Kadiköy Belediyesi sadece 8 Mart’ta degil, 365 gün kadinlarin ve haklarinin yaninda. Ayrimcilikla mücadele ve esitlik politikalarini güçlendirmek için her geçen gün yeni politikalar üreten Kadiköy Belediyesi, kadina yönelik siddetin önlenmesi ve kadinlarin güçlenmesi için de çalismalar yürütüyor.
Kadiköy Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadinlar Günü nedeniyle kadinlarin çalisma hayatini kolaylastiran ve toplumsal cinsiyet esitligini saglamaya yönelik politikalarini paylasti.
MADDE MADDE KADINLARA ÖZEL HAKLAR
Kadiköy Belediyesi’nde kadinlarin kazanimlari söyle:
ISTANBUL SÖZLESMESI VE MOBBING
Kadiköy Belediyesi ile DISK’e bagli Genel-Is Sendikasi arasinda imzalanan Toplu Is Sözlesmesi’nde kadinlarin çalisma hayatini kolaylastiracak adimlar atilmisti.
Diger yandan Kadiköy Belediyesi kadinlar için “Kadina Yönelik Siddet ve Aile Içi siddetin Önlemesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözlesmesi” olarak bilinen “Istanbul Sözlesmesi”ni uygulama karari almisti.
Ayrica kadin çalisanlarin mobbinge ugramasini engellemek ve mobbinge ugrayan kadinlarin haklarini korumak için çesitli adimlar atildi. Mobbing iddialarinin arastirilmasi için aralarinda kadinlarin oldugu 5 kisilik kurul olusturulurken, iddialarin ispatlanmasi durumunda mobbinge ugrayan çalisana tazminat ödeniyor.
KADINLAR IÇIN BELEDIYE
Kadiköy Belediyesi, kadina yönelik siddetin önlenmesi için çalismalar yürütürken, kadinlarin güçlenmesi için de projeler gelistiriyor. Proje kapsaminda atilan adimlar söyle:
- Türkiye’de ilk defa 12 yasindan büyük erkek çocuklarinin anneleri ile birlikte kalabilecekleri Kadin Yasam Evi var.
- Kadiköy Belediyesi, 25 Kasim 2017’den bu yana Kadin Dayanisma Birimi bulunuyor. Bu birimden yararlanmak için Kadiköy’de oturmak da sart degil. Türkiye’nin herhangi bir yerinde siddet ve istismara ugramis kadinlara psikolojik ve hukuki danismanlik veriliyor. Kadiköy Belediyesi’nin 1 kadin siginma evi, 5 kadin yasam evi var.
- Fiziksel, ekonomik, psikolojik, sosyal ve cinsel siddete maruz birakilan kadinlari ihtiyaç duyduklari kaynaklara yönlendiren 0216 349 9349 Alo Kadina Siddet Hatti var.
- Belediye’nin 6 sosyal hizmet merkezi vardir. Ekonomik yoksunluk yasayan, psikolojik destek almak isteyen ya da haklariyla ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kadinlara bu merkezlerden destek saglaniyor.
- Kadiköy ilçesinde yasayan kadinlara ücretsiz olarak meslek egitim programlari veriliyor.
- Belediye tarafindan kadinlarin kendi hayatlari üzerinde söz sahibi olmalari, sosyo ekonomik olarak güçlenmeleri için bagimsiz kadin kooperatifi POTLAÇ kuruldu. POTLAÇ, 2019’dan beri belediye destekli bagimsiz bir olusum olarak devam ediyor.