ODABASI’NIN, IBB MECLISI ISKI GENEL KURULUNDA YAPTIGI KONUSMASI GÜNDEME DAMGASINI VURDU
IBB Meclisi Kasim ayi 5. Oturumu 24 Kasim Çarsamba günü, Lütfi Kirdar Uluslararasi Kongre ve Sergi Sarayi’nda gerçeklesti. Toplantinin ISKI Genel Kurulunda Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi CHP grubu adina söz aldi. Odabasi’nin Istanbul’un suyunun korunmasi, verimliligi ve su döngüsüyle ilgili yaptigi konusma, meclis gündemine damgasini vurdu.
Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, 24 Kasim günü toplanan IBB Meclisi ISKI Genel Kurulu’nda Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adina bir konusma yapti. Istanbul’un su sorunundan musilaja, ormanlarindan Kanal Istanbul’a kadar birçok konuya deginen Odabasi’nin, “Var olan sorunlarin kaynagini 2 buçuk yillik CHP iktidarinda aramak, yine bu üst üste gelmis sorunlarin çözümünü yine 2 buçuk yillik CHP yönetiminden beklemek, tam anlamiyla kötü niyetli olmaktan baska bir sey degildir” sözleri AKP siralarindan tepki çekti. Odabasi konusmasinda Istanbul Planlama Ajansi tarafindan hazirlanan Istanbul Iklim Vizyonu’nda belirlenen 2050 hedeflerini de tek tek siraladi.
24 Kasim Ögretmenler Günü’nü kutlayarak konusmasina baslayan Odabasi, daha önce ISKI Genel Kurulu’nda yaptigi konusmada Kadiköy’ün son 20 yilda magdur edildigini, son 10 yilda bir metrekare dahi yagmur suyu kanali yapilmadigini ifade etti. Istanbul’un tarihini, kentini, insanini, ekonomisini düsünmeyen bir zihniyetin eliyle yönetilmekten uzak bir kent haline getirildigini söyleyen Odabasi, “Dönemin Orman ve Su Isleri Bakani Sayin Veysel Eroglu, 2012 yilinda yaptigi bir açiklamada Istanbul’un su sorununu 2060 yilina kadar çözdüklerini söylemisti. Ayni bakan 2017 yilinda Istanbul’un su sorununu 2071 yilina kadar çözdük dedi. Sayin Cumhurbaskani 2018 yilinda Istanbul’un 2040 yilina kadar su sorunu yok dedi. Vites küçültüldü 2040 yilina çekildi. Sabah uyandigimizda dolarin kaç para olacagini kestiremiyorken 2071 yilinin su sorununu mu öngörüyorsunuz?” dedi.
“MELEN BARAJI TAMAMLANMIS OLSAYDI ISTANBULLULARIN CEBINDEN 460 MILYON TL ÇIKMAYACAKTI”
2012 yilinda 214 milyon liraya ihale edilen Melen Baraji’nin bitirilemedigini, 2016 yilinda ayni müteahhide bu kez 271 milyon liraya ihale edildigini hatirlatan Odabasi, “Yeni ihaleye göre proje 2018 yilinda tamamlanacakti, tamamlanamadi. ISKI’nin kasasindan 460 milyon TL fazladan para çikti. Yani 5 yil önce bitmesi gereken o baraj tamamlanmis olsa ve regülatör yerine suyu barajdan çekmis olsaydik Istanbullularin cebinden 460 milyon TL çikmamis olacakti. Sayin Imamoglu 2019 yilinda proje alanina ziyarette bulundu ve baraj gövdesinde çatlaklar oldugunu açikladi. 20 Subat 2020’de güçlendirme için 412 milyon bedelle bir ihale daha yapildi. Ve halen bitirilemedi. DSI projenin ne zaman bitirilecegine dair halen net bir takvim veremiyor.” dedi.
“ISTANBUL’UN SU HAVZALARI BIZIM GELECEGIMIZDIR”
Odabasi, “Istanbul’un su havzalari bizim gelecegimizdir. Melen’den gelip gelmeyecegi belli olmayan bir su kaynagina güvenerek Istanbul’un kuzeyine dogru yeni sehirler insa ederek ekonomik büyüme hayallerine kapilmayin. Su havzalarindan elde edecegimiz suyu hiçbir seye degistiremeyiz. Dünyada su sorunu iki temel baslik altinda tartisiliyor. Birincisi su kitligi, ikincisi de su kirliligi. Su kaynaklarini azaltacak ya da kirletecek politikalardan uzaklasmaliyiz. Gelismis ülkelerde döngüsel su yönetimi zorunludur. Bu sistemde suyun azaltilmasi, yeniden kullanilmasi, geri dönüstürülmesi ve geri kazanilmasi asamalari ile ‘kirlenmis su’ temizlenerek su kaynagina döner ve tekrar kullanilir” diye konustu.
