Home IconarrowHaberlerarrowKültür Merkezlerinde Yeni Dönem Başlıyor
Kadıköy Güncel

Haberler

Kültür Merkezlerinde Yeni Dönem Başlıyor

cover photo

Kültür sanat etkinliklerine ev sahipligi konusunda Istanbul’un kültür baskenti olan Kadiköy’de bu sezonda da pek çok etkinlik olacak. Kadiköy Belediyesi’nin 6 kültür merkezinde yeni dönemde tiyatrodan sergiye konserden film gösterimlerine dek pek çok ücretsiz etkinlik olacak. Kültür merkezlerinde Ekim ayinda izleyebilecek etkinliklerden öne çikanlar söyle:

JAPON DAVULCULAR CADDE’YE GELIYOR

Basta Bagdat Caddesi ve civar sakinleri olmak üzere Kadiköylülerin ugrak sanat mekani Caddebostan Kültür Merkezi, yeni sezonda yine dopdolu bir programla sanatseverlerin karsisina çikiyor. Tiyatro, konser, gösteri, seminer gibi pek çok farkli etkinligin yapildigi CKM’de bu ay öne çikan en ilginç etkinliklerden biri Japon davulcularin ziyareti olacak.

Japonya’nin dünyada en etkileyici geleneksel sanati olarak bilinen “WADAIKO” 2015 Türkiye Konseri’nde olaganüstü performansiyla izleyiciyi büyüleyen “Ondekoza” Japon Davul Grubu “Sonbahar Japon Kültür Haftasi” etkinlikleri kapsaminda 23 Ekim’de CKM’de olacak.

CKM, tiyatro sahnesinde ise genç oyuncularin yani sira Ali Poyrazoglu, Genco Erkal, Haldun Dormen, Rutkay Aziz, Taner Barlas, Emre Kinay, Melek Baykal, Füsun Demirel gibi usta oyuncularin rol aldigi oyunlar izleyici ile bulusacak. CKM sahnesinin Ekim ayinda 3 ünlü konugu daha var. Irfan Degirmenci ‘’Anne Ben Artist Oldum’’ adli gösterisiyle sahne alacak. Sair, yazar, tiyatrocu, Sunay Akin, sevda öyküleri ve seslendirecegi ask siirleriyle sahnede olacak. Akin’a sahnede Ilhan Sesen eslik edecek.

Kadiköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi ise “Imoga Koleksiyon Sergisi” ile sanatseverlere merhaba diyor. Özgün baski resimlerin üretildigi IMOGA ( Istanbul Grafik Sanatlar Müzesi), koleksiyonunda Türkiye'nin önde gelen 41 sanatçinin özgün baski eserleri yer aliyor. Türkiye'nin en önemli sanat profesörlerinden Süleyman Saim Tekcan'in kurucusu oldugu, Türkiye'nin ilk çagdas ve özgün baski atölyesi IMOGA koleksiyonunda yer alan resimlerin sergilenecegi sergi 3 Ekim’de açiliyor.

ATTILÂ ILHAN ANMASI

Cadde Bostan Kültür Merkezi’nde Ekim ayinda yapilacak bir baska etkinlik ise usta sair yazar Attilâ Ilhan anmasi olacak. 11 Ekim 2005’te aramizdan ayrilan usta edebiyatçi 11 Ekim aksami düzenlenecek bir etkinlikle anilacak.

SONKU MELODRAMI KADIKÖY’DE

Baris Manço Kültür Merkezi’nin yeni sezonunda en dikkat çekici oyunlardan biri ‘’Cahide Sonku’’ olacak. Tiyatro Keyfi ekibinin sahneledigi, Gizem Yagiz’in rol aldigi oyunda, Sonku’nun çalkantili, sarsici öyküsü müzikal melodram tarzinda 14 Ekim’de izleyiciyle bulusacak. Diger bir oyun da 6 sezondur devam eden Kemal Kocatürk’ün hem yönetip hem oynadigi ‘’Can’’ oyunu.

BMKM, sahnesinde usta bir illüzyonisti de agirlayacak; Sermet Erkin. Bu gösteride seyirciler; herhangi bir tiyatro oyununu seyreder gibi kalmayip, ilk dakikadan itibaren her an oyunun içinde aktif olacaklar.

BMKM’nin sergi salonunda ise ‘’1911 - 1923 Yillari Kartpostallarinda Mustafa Kemal, Istanbul, Isgal ve Kurtulus’’ adli sergi açilacak. Dr. Seyhun Binzet bu sergide kartpostal koleksiyonundan seçilmis örnekleri sergiliyor. 

