Home IconarrowHaberlerarrowMahkeme Kuşdili Çayırının Özgün Yapısının Korunmasına Karar Verdi
Kadıköy Güncel

Haberler

Mahkeme Kuşdili Çayırının Özgün Yapısının Korunmasına Karar Verdi

cover photo

Istanbul 12. Idare Mahkemesi Kadiköy’deki tarihi Kusdili Çayiri’nin zemin altini katli otoparka çeviren plan degisikligini oybirligiyle iptal etti. Karari degerlendiren Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu ‘Mahkemenin Kusdili’ne yönelik karari sevindiricidir. Kusdili Çayiri, Kurbagalidere ile birlikte Atasehir’e kadar uzanan yesil koridor olarak tasarlanmalidir’ diye konustu.

Istanbul 12. idare Mahkemesi, geçmiste mesire alani olarak kullanilan, daha sonra ise ‘Sali Pazari’nin kuruldugu alan olarak bilinen Kusdili Çayiri’nin ‘özgün yapisinin korunmasi gerektigine’ hükmetti. Mahkeme, yaklasik 40 bin metrekare büyüklügündeki alanin islah edilmesi halinde kendini yenileyebilecegi, o bölgede yapilacak büyük bir otoparkin bölgedeki trafik yogunlugunu arttiracagi için söz konusu planlarda ‘kamu yarari ve hukuka uyarlik’ bulunmadigina karar verdi.

MIMARLAR ODASI DAVA AÇMISTI

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, plan degisikligi ile tarihi sit alani olan Kusdili Çayiri’ni otopark yapmaya karar vermisti. TMMOB Mimarlar Odasi Istanbul Subesi, öngörülen yapilasmanin kentsel dokuya zarar verecegi, yesil alan niteligini tamamen ortadan kalkacagi, bölgenin trafik yükünü arttiracagi, özellikle itfaiye açisindan zorluk yaratacagi, Istanbul depremi sonrasi benzer alanlara ihtiyaç duyulacagi gibi gerekçelerle imar planlarina itiraz etmisti. Davaya Insaat Mühendisleri Odasi da müdahil oldu. Kadiköy Belediyesi de alanin dogal yapisinin korundugu bir yesil alan olarak planlamasinin daha dogru olacagi yönünde görüs bildirdi.

KUSDILI ÇAYIRI, KURBAGALIDERE ILE BIRLIKTE YESIL KORIDOR OLMALI

Karari degerlendiren Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, ‘Mahkemenin Kusdili’ne yönelik karari sevindiricidir. Kusdili Çayiri, Kurbagalidere ile birlikte Atasehir’e kadar uzanan yesil koridor olarak tasarlanmalidir. Çünkü böyle bir alana ihtiyaç var. Yürüme, bisiklet yollari, insanlarin gece ve gündüz kullanabilecekleri sosyal donatilari olan bir alana dönüsmesi lazim’ diye konustu. Kusdili ve Kurbagalidere’nin tarihsel ve bütüncül yapisina deginen Nuhoglu, ‘Eski kaynaklarda Kusdili’nin arkeolojik bir liman oldugu belirtiliyor. Bu arkeolojik liman özelliginin korunup, ortaya çikartilmasi lazim. Her yere insaat yapmak zorunda degiliz, insanlarin nefes almaya ihtiyaci var’ dedi.

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/1552134822_10_kusdili2-a5c321bb-e105-48c0-8957-873d25d0a896.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/K_News/1552134823_BLD_0023-5f2a5ea1-4d8b-4d8b-9c5a-94d961397448.jpg