Istanbul’u yillarca yöneten AKP iktidari döneminde Istanbul’a çevre yatirimi yapilmadigini ifade eden Odabasi, “Bugün itibariyla kanalizasyona giden atik sularin sadece yüzde 40’i ileri biyolojik aritma sistemiyle aritilmakta, yüzde 60’i ise derin desarj ve biyolojik aritmaya tabi tutulmakta. Ve su kullanilabilir seviyede aritilmadigindan temiz su kaynaklarina katilmasi mümkün olmamakta. CHP iktidari ile ISKI ileri biyolojik aritma çalismalarini hizlandirdi ve Baltalimani, Küçükçekmece ve Yenikapi’daki tesislerimiz de devreye girince bu oran yüzde 40’tan yüzde 50’ye yükselecek” dedi.
“HEDEFIMIZ DÖNGÜSEL SU YÖNETIMINI GERÇEKLESTIRMEK”
Istanbul Imar Yönetmeligi’nde 100 metrekare üzeri parsellerde yagmur suyu toplama sisteminin zorunlu oldugunu hatirlatan Odabasi, “Biz Kadiköy’de 400 metrekare ve üzeri parsellerde yagmur suyu toplama sistemini zorunlu kildik. Hedefimiz ise döngüsel su yönetimini gerçeklestirebilmekti. Istanbul’un 2019 yilinda aldigi yagis miktari 629.3 mm olarak gerçeklesti. Bu son 5 yilin en düsük degeri oldu. Bu deger son 50 yilin yagis ortalamasinin da altindaydi. ISKI verilerine göre Agustos ayinda sehre günlük ortalama 3 milyon 358 bin metreküp su verildi. Bu tüm zamanlarin en yüksek su tüketim seviyesi idi. Bu ne demek biliyor musunuz? Nüfus sürekli artiyor su azaliyor demek. Yani bizi her geçen gün daha zorlu günler bekliyor demek. Yani o ‘2071’e kadar su sikintisi yok’ sözlerinin ne kadar büyük bir aldatma oldugunun ispati demek” dedi.
“KANAL ISTANBUL RÜYASININ PESINDESINIZ”
3. Köprü, 3. havalimani, Kuzey Marmara Otoyolu gibi tepeden inme projeler ile Istanbul’a ihanet edildigini hatirlatan Odabasi, “Simdi de Kanal Istanbul rüyasinin pesindesiniz. Ne pahasina? Istanbul’un suyunu, havasini, dogasini, yaban hayatini bitirme pahasina. 13 bin 400 hektar orman arazisini, 394 bin agaci kesme pahasina, yeralti sularina tuzlu su karistirma, her gün tek atimla 11 ton dinamit patlatilarak aktif fay hatlarinda enerji birikmesine neden olma pahasina. Su kitligiyla mücadele ederken Kanal Istanbul gibi, Kuzey Marmara Otoyolu gibi, 3. havalimani gibi ve 3. köprü gibi uygulamalarla su kitligini nasil körüklediginizi göstermeye çalistim.” dedi.
“BILIME KULAK VERIN”
Bu yil yasanan musilajin 25 yildir Marmara Denizi’ni kirletmenin bir sonucu oldugunu ifade eden Odabasi, “Sadece Istanbul’un degil, Marmara Denizi’ne kiyisi olan tüm illerin özellikle endüstriyel atik sularinin hiçbir islemden geçmeden denize birakilmasinin sonuçlariyla 15 gün yüzey temizligi yapilarak mi mücadele edecegiz? Size bir kez daha öneriyoruz: Bilime kulak verin. Kanal Istanbul’da da müsilajda da Istanbul’un su havzalarina yönelen her türlü insaat projesinde de bilime kulak verin, üç bes müteahhite degil. ISKI, 22 farkli noktada yaklasik 10 milyar TL bütçeyle yapmayi planladigi tesisleri tamamladigi gün Istanbul’un musilaj sorunu çözülecek.” diye konustu.
Marmara havzasini AB standartlarina getirebilmek için 60 milyar Euro gerektigini kaydeden Odabasi, “Yeterli finansman saglandiginda bunun gerçeklesmesi için gereken süre ise, en az üç yil. Biz üstümüze düseni yapmaya haziriz. Ki IBB Baskanimiz Ekrem Imamoglu da zamaninda bunu tane tane anlatti. Sayin Imamoglu, dogru atik aritma yöntemiyle ilgili hangi yatirim varsa yapmaya hazir oldugunu ve bunun için de paranin en son düsünülecek sey oldugunu çok net anlatti daha önce.” ifadelerini kullandi.
Odabasi, “Ben size Kadiköy’ü, yillardir çözemediginiz Kurbagalidere’yi hatirlatayim. Oy alamadiginiz için cezalandirdiginiz Kadiköy halkinin çilesi Kurbagalidere’yi. Hiç gidip göreniniz oldu mu son halini? Simdilerde insanlar bisiklete binip, spor yapiyorlar çevresinde. Balik tutanlar var. Hatta su samuru görüldü. Simdi diyeceksiniz ki, Kurbagalidere’yi biz yaptik. Haklisiniz, emeginiz var. Emegi geçen herkese tesekkür ederim. Ama madem yaptiniz da o kadar balçik, o kadar is nasil çikti dereden” diye konustu.