Home IconarrowHaberlerarrowMeme Kanseri'nde Erken Tanı Tedavide Başarı Oranını Artırıyor
Kadıköy Güncel

Haberler

Meme Kanseri'nde Erken Tanı Tedavide Başarı Oranını Artırıyor

cover photo

Kadiköy Belediyesi Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadin Sagligi Merkezi’nden Radyoloji Uzmani Dr. Hikmet Karagüllü  ‘Meme Kanseri Farkindalik Ayi’ dolayisiyla yaptigi açiklamalarda meme kanserinde erken taninin önemine dikkat çekti.

Meme Kanseri Farkindalik Ayi’nda ülkemizde ve dünyada kadinlar basta olmak üzere en sik görülen meme kanserine iliskin Ekim ayi boyunca yapilan farkindalik çalismalari dikkat çekiyor. Kuruldugu günden bugüne 80 bin kadinin muayene için basvurdugu Kadiköy Belediyesi Mamografi ve Kadin Sagligi Merkezi’nde meme kanseri konusunda bilgilendirme ve kendi kendine meme muayenesinin nasil yapilacagi gibi birçok seminerler de düzenleniyor. Ileri teknoloji görüntüleme cihazlariyla erken teshisin de yapilabildigi merkezin doktorlarindan Radyoloji Uzmani Dr. Hikmet Karagüllü meme kanserinde farkindalik ve toplumsal bilinç olusturmak için hastaligin belirtileri, erken taninin önemi ve tedavi yöntemleri hakkinda aydinlatici bilgiler verdi.

 “TEDAVIDE BASARI ORANI ARTTI”

Düzenli kontrollerin ve erken taninin önemine vurgu yapan Karagüllü tedavide basari oranindaki artisin altini çizdi. “Dünyada her 8 kadindan biri yasaminin bir döneminde bu kanser türü ile karsilasiyor.  Dünyada her yil bir milyon 750 bine yakin kadin meme kanserinden etkileniyor. Ne yazik ki bu sayi giderek daha da artiyor. Ancak meme kanserinin görülme sikliginin artmasina karsilik ölüm oranlarinda da düsüs söz konusu. Burada görüntüleme yöntemlerindeki teknolojinin gelismesi, kadinlarin ve toplumun bu konuda bilinçlenmesi, duyarli olmasi ve farkindalik yaratmasi, erken tani için düzenli taramalarin yapilmasi, tedavinin uygulama alanlarina girmesi gibi etkenleri sayabiliriz.

“RISK FAKTÖRLERININ EN BASINDA KADIN OLMAK GELIYOR”

Risk faktörlerinden ve hastaligin belirtilerinden bahseden Karagüllü sözlerini söyle sürdürdü: “Meme kanserinde kadin olmak risk faktörlerinin en basinda geliyor. Kisinin ileri yas olmasi, birinci ve ikinci derece akrabalarda meme kanseri öyküsü olmasi, beslenme biçimi, fiziksel aktivitenin azligi gibi risk faktörlerini sayabiliriz. Ele gelen kitle esittir meme kanseri degil, meme kanseri esittir kitle degil. Yani hiçbir sikayeti olmadigi, hiçbir belirti göstermedigi halde merkezimizde yaptigimiz taramalar sonucu erken tanida bulundugumuz hastalarimiz oldu. Genel olarak ise meme basinda kabuk baglama, çatlama, çökme, kanli akintinin olmasi; memede kizariklik, portakal kabugu görünümünün olmasi, koltuk altinda agrili ya da agrisiz ele gelen kitlelerin olmasi belirtiler arasinda.”

“HASTALIKTAN KORUNMAK IÇIN DÜZENLI KONTROLLERIN YAPILMASI GEREKIYOR”

Dr. Hikmet Karagüllü meme kanserinden korunmak için hangi yaslarda, nasil bir islem yapilmasi gerektigini anlatti: “20’li yaslardan 40 yasina kadar 1 ile 3 yil arasinda düzenli olarak meme cerrahisine gidilmeli. Kisi kendi kendisini elle muayene etmeli ancak ele kitle gelmiyor diye kontrollerin ihmal edilmemesi gerekiyor. Çünkü biz en çok meme kanserini taramada yakaliyoruz. 40 ile 69 yas arasi her yil mamografi çekilmesi gerekiyor.  69 yasindan sonra ise, hastanin baska bir rahatsizligi yoksa meme yogunluguna göre 1 ile 2 yil arasinda mamografi çekilmesi gerekiyor. Ailede meme kanseri öyküsü olanlarda ise 35 yasinda mutlaka bir mamografi çektirmeyi öneriyoruz.  Örnegin annesinin 40 yasinda meme kanseri öyküsü olan hastalarimizda da 25 – 30 yas arasi mamografi çektirebiliyoruz. Mamografi isleminin yaninda ultrason ve MR’i da mutlaka istiyoruz.”

 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/2-a7dc1e34-be1e-4d15-9e09-c54a839feedd.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/3-d43a449f-8c19-46f8-82d1-a7ce1eeaea61.jpg