Home IconarrowHaberlerarrowKalamış'tan Bir Tatlı Haber: Yat Limanı Özelleştirme İhalesi Geri Çekildi

Kalamış'tan Bir Tatlı Haber: Yat Limanı Özelleştirme İhalesi Geri Çekildi

Kadiköy Belediyesi’nin Kalamis Yat Limani’nin doldurularak büyütülmesine karsi açtigi davalar nedeniyle, Özellestirme Idaresi’nin satisa çikardigi Fenerbahçe Kalamis Yat Limani ihalesi geri çekildi. Özellestirme sürecinin tamamlanmasi için davalarin çözümlenmesini beklenecek.

Kadiköylülerin ve Istanbullularin yogun kullandiklari sosyal alanlar olan Fenerbahçe ve Kalamis Yat Limani 2011 yilinda özellestirme kapsamina alindi. Yat Limani’nin yapilasmasinin önünü açan 1/5 bin ve 1/bin Ölçekli Koruma Amaçli Imar Planlari 17 Mart 2015 tarihinde Özellestirme Yüksek Kurulu(ÖYK) tarafindan onaylandi. ÖYK tarafindan onaylanan plana göre yat limani yapilasmaya açiliyordu. Otopark hariç 15 bin metrekare insaat alani yapilabilecek limana 7.5 metre yüksekliginde (iki kat) “turizm tesis alani” kurulabilecek, yat limani içinde - istenirse - 750’ser metrekarelik 10 farkli ticaret alani ve otel insaati yapilabilecekti.

KADIKÖY BELEDIYESI PLANA ITIRAZ ETTI

Kadiköy Belediyesi onaylanan plana yapi, nüfus ve trafik yogunlugunu arttirmasi, halkin kiyi kullanimini azaltmasi, kiyi siluetini bozmasi, mevcut plana uygun olmamasi, ekolojik dengenin bozularak yosunlasmayi arttirmasi, ÇED raporunun olmamasi ve hava koridorunu nedenleriyle itiraz etti. Kadiköy Belediyesi’nin Özellestirme Yüksek Kurulu’na yaptigi itiraz reddedildi. Belediye konuyu mahkemeye tasidi. Danistay 6. Daire Mahkemesi bilirkisi raporuna ragmen dava konusu planlarin “yüzen iskele alanlarinin” emsal hesabina dahil edilmesi disinda yürütmenin durdurulmasi istemini reddetti.

36 YILLIGINA IHALEYE ÇIKARILDI

Özellestirme Yüksek Kurulu mahkeme kararinin ardindan plan tadilati yapti. Özellestirme Idaresi Baskanliginca hazirlanan 1/5 bin ölçekli koruma amaçli Nazim imar plani degisikligi ve 1/bin ölçekli koruma amaçli uygulama imar plani degisikligi, Özellestirme Idaresi Baskanligi Özellestirme Yüksek Kurulu’nun karariyla onaylanarak 10 Kasim 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayinlandi. Yeni planda yüzen iskele emsal hesabindan çikarildi. ÖYK kararinin askiya çikmasi beklenmeden ‘isletme hakkinin verilmesi’ yöntemiyle 36 yillik süreyle ihaleye çikarildi. Bunun disinda yapilasmaya iliskin bir degisiklik yapilmadi. Özellestirme Idaresi Fenerbahçe-Kalamis Yat Limani`nin özellestirilmesi ihalesinde ilk teklif tarihi olan 15 Subat 2018 olan son teklif verme tarihini 27 Nisan 2018’e erteledi.

“KADIKÖYLÜLERIN SAHIL KULLANIMINI ENGELLEYEN PROJELERI ONAYLAMAYACAGIZ”

Özellestirme süreci Kadiköy Belediyesi’nin dava sürecine takildi. Belediye yeni plan askiya çikmadan sürenin baslatildigini belirterek dava sürecini yeniden baslatti. Bu davalar nedeniyle Fenerbahçe Kalamis Yat Limani’nin özellestirmesine teklif alinmadi. Idare özellestirmeyi dava sorunu çözümlenene kadar erteledi. Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, halkin kullanimina açik olan Kalamis’ta yogunluk artisina kesinlikle izin vermeyeceklerinin altini çizerek, “Kadiköylülerin Fenerbahçe sahilini kullanim hakkini engelleyen, yat limani ve çevresini yapilasmaya açan, halki deniz kiyisindan koparacak, sirketlerin iznine ihtiyaç duyar hale getirecek projeleri kesinlikle onaylamayacagiz. Bu projeyi yaptirmamakla israrciyiz” dedi.

HER HAFTA NÖBET, 140 BIN IMZA

Sahilin halka kapatilmasina karsi çikan Kadiköy Belediyesi verdigi mücadeleyi Kadiköylülerle paylasti. Süreç hakkinda düzenli bilgilendirmeler yapti. Kadiköy Belediyesi, konuyu kamuoyuyla paylasarak hem duyarlilik yaratti hem de kamuoyunun sürece aktif katiliminin önünü açti. Kadiköy Kent Konseyi, Kadiköy’deki Fenerbahçe-Kalamis Yat Limani’nda yapilasmaya izin veren imar plani degisikliginin durdurulmasi için imza kampanyasi baslatti. Imza kampanyasinda 140 bin imza toplandi. Kent Konseyi yaptigi çagriyla ihalenin iptali için Idare Mahkemesi’ne “Hemsehri Davasi” açildi. “Hemsehri Davasi” açarak yasal süreci baslatan Kadiköylüler, her hafta Cumartesi günü Kalamis Atatürk Parki’nda bir araya gelerek nöbet tutmaya basladi.