Home IconarrowHaberlerarrowKadın Emeği, Kızkardeş Dayanışması; Potlaç
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadın Emeği, Kızkardeş Dayanışması; Potlaç

cover photo

Kadiköy Belediyesi destegi ile önce Moda’da el emegi göz nuru ürünlerini satmak için stand açan Kadinlar ardindan Cadde’de dükkan açti. Belediye’nin destegi ile bir araya gelen ve ürünlerini satan kadinlarin hedefleri büyük.

Bundan tam 160 yil öncenin ABD’sinde grev esnasinda feci sekilde yasamlarini yitiren kadin isçilerin anisina kabul edilen 8 Mart Dünya Kadinlar Günü ve Kizilderililerin kabiledeki gelir adaletsizligini ortadan kaldirmak için düzenledikleri degis-tokus gelenegi Potlaç… Onlarca yil öncesinin bu iki konusu, bugünün Kadiköy’ünde karsimiza kiz kardes dayanismasi ve kadin emegi olarak çikiyor.

Kadiköy Belediyesinin Kadiköylü kadinlarla düzenledigi toplantilar sonucunda ortaya çikan projelerden biri olan Potlaç Kadin Emegi Pazari 19 hafta boyunca Kadiköy Moda’da belediyenin kendileri için hazirladigi standlarda ürünlerini satti. Kasim ayinda da Cadde’de dükkan açti. Kendi ürünlerini üreten, satan ve birbirleriyle dayanisan kadinlar Potlaç’in hayatlarinda neler degistirdigini anlatti. 

Gül Önen (38): Potlaç kendim için attigim en iyi adim

Iki sene ustalardan cam egitimi aldim. Sonra bir gün Potlaç’i duydum. Basvurdum ve katildim. Potlaç geçen sene kendim için yaptigim en önemli seydi. Cam yapiyordum, evde tezgâh kurmustum ama nasil satis yapacagimi bilemiyordum. Potlaç bunun için harika bir firsat oldu. Burada ürünlerimin begenildigini ve satis da yapabildigimi gördüm. Burada kadin arkadaslarla tanisip kaynasiyoruz. Bu proje, emek ve dayanismanin ve kadinin gücünü de gösteriyor. Birlikten güç dogar ve biz bunu burada yapiyoruz.

Cevza Civelek (38): Kadinlar evde oturmasin

Özel gün, nikâh sekeri, sandalye süslemeleri isi yapiyordum, sonra ahsap boyamaya basladim. Ürünlerim ilgi görünce siparis üzerine çalismaya basladim. Potlaç’i duydum, basvurdum, katildim ve Potlaç serüvenim böyle baslamis oldu. Moda’da açtigimiz stantlarda yogun ilgi gördüm, Potlaç Dükkân’da da her sey çok iyi gidiyor. Hem ürünlerimi gelistirdim hem çok sayida kadin arkadas edindim. Burada çok güzel bir kadin dayanismasi var. Üreten güçlü kadinlar buradayiz ve birbirimize destek oluyoruz.

Yasemin Kapramci (42): ‘Kadin ailesi’ kurduk

Ev hanimiyim, iki çocuk annesiyim. Nakis, ahsap gibi çesitli kurslara katilarak kendimi gelistirmeye çalistim. Atik malzemelerden geri dönüsüm ürünleri, dekoratif esyalar yapiyorum. Sicak su torbasi yerine geçebilecek bugday, tuz yastik üretiyorum. Potlaç, kadinlarin hayatinda pek çok seyi degistirdi. Mesela benim yasadigim bölge Fikirtepe’de pek çok kadin çocuklara baktigi için evden pek disari çikamiyor ama evde nakis gibi çok sey üretiyor. Potlaç onlar için bir firsat oldu. Burada ürünlerimizden para kazanmak elbette güzel ama ondan ziyade dostluk güzel… Biz burada kadin dayanismasindan da öte, adeta bir ‘kadin ailesi’ olduk. Potlaç özgüvenimi yerine getirdi. Çünkü bu ise ilk giristigimizde kimse bir sey yapamayacagimizi düsünüyordu oysa geldigimiz noktaya bakin… Kadinlar isterse yapamayacagi sey yok.

POTLAÇ NEDIR?

Kadiköy Yerel Esitlik Eylem Plani’nin olusturulmasi amaciyla 2015 yili sonunda Kadiköy Kadin Forumu yapildi. Potlaç o foruma katilan kadinlarin talepleriyle, belediyenin kolaylastiriciligi ve destegiyle olusan bir proje. Amaç kadinlarin ürünlerinin satilarak ekonomik olarak güçlenmeleri ve kadin dayanismasi…

Potlaç aginda 510 kadin yer aliyor. Geçen yaz döneminde 19 hafta boyunca Moda Parki’nin stant açan kadinlar, sonbaharda kapali mekâna geçtiler. 25 Kasim’da açilan Caddebostan Kültür Merkezi’deki Potlaç Dükkân, kadinlarin ürünlerinin satisinin yapildigi ortak bir alan. Dükkânda 240 kadinin cam, bez bebek, ahsap, etamin, seramik, taki, resim gibi pek çok farkli el emegi ürünü bulunuyor.

Pazartesi hariç her gün 10.00-21.00 saatleri arasinda açik olan ve bizzat Potlaç kadinlarinin görev aldigi dükkâna Kadiköylülerin, bilhassa da Kadiköylü kadinlarin ilgisi yogun. Dükkânda, açilistan bu güne yani yaklasik 3 ayda 50 bin TL’lik satis yapildi.

Kadinlardan gelen talep üzerine, projenin koordinatörü Kadiköy Belediyesi kooperatif çalismalarina basladi. 140 kadinin katilimiyla yürütülen süreçte su an toplantilar yapiliyor. Potlaç Kooperatif’in en kisa sürede kurulmasi hedefleniyor.

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/DSC_8483.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/_thumbs/Files/VS9A7399.jpg