni meslek grubundan olan kisilerin en çok ögretmenlik meslegine sahip oldugu görüldü.

“YÜZDE 33’Ü YALNIZ YASIYOR”

Konut durumlarina bakildiginda, en çok ev sahibi olan kisiyle görüsüldügü, hanede yasayan kisi sayilarina bakildiginda ise yüzde 37’sinin hanede iki kisi yasadigi, yüzde 33’ünün yalniz yasadigi, geride kalanin ise iki veya daha fazla kisi ile birlikte yasadigi tespit edildi. Arastirmanin sonuçlarina göre, 210 kisiden 84’ünün 2 çocugu oldugu, 21 kisinin ise hiç çocuk sahibi olmadigi açiklandi. Arastirmaya dâhil olan 168 kisinin ise torun sahibi oldugu ögrenildi.

ALZHEIMER’DEN KORKUYORLAR

Raporda saglik alaninda da verilere yer verildi. Görüsülen kisilerin çogu, yasliliga bagli kronik rahatsizliklara sahip olduklarini belirtti. Ancak arastirmaya katilan vatandaslarin en çok fiziksel olarak baskalarina muhtaç olmaktan ve akil sagligini kaybetmekten (Alzheimer gibi) korktuklari tespit edildi. 46 kisi ailesinde Alzheimer teshisi konmus birey oldugunu da belirtti. Saglik durumuna çok iyi diyenlere nedeni soruldugunda “hayata pozitif bakarim, her seyimi kendim yaparim, spor yaparim, yürüyüse çikarim, kendimi birakmam” gibi benzer ifadeleri belirttigi, saglik durumum çok kötü diyenlerin ise yalnizligindan, yasadigi rahatsizliklardan, agrilarindan ve kullandigi ilaçlardan bahsettigi gözlemlendi. Yaslanma sürecinin ilerleyen dönemleri için, yüzde 89’u evinde, yüzde 11’i ise huzur evinde yasamak istedigini belirtti.

Yapilan arastirmalarda yasli bireyin sosyal uyumuyla bu faktörler arasinda olumlu bir iliski oldugu belirlendi. Yasli bireyin çocuklarla ve gençlerle iletisim kurmasi ve yakin arkadaslariyla sosyal iliski içinde olmasi, yasam memnuniyetini arttirici oldugu tespit edildi.

“YARISI NADIREN DISARI ÇIKIYOR”

Sosyal iliski ve yasam pratiklerine bakildiginda, yaslilarin en çok tek basina, sonra ise çocuklari ya da esiyle vakit geçirdikleri ögrenildi. 118 kisi “hayatta beni en çok ayakta tutan sey ailemdir” dedi. Ev isi yapmak, televizyon izlemek ve kitap/gazete okumak ev içerisinde en çok yaptiklari aktiviteler olurken, ev disinda ise park veya yesil alanlar ya da çarsi/pazarda vakit geçirdiklerini söylediler.

Görüsülen 65 yas üstü bireylerin yarisi genelde evde oldugunu ve nadiren disari çiktigini belirtti. Bunun nedenlerine bakildiginda, daha çok saglik problemleri olan kisilerin uygun ve esit yasam standartlarina sahip olamamasindan, sosyal destek mekanizmalari daha zayif kisilerin psikolojik nedenlerden veya gelir düzeyi daha düsük olan bireylerin ekonomik nedenlerden kaynakli disari çikmadiklari görüldü.

65+ FORUM’DAN ÇIKAN SONUÇLAR

Mart ayinda gerçeklesen, 65+ Kadiköy Forumu ile 65 yas ve üzeri Kadiköylülerle Yasli Dostu Kadiköy konusuldu, öneriler paylasildi. Forumdan, gerçeklestirilen saha çalismalarini destekleyici sonuçlar çikti. Kadiköylü 65 yas ve üzeri bireyler asagidaki konulardan rahatsiz olduklarini ifade ederken, taleplerini de iletti. Katilimci ve sosyal belediyecilik anlayisi ile hizmet üretmeye önem veren Kadiköy’ün yasli nüfusla ilgili hizmet ve politikalarinin gelistirilmesini ve uygulanmasini saglamada, bu çiktilar kaynak olacak.

NEDEN RAHATSIZ OLUYORLAR?

Foruma katilan yasli vatandaslar, bozuk ve isgal edilen kaldirimlardan rahatsiz olduklarini belirtti. Kentsel dönüsümden kaynaklanan gürültü ve tozdan da sikâyetçi olan Kadiköylüler, çevre kirliligi, trafik sonunu, bisiklet yollarinin yetersizligi ve otopark sorununu da dile getirdi. Vatandaslar ayrica toplu ulasim konusunda sorunlar yasandigini belirterek, eski Sali pazarinin da kaldirilmasindan sikâyetçi oldular.

Foruma katilan vatandaslar Kadiköy’de daha iyi kosullarda yasamak için taleplerde bulundu. Taleplerin arasinda, gezi, spor, müzik ve kitap okuma faaliyetlerinin yapilmasi ön plana çikti. Ayrimciligi önleyici farkindalik çalismalarinin da yapilmasini isteyen yasli bireyler, yol ve kaldirimlarin düzenli hale getirilmesini, toplu ulasim olanaklarinin arttirilmasini ve çarsi ve pazara gitmek için ring servislerinin hizmete sokulmasini talep etti.

Teknolojiyi yakindan tanimak ve kullanmak için destek talep eden vatandaslar, gezici kütüphane isteginde de bulundular.

BELEDIYE HIZMETLERI

 Kadiköy Belediyesi’nin 65 yas ve üzeri bireyler (yasli vatandaslar) için yürüttügü mevcut hizmetler su sekilde:

•Sosyal Servis Birimi’nde görev alan meslek elemanlari tarafindan (sosyal hizmet uzmani, psikolog, sosyolog) ile hanelere durum tespiti / sosyal inceleme yapilarak ihtiyaçlar dogrultusunda hizmetler gelistiriliyor.

•65 yas ve üzeri bireyler için evde kuaförlük ve temizlik hizmeti veriliyor.

• Sosyal Servis'te görev alan meslek elemanlari tarafindan evlerinde psiko-sosyal danismanlik hizmeti veriliyor, ilgili kurum ve kuruluslara yönlendirmeler yapiliyor.

• Egitim merkezlerinde 60 yas üstü kisilere yönelik kurslar düzenleniyor. 

•Engellilik ile yasliligin bir arada oldugu durumlarda ayni destekler yapiliyor. (Tekerlekli sandalye, hasta yatagi, hasta bezi, erzak vb.)

•Gönüllü evlerine aylik, saglik egitimleri veriliyor.

•Belediyenin kültür ve sanat etkinlikleri, sosyal hizmet temelli kusaklar arasi bulusmalar düzenleniyor.