Home IconarrowHaberlerarrowKadınlara Ücretsiz Kanser Testi
Kadıköy Güncel

Haberler

Kadınlara Ücretsiz Kanser Testi

cover photo

Istanbul Halk Sagligi Müdürlügü ve Kadiköy Belediyesi arasinda yapilan bir anlasma ile artik Kadiköy’de yasayan kadinlar HPV DNA testini belediyenin üç saglik merkezinde ücretsiz yaptirabiliyor 

En sik görülen saglik sorunlarindan biri olan serviks (rahim agzi) kanserinin erken teshisinde Kadiköylü kadinlara müjdeli bir haber var. Artik bu kanseri önceden belirleyebilen ve özel saglik kurumlarinda yüksek fiyatlarda yapilan tarama testi Kadiköy Belediyesi’nin saglik merkezilerinde ücretsiz yaptirilabilecek.

Konu ile ilgili bilgi veren Istanbul Halk Sagligi Müdürlügü Kanser Sube Müdürü Uzman Dr. Soner Sabirli, bir kadinin hayati boyunca yaptirmasi gereken kanser taramalarini söyle siraladi;

* 20 yasina gelen genç bir kadin, mutlaka ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmali. Çünkü meme kanseri, kadinlarda en sik görülen kanser türü.

* 30 ve 65 yas arasindaki kadinlar da her bes yilda bir rahim agzi kanseri testi yaptirmali. HPV DNA testi de burada devreye giriyor. Eskiden bu taramada pap smear testi yöntemi kullaniliyordu (ki hala kullaniliyor). Ancak HPV DNA daha yeni ve etkin bir tarama yöntemi. Smear testinin yilda bir yapilmasi tavsiye edilirken, HPV DNA testini bes yilda bir yaptirmak yeterli. Yine smear’de yanlis sonuç ihtimali vardi ancak HPV DNA’da böyle bir risk yok.

* 40 ile 69 yas arasindaki kadinlar her iki yilda bir mamografi çektirmeli.

* 50 yasina gelen kadinlar (ve erkekler) her bir yilda bir kalin bagirsak kanseri testi yaptirmali.

Istanbul Halk Sagligi Müdürlügü Kanser Sube Müdürü Uzman Dr. Soner Sabirli, dünyada baska ülkelerde de kullanilan HPV DNA testinin Istanbul’daki 4 bin aile hekimligi biriminde ücretsiz yapildigini animsatarak, “Bu hizmeti yayginlastirmak amaciyla ilçe belediyeleriyle isbirligi içindeyiz. Kadiköy de bunlardan biri oldu. Bu testi Kadiköy Belediyesi’nin saglik birimlerinde ücretsiz olarak yaptirabilirler” dedi. Soner Sabirli, Kadiköylü kadinlara da su çagriyi yapti; “Benim bir sikâyetim yok, neden bu testi yaptirayim diye düsünmesinler. Zaten bir sorun olmadan yaptirmak lazim ki baslarina üzücü seyler gelmesin. Hiç aci vermeyen, zor olmayan, kisa bir islem. Kadiköylü kadinlarin kendi sagliklarina deger vererek, 10 dakikalarini bu isleme ayirmalarini bekliyoruz.”

HPV NEDIR?

Kadinlarda görülen rahim agzi kanserlerinin HPV (Human Popilloma Virüs) adi verilen bir virüsün enfeksiyonu nedeniyle gelistigi, bu etkenin vücuda yerlestikten 5-6 yil sonra rahim agzinda hücresel bozukluklara neden oldugu, enfekte olan kisilerin bir kisminda 10 yil içerisinde kansere yol açabilecegi uzmanlarca tespit edilmis.

HPV TESTININ SMEAR’DEN FARKI

Klasik smear testi ile kiyaslandiginda HPV-DNA testlerinde kanseri erken dönemde (hatta henüz gelisme asamasindayken) tespit etme orani daha yüksek. Bu yöntemde DNA teknolojisi kullaniliyor. Kisilerden alinan örneklerden HPV’nin olup olmadigi, varsa hangi genotipe ait oldugu tespit ediliyor. HPV yönünden pozitif olan kisilerde ayni örnek üzerinde refleks smear da çalisiliyor. Sonuç 10 gün içerisinde kisiye bildiriliyor. Testin yüksek duyarliligi, negatif kisilerin bes yilda bir kez taramaya devam etmesi yeterli olup pozitif kisiler ise enfekte olduklari HPV alt tipi ve smear sonuçlarina göre ilgili uzmanlara yönlendiriliyor yahut yillik olarak tarama takibine devam ediliyor.

13 BIN KADINA KANSER TESTI YAPILDI

Kadin sagligina özel önem veren Kadiköy Belediyesi'nin saglik merkezlerinde kadin kanserleriyle ilgili meme ve rahim agzi kanseri alaninda çalismalar yapiliyor. Bugüne dek belediyenin saglik merkezlerinde toplam 13 bin kadina smear testi hizmeti ücretsiz olarak sunuldu. HPV-DNA testi, Kuyubasi’ndaki Dr. Rana Bese Saglik Poliklinigi, Dumlupinar’daki Mamografi ve Kadin Sagligi Merkezi ve Yeldegirmeni’ndeki Prof. Dr. Korkmaz Altug Saglik Poliklinigi olmak üzere üç merkezde ücretsiz olarak yapilmaya baslandi.