Birlesmis milletler verilerine göre 2009 yilinda 3.42 milyara ulasan kent nüfusu 3.41 milyarlik kir nüfusunu geride birakti. Kentlerdeki nüfusun büyük bölümü ise büyük metropollerde yasiyor. Bu durum giderek karmasiklasan kentlerin nasil yönetilecegi sorununu gündeme getirirken, dogru ve güncel bilgiye erisim, veri güvenligi ve seffaflik yerel yönetimlerin temel gündemlerinden biri haline geldi. Kent üzerinde alinan kararlarin o kentte yasayan halkla birlikte belirlenen uzun erimli vizyonlar etrafinda örgütlenmesi, yine katilimci kisa erimli karar destek mekanizmalariyla desteklenen bir isleyise kavusmasi, Türkiye’de yerel yönetimlerin demokratik bir isleyise kavusabilmesi olmazsa olmaz öncelikler olarak ortaya çikiyor.
Kadiköy Belediyesi, 2014 yilinda kurumsal Stratejik Plan hazirlanmasi sürecinden baslayarak bütün uygulamalarinda katilimci karar mekanizmalarinin isletilmesini benimseyen bir yaklasim izledi. Stratejik Planda alinan kararlar içerisinde, bu kararlari haritalandirmasi ve Mekansal Stratejik Plan hazirlamasi yönünde Plan Proje Müdürlügü’ne görevler tanimlandi. Öncelikle hangi verilerin, hangi kurumlardan elde edilecegi, nerede depolanacagi ve nasil güncellenecegine dair altyapi çalismalari ile ise koyulduk. Kurum için Mekansal Stratejik Plan çalistayi düzenleyerek, birimlerde hangi verilerin üretildigi, hangi verilerin kullanildigi, mükerrer islemler ve veri paylasimina iliskin sorunlar tespit ettik. Verilerin toplanmasi, elde edilen verilerin düzenlenmesi ve mekanla iliskilendirilmesi asamasindan sonra, elde edilen verilerden, belirlenen amaçlar dogrultusunda analizler üretildi.
Zaman içerisinde Kadiköy Belediyesi tarafindan yapilan farkli projelerde ve raporda bu süreçte olusturulan veri ve analizlerden yararlanildi, talepler dogrultusunda yeni analizler üretildi. Diger kurumlardan, Kadiköy halkindan, ögretmeninden, akademisyeninden, üniversite ögrencisinden gelen veri ve bilgi talepleri bu çalismalarla karsilandi. Ancak bütün bu sürecin sonunda hedeflenen, Kadiköy ilçesinin gelecegine yönelik kararlar alinirken bilimsel bir altligin olusmasi ve katilimci bir süreçle bu kararlarin hayata geçirilmesiydi. Söz konusu kararlar çesitli mekansal müdahaleler biçiminde olabilecegi gibi gelecekte yapilacak yatirimlari da içine alan gündelik hayatin her alanini kapsayacak biçimde genis bir çerçevede ele alindi.
Biliyoruz ki saglikli bir katilim süreci, öncelikle kisisel olmayan veriyi toplumun tüm kesimleriyle paylasarak, bilgiyi kamusallastirarak ve bilgiye erisimde ki esitsizliklerin giderilmesiyle mümkün olabilir. Elinizdeki bu dökuman bu amaçla hazirlanmis kentin mevcut durumunu ortaya koyan ve bundan sonraki karar süreçlerinde hem Kadiköy Belediyesine yol gösterecek hem de vatandasin karar süreçlerine etkin katilimini saglayacak bir ilk ürün olarak degerlendirilmelidir. Ilçe Belediyesi düzeyinde bir ilk olarak hazirlanan bu çalisma, sizlerden gelecek görüslerle, yeni verilerle, hazirlanacak analizlerle, teknolojik gelismelere bagli olarak sürekli güncellenen, gelisen ve yenilenen bir yapiya bürünerek, diliyoruz ki tüm yerel yönetimlere örnek olacaktir.
Raporun tamamini asagidaki baglantiyi kullanarak inceleyebilirsiniz.