Home IconarrowHaberlerarrowMuhtarlar Kurbagalidere İcin Harekete Gecti
Kadıköy Güncel

Haberler

Muhtarlar Kurbagalidere İcin Harekete Gecti

cover photo

Islah çalismalari yillardir bitmeyen ve kangren haline gelen Kurbaglidere sorunu için Kadiköy’ün muhtarlari harekete geçti. 21 mahalle muhtari hazirladiklari ortak bir dilekçeyle Istanbul Büyüksehir Belediyesi Baskani Kadir Topbas’dan Kurbagalidere islah çalismalarinin en kisa zamanda tamamlanmasini istedi.

Muhtarlarin Kadir Topbas’a gönderdigi dilekçede, Kurbagalidere islah çalismasinin planlanan takvime göre geciktigi ve gecikme hakkinda Kadiköylülerin bilgilendirilmedigi belirtildi.

“DENIZIN RENGI KAHVERENIYE DÖNÜSTÜ”

Kurbagalidere’nin yarattigi saglik sorunlarinin ifade edildigi dilekçede “Kurbagalidere’ye akan lagim suyu, dereyi açik bir kanalizasyon haline dönüstürmüstür. Deredeki kirliligin tüm canlilar ve çevremiz için yarattigi tehlike Tabipler Birligi raporunda açikça ifade edilmektedir. Derenin ilçe sinirlari içerisinde, dizanteri basta olmak üzere, salgin hastaliklara sebep olacagi gerçegi göz ardi edilmemelidir. Aritmaya gitmeden, direkt olarak denize akitilan lagim suyu, Marmara Denizi’ni kirletmektedir. Hatta Kalamis Koyu’ndan Moda Burnu’na kadar denizin rengi son zamanlarda maviden kahverengiye dönüsmüstür” denildi.

YASAMI OLUMSUZ ETKILIYOR

Yagmur yagisi sonrasinda Yogurtçu Parki ve Kurbagalidere etrafinda bulunan ev ve is yerlerini su bastiginin hatirlatildigi dilekçede su ifadelere yer verildi: “Yagmurlar sonrasinda, Yogurtçu Park ve Kurbagalidere üzerinde bulunan ev ve is yerlerini su basmasi burada yasayan halki olumsuz etkilemektedir. Sonbaharla gelecek yogun yagislar ile böylesine kirlenmis bir dere suyunun tasmasinin yaratacagi vahim sonuçlar da çevre halkini çok korkutmaktadir. Kadiköy’ün tüm mahallelerini olumsuz saglik kosullari ile etkileyen Kurbagalidere’de kanalizasyon suyunun dereye akmasi bir an önce durdurulmali ve Dere Islah Çalismasi bitirilmelidir.”

“Moda’da bulunan Kolektör, biyolojik aritma yapmamaktadir. Kadiköy’de Biyolojik Aritma Tesisi yapilmasi için doldurulan alan, yapilis amacina uygun olarak projelendirilmeli ve Marmara Denizi’nin dogal hayati daha geç kalinmadan korumaya alinmalidir” ifadelerinin yer aldigi dilekçede su talepler siralandi: “Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Sn. Kadir Topbas’in, iki yila yakin zamandir Kadiköy halkinin çektigi bu sikintili durum, dere islah çalismasi kapsaminda halkin ve mühendislerin endise ettikleri teknik konular hakkinda inandirici ve gerçekçi bir açiklama yapmasini, dere islah çalismasinin hizla sonlandirilmasini ve Biyolojik Aritma için çalismalara baslanilmasini Kadiköy’de yasayan tüm oturanlarimiz adina talep ediyoruz.” 

TAHLIL SONUÇLARI ALARM VERIYOR

Kadiköy’de Istanbul Büyüksehir Belediyesi tarafindan 3 yildir islah çalismasi süren Kurbagalidere’den denize akan kanalizasyon sulari nedeniyle, Kadiköy sahilleri son yillardaki en büyük kirliligi yasiyor. Kadiköy Belediyesinin düzenli olarak yaptirdigi tahlil sonuçlarina göre koli basili orani olmasi gereken seviyenin oldukça üzerinde.

Kadiköy’de 7 ayri yerden alinan örneklerden elde edilen sonuçlara göre bes bölgede denize girmek son derece tehlikeli.

Tahlil sonuçlarina göre sinir degeri azami 200 olmasi gereken E.Coli Sayimi Moda Deniz Kulübünde 1.200, Fenerbahçe Burnunda 310, Kalamis Marina’da 2.300, Yogurtçu Parki Bitiminde ise 25.000

Tahlillerde ayrica denizde hiç olmamasi gereken ve bagirsak enfeksiyonlarina neden olan diger bakteri gruplari da (Fekal Streptokok) tespit edildi.


DENIZ SUYU ANALIZ SONUÇLARI'NA (16.06.2015) ULASMAK IÇIN TIKLAYINIZ.

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/K_News/kurbagali-28f41dd5-9a5c-4c63-894c-ff2c7be88aa6.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/K_News/kurbagali1-8b1207f6-249e-497d-9b20-4f845ee79998.jpg