Home IconarrowHaberlerarrowKurban Bayramı Hazırlıkları Tamam
Kadıköy Güncel

Haberler

Kurban Bayramı Hazırlıkları Tamam

cover photo

KURBAN BAYRAMI HAZIRLIKLARI TAMAM

 

Kurban Bayrami’na günler kala, vatandaslari kurbanlik bulma telasi sararken, Kadiköy Belediyesi de denetimlerini sürdürüyor

 

Kadiköy Belediyesi Kurban Bayrami yaklasirken çalismalarini yogunlastirdi. Kurban satis ve kesim noktalari belirlendi. Belediye ekipleri, satis ve kesim noktalarinda denetim ve temizlik çalismalarini sürdürüyor.

Diger taraftan vatandaslar da kurban pazarlarinin yolunu tutmaya basladi. Kurbanlik fiyatlarinda geçen yila oranla yüzde 25 ile 30 artis söz konusu. Üreticiler, kurbanlik fiyatlarinin, bakim ve yem giderlerine bagli olarak arttigini ifade ediyor. Alicilardan fiyatlari yüksek bulanlar ise agirlikta. Istanbul’da Anadolu Yakasi’nda canli büyükbas hayvanin kilogram fiyati 18-20 TL, küçükbas hayvanin kilogrami ise 18-19 TL’den satiliyor. Kadiköy’de büyükbas hayvan fiyatlari 6 bin ile 15 bin, küçükbas hayvan fiyati ise 600 ile bin 500 TL arasinda degisiyor.

 

BAYRAMDA DENETIM SIKI

Kadiköy Belediyesi Kurban Bayrami süresince Zabita ve Veteriner Müdürlügü ekipleriyle kurban satis ve kesim noktalarinda denetimlerini sürdürecek. Veteriner Müdürlügü kurban satis noktasinda günlük ilaçlama çalismalarini rutin sekilde sürdürüyor. Diger taraftan Temizlik Isleri Müdürlügü atik toplama kamyonlariyla temizlik çalismalarini gerçeklestiriyor.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi da, Kurban Bayrami öncesinde ve süresince kurban satis ve kesim yerlerinde çevre kirliligine sebep olabilecek faaliyetlerin kontrol altinda tutularak toplum ve çevre sagliginin olumsuz yönde etkilenmemesi için tedbirler aldi.

Bakan Mehmet Özhaseki, alinan tedbirlere yönelik yaptigi yazili açiklamada, “Denetim ekipleri ve olusturulacak komisyon üyeleri ile birlikte Kurban Bayrami boyunca satis ve kesim yerlerinde denetim yapilacak.” uyarisinda bulundu. Özhaseki, vatandaslardan bu konuda duyarli olunmasini talep ederken, kapi önlerinde kurban kesip çevreyi kirletenlerle ilgili “Alo 181” hatli telefona ihbarda bulunulmasini istedi.

Kurban satisi ve kesiminin, ilgili belediye tarafindan gerekli alt ve üstyapinin tesis edildigi veya ettirildigi yerlerde yapilacagini belirten Özhaseki, kurban atiklarinin da belediyeler tarafindan toplanacagini aktardi.

CEZASI VAR!

Belediyelerin gösterdigi yerlerin disinda kurban satisi yapmanin ve kurban kesmenin yasak oldugunun altini çizen Özhaseki, “2872 Sayili Çevre Kanunu’nun 20. maddesi geregince, park, bahçe, cadde, sokak ile bina önleri, meydan gibi umuma açik, kurban satis ve kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlara 196 lira, konutlarda atiklari topraga veren her konut ve bagimsiz bölüm için bin 221 lira, kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atiklarini topraga veren isletmelere ise 49 bin 95 lira idari para cezasi uygulanacak.” açiklamasinda bulundu.

KADIKÖY KURBAN SATIS YERI

Merdivenköy Mahallesi Çocuk Esirgeme Kurumu arsasi

KADIKÖY KURBAN KESIM YERLERI

Kadiköy Belediyesi 2016 Yili Kurban Satis Yeri olarak Göztepe’deki Merdivenköy Mahallesi Çocuk Esirgeme Kurumu arsasini belirledi. Kurban kesim yerleri de söyle:

Meydan Oto Yikama: Egitim Mahallesi Babacan Sokak No:1

Pakis Oto Yikama: Fikirtepe Mahallesi Hizirbey Cad. No:82/A

Fikirtepe Egitime Yardim Dernegi: Fikirtepe Mahallesi Caniçi Sokak No:14

Kürsat Otopark: Hasanpasa Mahallesi Uzunçayir Cad. No:16

Harput Oto Yikama: Hasanpasa Mahallesi Kurbagalidere Cad. No:123

Murat Kiliç: Kosuyolu Mahallesi Dinleç Sokak No:3

Kiliç Oto Yikama: Kosuyolu Mahallesi Dr. Eyüp Aksoy Cad. No:39

Göztepe Semiha Sakir Huzurevi: Merdivenköy Mahallesi Sair Arsi Cad. No:56

Sahkulu Sultan Külliyesi: Merdivenköy Mahallesi Tekke Alti Sokak No:7

Enver Dogan: Merdivenköy Mahallesi Merdivenköy Yolu Cad. No:2

Mehmet Öztürk: Egitim Mahallesi Bayraktar Cami Sokak

BUNLARA DIKKAT!

Kadiköy Belediyesi Veteriner Müdürlügü vatandaslari kurbanlik hayvan alirken dikkat edilmesi gereken konularda uyardi. Veteriner Isleri Müdürü Teoman Aslan, ilk önce hayvanin kulak küpesinin olup olmadiginin kontrol edilmesi, hayvanin yasina ve kurbanlik sartlarini saglayip saglamadigina bakilmasi gerektigini ifade etti. Teoman Aslan, her hayvanin mensei belgesi ve saglik raporunun bulundugunu belirterek, “Hayvanin kulak küpesi olup olmadigi mutlaka kontrol edilmeli. Dis görünüs itibariyle de kurbanlik hayvanin canli ve diri görünmesi gerekir. Yüzünde salya, sümük gibi akinti, vücutta bir sislik ve yürümede aksama olmamasi gerekir” dedi.

Kurbanlik kesim ve et islemleri de uzmanlik gerektiriyor. Kurban kesildikten sonra etin 5-6 saat oda sicakliginda bekletilmesi önemli. Kesilen etin sicagi sicagina üst üste konmasinin etlerde yeserme ve bakteri olusumuna neden oldugunu belirten Aslan, etin bozulmasina karsi uyarida bulundu.

 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/K_News/KURBAN1-a1be1d67-3b9d-42b1-b211-a63cd3960e93.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/K_News/KURBAN3-cd6bb8df-b7c7-4f33-a66e-5f0a2add5648.jpg