Home IconarrowHaberlerarrowPazardan Dükkana, Dükkandan Kooperatife Bir Kadın Öyküsü: Potlaç
Kadıköy Güncel

Haberler

Pazardan Dükkana, Dükkandan Kooperatife Bir Kadın Öyküsü: Potlaç

cover photo

 

Kadiköy Belediyesi’nin destegiyle, Potlaç adi altinda önce tezgâh sonra da dükkân açan kadinlar bir adim daha atarak kadin kooperatifi kurdu. Kadiköy Belediyesi kadin kooperatifine destek olarak Feneryolu’nda yenilenen 9 dükkan tahsis etti.

KADINLAR GÜNÜ’NDE SENLIKLI AÇILIS

 “Potlaç Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi” kurulusunu 8 Mart Dünya Kadinlar Günü’nde belediyenin kendisine tahsis ettigi alanda yapacagi bir senlikle duyuracak. Feneryolu Mahallesi, Gazi Muhtar Pasa Sokak’ta saat 13.00’te baslayacak senlige herkes davetli.

110 KADININ BASLATTIGI ÖRGÜTLENME BUGÜN 1050’YE ULASTI

Kadiköy Belediyesi, 2015 yilinda kadinlarla yaptigi toplantida kadinlardan gelen talepler üzerine olusturulan Kadin Dayanisma Agi Potlaç’i kurdu. Kizilderililerin degis tokus bayramlarina verilen isim olan Potlaç’dan esinlenerek, ilk kez 2016 yilinda 110 kadinla baslayan proje bugün 1050 kadina ulasti.

TEZGAHTAN KOOPERATIFE DAYANISMA ILE GEÇTILER

Ilk olarak Moda’da “Potlaç Kadin El Emegi Satis Noktasi”nda el emegi ve göz nuru ürünlerini sergileyen Potlaçli kadinlar, daha sonra Caddebostan Kültür Merkezi'nde açilan Potlaç Dükkan'da da ürünlerini satisa çikardi. Yazin Moda'da kisin ise Potlaç Dükkan'da dayanismanin en güzel örneklerinden birinin gösterildigi projede Potlaç Atölye’nin de açilmasiyla kadinlar birbirleriyle kalici baglar kurdu. Kadinlarin kalici baglar kurmasinin sonuçlarindan biri olarak Potlaç Kadin kooperatifi fikri dogdu. 2019 basinda Potlaç Kooperatif Girisimine hiz veren kadinlar Subat ayinda “Potlaç Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi”ni kurdu.

BELEDIYEDEN BÜYÜK DESTEK

Kadiköy Belediyesi, kooperatife destek için kadinlara Feneryolu’nda yenilenen 9 dükkani tahsis etti. 9 dükkanin bulundugu pasajin, 280 metrekare koridor alani olmak üzere toplam 814 metrekare kapali alani bulunuyor. Kadiköy Belediyesi Meclisi, Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu'nun baskanlik ettigi Mart ayi meclis toplantisinda “Potlaç Kadin Girisim Üretim ve Isletme Kooperatifi”ne mülkiyeti belediyeye ait olan 9 dükkani tahsis etme karar aldi. Meclis üyelerinin oy birligi ile alindigi karara göre Feneryolu'nda bulunan 9 dükkan 3 yilligina kooperatifin faaliyet alanlari için tahsis edilmis oldu.

 “BU SÜREÇLE GURUR DUYUYORUM”

Potlaçli kadinlarin da izleyici olarak katildigi meclis toplantisinda konusan Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, kadinlari kutlayarak “Kooperatifiniz hayirli olsun” dedi. Bes yil içerisinde Potlaç dahil olmak üzere basarili projelerin hayata geçirildigini hatirlatan Nuhoglu “Potlaç da dahil olmak üzere çok güzel projelere imza attik. Ben bu süreç ile gurur duyuyorum. Benim hayatimda gurur verici bir bes yil geçti. Sizlerin de ayni mutlulugu yasadigini biliyorum. Bütün projelerde emegimiz var emeginiz var” diye konustu.

KADIN EMEGI BU PASAJDA OLACAK

Kooperatif belediyenin tahsis ettigi dükkanlarin bulundugu pasaji, Mutfak (cafe), Bakkal (gida dükkani), Ikinci El Dükkani, El Emegi Dükkani, Atölyeler (workshop alanlari), Mutfak Atölyesi, Sanat Atölyeleri (Seramik-Cam-Mine vb.) olarak düzenleyecek. Dükkanlarda üretici kadinlarin deneyimlerini aktarabilecekleri atölyelerin yani sira diger kooperatiflerle isbirlikleri yapilarak ürün satis alanlari olusturulacak.

Potlaç Atölye Adres: Kusdili Sosyal Hizmet Merkezi, Osmanaga Mah., Hasircibasi Cad. No:2, Kadiköy. Tel: 0216 3496167-68

Potlaç Dükkanlar Adres: Feneryolu Mahallesi, Gazi Muhtar Pasa Sokak, No: 57/1 Feneryolu Kadiköy 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_2305-31ab592a-bed1-40e5-927d-bf84968f6c88.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/K_News/DSC_2318-ef513857-7448-487f-bc0e-5d78b312622d.jpg