Kadiköy’ün yasayan kütüphanesi Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi’nde(TESAK) Kasim ayinda da tarih, edebiyat ve felsefe konusulacak.
Kadiköy Belediyesi Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi’nde(TESAK) Kasim ayi “Çarsamba aksamüstü söylesileri” kapsaminda felsefe, persembe günleri edebiyat, cumartesi günleri ise tarihle iliskili programlar düzenleniyor. Felsefe konusmalarinin ilki, 7 Kasim 18:30’da Prof. Dr. Yasemin Inceoglu’nun “Medya ve Ötekilestirme” baslikli söylesisi ile baslayacak .
PROF.DR. INCEOGLU, MEDYADA AYRIMCILIK VE NEFRET SÖYLEMINI ANLATACAK
Her Çarsamba saat 18:30’da gerçeklesecek “Çarsamba Aksamüstü söylesileri”nin 7 Kasim tarihli konugu Prof. Dr. Yasemin Inceoglu olacak. Inceoglu “Medya ve Ötekilestirme” baslikli söylesisinde ön yargilar, kalip yargilar, ayrimcilik, nefret söylemi ve ötekilestirmenin medya araciligiyla yeniden üretilmesi üzerine deginecek. Kasim ayi felsefe söylesilerinin ikinci konugu Avrupa Insan Haklari Mahkemesi Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Hasan Yazici olacak. Yazici, 14 Kasim’da yapacagi “Alt/Üst Etik” baslikli söylesisinde ülkemizdeki etik buhranin nedenlerini anlatacak. 21 Kasim tarihinin konugu ise Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlik Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Hossein Sadri olacak ve “Bir Insan Hakki Olarak ‘Kentsizlesme” baslikli söylesisinde “Kentsizlesme”yi tartismaya açacak. Çarsamba aksamüstü söylesilerinin Kasim ayi son konugu ise Prof. Dr. Solmaz Zelyüt. Yasar Üniversitesi Hukuk Fakültesi ögretim üyesi olan Zelyüt’ün söylesi basligi “Insan Hakki ve Hukuklar”.
HER PERSEMBE EDEBIYAT KONUSULUYOR
Kasim ayinin ilk edebiyat konusmasi, 8 Kasim’da yazar Hakan Biçakci’nin “Yazarin Kahramani: Gregor Samsa” adli programiyla baslayacak. Biçakçi, Kafka’nin “Dönüsüm” adli kitabinda isledigi unutulmaz, ikonik, fantastik kahramani Gregor Samsa’yi anlatacak. Persembe konusmalarinin ikinci konugu, Avrupa Birligi Edebiyat Ödülü’nün de sahibi, yazar Birgül Oguz olacak. Oguz’un konusmasinda yazar Sevgi Soysal’in “Tante Rosa” romanini ele alacagi söylesi 15 Kasim Persembe. 22 Kasim Persembe’nin konugu olan çevirmen, yazar Sadik Usta ise konusmasina “Dünya Ömer Hayyam’i Nasil Kesfetti?” sorusuyla baslayarak Ömer Hayyam’in bilim insani, filozof ve sair yanini meraklilarina anlatacak. Kasim ayinin son konusmacisi ise ODTÜ Felsefe Bölümü emekli ögretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Inam. 29 Kasim Persembe günü gerçeklesecek “Neyi Açar Siir?” baslikli programda Inam siir, dil, gerçeklik, hakikat iliskisini sorgulayacak; siirle açildigimiz hayatin olanaklarindan söz edecek. Kasim ayi, her Persembe 18:30’da gerçeklesecek “Her Persembe Edebiyat Konusmalari” etkinliklerine katilim ücretsiz.
HER CUMARTESI TARIH SÖYLESILERI
17 Kasim’da saat 14:00’de gerçeklesecek “Mütareke’nin 100. Yilinda Istanbul” baslikli söylesinin konuklari ögretim görevlisi Dr. Zekeriya Türkmen ve Prof. Dr. Ali Sükrü Çocuk olacak. 29 Mayis Üniversitesi Tarih Bölümü ögretim üyesi Türkmen toplumsal hafizada önemli bir yer tutmus olan bes yillik isgal döneminin askeri ve siyasi çerçevesini çizerken; Istanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü, Yeni Türk Edebiyati Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Ali Sükrü Çoruk ise dönemin sosyal hayat ve edebiyattaki yansimalarini ele alacak. 24 Kasim’da saat 14:00’de gerçeklesecek “I. Dünya Savasi Sonrasinda Avrupa ve Dünya” baslikli söylesinin konugu Prof. Dr. Bilsay Kuruç olacak. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi emekli ögretim üyesi Kuruç, I. Dünya Savasi sonrasi Avrupa ve dünyada degisen dengeleri kendine has üslubuyla TESAK’ta meraklilarina anlatacak.
TESAK: Caferaga Mahallesi Rihtim Caddesi No:2/3 Eski Baskanlik Binasi (Besiktas iskelesi Karsisi) Kadiköy/ Istanbul - (216) 337 86 54-55 - http://www.kbtesak.org/