EFSANE MÜZIKAL KOZYATAGI’NDA

Kozyatagi Kültür Merkezi’nde (KKM) geçmis sezonlardan beri devam eden Tiyatokare’nin ‘Leyla’nin Evi’’ ve ‘’Ahududu’’; Dostlar Tiyatrosu’nun ‘’Bir Delinin Hatira Defteri’’ gibi oyunlarin yani sira yeni bir de müzikal perde açacak. Kumbara Görsel Sanatlar yapimi ‘’Notre Dame’in Kamburu Qussimodo’’ müzikali, Fransiz Ihtilali sonrasi Fransa’nin karanlik günlerinden kesitler veriyor.

TIYATROYLA AFET EGITIMI

KKM’nin yeni sezonunda çocuklara yönelik oyunlara da yer veriyor. Kediler Sokagi ve Inci Kralligi Prensesleri adli müzikaller ile, Kaplumbaga ile Tavsan, Agustos Böcegi ile Karinca gibi hayvanlar dünyasina yönelik oyunlar sahnelenecek. Ayrica Kadiköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takimi ve Çocuk Sanat Merkezi isbirligiyle sahneye konulan çocuklar için egitici ve ögretici bir oyun olan ‘’Bir Afet Masali’’ da ücretsiz olarak sahnelenecek.

CAZ AKSAMLARI SÜRÜYOR

Yeldegirmeni Sanat’ta, yeni sezonda özel konserlere ev sahipligi yapiyor. Ünlü caz sanatçilari Melis Sökmen, Emin Findikoglu, Kadiköylü bariton Niyazi Ölmez ve Sesler Hazinesi Orkestrasi, caz müziginin en özgün seslerinden Senay Lambaoglu’nu Yeldegirmeni Sanat’ta dinlemek mümkün. Yeldegirmeni Sanat’taki özel konserlerden biri de Marmara Üniversitesi ve Macar Kültür Merkezinin isbirligi ile ülkemizde ilk kez gerçeklestirilen “1. Uluslararasi Istanbul Kodaly Egitim Günleri” kapsaminda düzenlenecek olan ücretsiz konser.

Yeldegirmeni Sanat’ta geçen sezon baslayan müzikle ilgili ücretsiz seminerler dizisi bu sezon da sürüyor. Mekanda ayrica her ay seçilen bir ülke sinemasindan örneklerin ücretsiz olarak seyirciyle bulustugu film gösterimleri de sürecek.

KARIKATÜRCÜLER HASANPASA’YA

Karikatür Evi, karikatür tutkunlarini Hasanpasa’da bulusturmaya devam ediyor. 2 katli ahsap bir köskte yer alan mekanda yil boyu karikatür etkinlikleri ve sergileri olacak. Mekanin atölyelerinde egitim alanlar sergi açacak. Burada ayrica ücretsiz söylesiler de olacak. Çizgi roman, illüstrasyon gibi basliklar tasiyan bu etkinliklerin basta gelenlerinden biri macera çizgi romanin ustasi olan ve geçen Temmuz’da yasamini yitiren Galip Tekin’in anilacagi etkinlik olacak. ‘’Galip Tekin’in arkadaslari Galip Tekin’i anlatiyor’’ temali söyleside, Bülent Arabacioglu, Kutlukhan Perker ve Ergün Gündüz Tekin’i anlatacak.

DÜSÜNCENIN MERKEZINDE SEMINERLER

Kadiköy’ün düsünce merkezi, rihtimdaki Sehremaneti binasinda bulunan Tarih, Edebiyat, Sanat Kütüphanesi (TESAK), adina yarisir sekilde bu sezonda da edebiyat sanat, bilim, felsefe gibi pek çok alanda sergi ve söylesilere ev sahipligi yapacak. Cumartesi Söylesi Dizisi kapsaminda, Doç. Dr. Necmi Karul “Tarih Öncesi Anadolu’da Sembolik Dünya” adli söylesi yapacak.

SANAT INSANLARA ULASSIN DIYE…

Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, yeni dönem kültür etkinliklerine Ekim ayi itibariyle basladiklarini animsatarak, ‘’Her sene oldugu gibi bu sene de çok sayida kültürel etkinlige ev sahipligi yapacagiz.

Kadiköy Belediyesi olarak ilçemizin kültür sanat iklimine yeni, özgün birçok sanatsal çalismayi hep birlikte tasiyacagiz.

Yerel yönetim olarak sanatin toplumun genis kesimlerine ulastirilmasini saglayan kültürel-sanatsal olusumlarin yaninda yer aliyoruz. Sanatsal çalismalarin daha fazla insana ulasmasini önemsiyor; sanatçi-seyirci etkilesimine açik tüm çalismalari gönülden destekliyoruz. Yeni sezonla birlikte her sene çogalan sanatçilarin katkisi ve destegiyle birçok etkinligi sizlerle bulusturacagiz.’’ dedi.