Home IconarrowHaberlerarrowOnat Kutlar Kadıköy'de Anıldı
Kadıköy Güncel

Haberler

Onat Kutlar Kadıköy'de Anıldı

cover photo

Sair, yazar, sinema elestirmeni Onat Kutlar vefatinin 25’inci yilinda Kadiköy Belediyesi Süreyya Operasinda düzenlenen “Onat Kutlar Bir Senliktir” adli programla anildi.

Bombali saldiri sonucu agir yaralanan ve 11 Ocak 1995’te hayatini kaybeden Onat Kutlar’in anisina, Kadiköy Belediyesi Süreyya Operasinda anma programi düzenlendi. Etkinligi izleyenler arasinda Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi ve esi Rojvan Odabasi, Onat Kutlar’in esi Filiz Kutlar ve Onat Kutlar’in yakin dostlari da vardi.

“Onat Kutlar Bir Senliktir” anma programinin sunuculugunu, senaryosunu Onat Kutlar’in yazdigi, yönetmenligini ise Ömer Kavur’un yaptigi “Yusuf Ile Kenan” filmi ile 1979 yilinda 15 yasinda ilk kez kamera karsisina geçen oyuncu Cem Davran ile yazar Zeynep Oral yapti. Zeynep Oral ile Cem Davran’in Kutlar'in hayatina ve eserlerine iliskin bilgiler aktardigi gecede, Kutlar'in fotograflarindan ve konusmalarindan olusan filmler de gösterildi.

“ONAT KUTLAR’IN MIRASI BIZIM IÇIN HER ZAMANKINDEN DAHA DEGERLI”

Açilista konusma yapan Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, Onat Kutlar’in sadece bir yazar ve sair degil, Sinematek’ten Istanbul Film Festivali’ne uzanan biz dizi kolektif çabanin kurucusu ve yöneticisi oldugunun altini çizdi. Kadiköy Belediye Baskani Odabasi, "Onat Kutlar'in mirasi, insanimizin dört bir koldan kusatildigi bugün, her zamankinden daha degerli bizim için. Onat Kutlar, ayni adi tasiyan siirinde 'Ne kalacak bizden geriye?' diye sorar. Bize düsen simdi bu salonda sevgili Onat Kutlar'a ‘Insan kaldi, siir kaldi, ask kaldi, umut kaldi’ diye seslenmek olacaktir." diye konustu. Odabasi, Onat Kutlar’la birlikte ayni saldirida hayatini kaybeden Yasemin Cebenoyan’i da rahmetle andi.

CEVAT ÇAPAN, ONAT KUTLAR’I ANLATTI

1965'te Onat Kutlar ve arkadaslari tarafindan kurulan Türk Sinematek’in kurucularindan Cevat Çapan da gecede bir konusma yapti. Onat Kutlar'in 1959 yilinda 23 yasinda yazdigi ‘Ishak’ isimli kitabiyla tanindigini belirten Çapan, "Birdenbire olgun bir yazar bizi karsilandi. Kimse 'Ne kadar genç bir yazar, ne kadar acemice yazilmis bu kitap ve öyküler' diyemedi. Olgun bir usta çikmisti karsimiza. Onat Kutlar saygi duyulan, sevilen, deneyimli ve kendinden yasça büyük elestirmenler tarafindan da benimsenen bir isim oldu.” diye konustu.

GENCO ERKAL, KUTLAR’IN ESERLERINI SESLENDIRDI

Yazar Adnan Özyalçiner ve Hülya Uçansu’nun da konusmaci olarak yer aldigi gecede usta tiyatro sanatçisi Genco Erkal, Onat Kutlar'in "Yeter ki Kararmasin" ve “Gündemdeki Konu” eserlerinden bir seçkiyi seslendirdi.

  

Program Idil Biret'in, "Kromatik Fantezi ve Füg", "Mazurka" ve "Andante Spianato ve Büyük Polonez" eserlerini çaldigi piyano resitaliyle sona erdi.

 

 

 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/5-64325f6e-13fb-4de7-98df-f08225458967.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/6-078739fe-be26-46d7-b0d3-6aa33a5a5ec6.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/7-c74a728b-1ca8-4d9c-bdc8-07d252b10c21.jpg