Home IconarrowHaberlerarrowNamık Kemal Heykeli Kadıköy’de
Kadıköy Güncel

Haberler

Namık Kemal Heykeli Kadıköy’de

cover photo

Kadiköy Belediyesi Türk edebiyat ve düsünce tarihinin önemli isimlerinden Namik Kemal’in heykelini yaptirdi
 

Kadiköy Belediyesi Türk edebiyat ve düsünce tarihinin önemli isimlerinden Namik Kemal’in heykelini yaptirdi. ‘Vatan Sairi’ olarak taninan Türk Edebiyatinin önemli isimlerinden Namik Kemal’in heykeli 19 Mayis mahallesinde yeni yapilan 19 Mayis Parki’na konuldu. Bronz heykel, heykeltras Ümit Öztürk tarafindan yapildi. 2 metre 60 cm yüksekliginde olan heykelin yapimi yaklasik üç ay sürdü. Namik Kemal’in Kadiköy’le iliskisi Ziya Pasa, Sinasi gibi isimlerle yaptigi fikir tartismalarina dayaniyor.  Uzun yillar Kadiköy’de yasayan 5. Murad’in simdi SGK ve Marmara Üniversitesi Kampüsü’nün bulundugu yerdeki kösküne ziyarete gelen Namik Kemal, Ziya Pasa gibi isimlerle bu köskte fikir tartismalarinda bulunuyordu. Kösk zamanla muhaliflerin bulusma yeri haline gelmis ve sabahlara kadar fikir tartismalarinin yapildigi mekân olmustu. 21 Aralik 1840’ta dogan Kemal’in heykelinin dogum günü haftasinda konulmasi da ayri bir özellik tasiyor. 
 

KILIÇDAROGLU’NDAN ZIYARET

Aydinlanma ve Atatürk Devrimleri Çalistayi için Kadiköy ‘e gelen CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, milletvekilleri Bülent Tezcan, Erdogan Toprak ve Mehmet Akif Hamzaçebi ile beraber heykeli ziyaret etti.

 

NAMIK KEMAL KIMDIR?

Türk edebiyat, düsünce ve siyaset tarihinin önde gelen sahsiyetlerinden biri olan Namik Kemal, 21 Aralik 1840’da Tekirdag’da dogdu. 

Annesini daha küçük yasinda kaybeden Namik Kemal, yasamini dedesinin yaninda sürdürdü. Abdülatif Pasa’nin degisik kentlerde görev yapmasi nedeniyle düzenli bir egitime devam edemeyen Namik Kemal özel dersler aldi ve kendi kendini yetistirmeye çalisti. Arapça ve Farsça ögrendi.  1863’te Babiâli Tercüme Odasi’na kâtip olarak girdi. Bu görev sirasinda dönemin önemli düsünür ve sanatçilariyla tanisma olanagi bularak fikir dünyasini olusturdu. 

Namik Kemal’in sanat ve fikir hayatinin asil dönüm noktasi, Ibrahim Sinasi ile tanistigi ve Tasvir-i Efkâr’da yazmaya basladigi devirdir. Bu dönemde düsünceleri daha çok siyasî ve toplumsal meselelere yönelir ve siirlerinin konusu tamamen degisir. 

1865’te Sinasi’nin Paris’e gitmesi üzerine Namik Kemal, bu gazeteyi tek basina çikarmaya devam etti. Namik Kemal, memleket meseleleri üzerine yazilar yazmaya ve yazarin bu tarz yazilari da kamuoyunda dikkat çekmeye basladi. 1865’te kurulan ve daha sonra Yeni Osmanlilar Cemiyeti adiyla ortaya çikan Ittifak-i Hamiyet adli dernege katildi. 

1867 yilinda Namik Kemal, Erzurum vali muavinligine atandi. Bu göreve gitmeyerek, Ziya Pasa ile birlikte 17 Mayis 1867’de Paris’e kaçti. Bir süre sonra Londra’ya geçerek Ali Suavi’nin Yeni Osmanlilar adina çikardigi “Muhbir” gazetesinde yazmaya basladi. 1870’te Istanbul’a döndü.  Istanbul’dan uzaklastirilmak için Gelibolu mutasarrifligina atandi. Orada yazmaya basladigi “Vatan Yahut Silistre” oyunu, 1873’te Gedikpasa Tiyatrosu’nda sahnelendi. Oyunu izleyenler galeyana gelip olay çikardi. Namik Kemal birçok arkadasiyla birlikte tutuklandi. Magosa’ya sürgüne gönderildi.

38 ay Magosa’da kaldiktan sonra Sultan Besinci Murat’in tahta geçmesi sonucunda diger sürgünlerle birlikte affedilerek 20 Haziran 1876’da Istanbul’a döndü. Padisah II. Abdülhamit tarafindan Sura-yi Devlet üyeligine getirilen Namik Kemal 1877-1878 Osmanli-Rus Savasi’nin ilanindan sonra padisahin aleyhinde bulundugu yolundaki bir ihbarla tutuklandi. Bes ay sonra beraat etmesine ragmen Istanbul’da tutulmayarak önce zorunlu ikamete, sonra da mutasarrif olarak Midilli adasina gönderildi. 

2 Aralik 1888’de Sakiz adasinda yakalandigi Zatürre nedeniyle hayatini kaybetti.

 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_7027-81a0a7a4-dce6-4806-8030-8fcb74438766.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_7034-003b3f43-e6cf-4548-b329-a2bc8c2af432.jpg