Home IconarrowHaberlerarrowPotlaç Cadde’ye Taşınıyor
Kadıköy Güncel

Haberler

Potlaç Cadde’ye Taşınıyor

cover photo

Kadiköy Belediyesi Potlaç Kadin El Emegi Pazarinda 19 hafta boyunca satis yapan kadinlar Cadde’de dükkan açiyor. 25 Kasim Kadina Siddetle Mücadele Günü’nde yapilacak açilisa tüm kadinlar davetli.

Kadiköy Belediyesi’nin kadin projelerinden biri olan Potlaç Agi’ndaki kadinlar isi büyüttü. 19 Hafta boyunca Moda’da satis yapan kadinlar simdi Caddebostan’da dükkan açiyor.

Kizilderililerin degis-tokus bayramlarina verilen isim olan Potlaç; Kadiköy Belediyesinin ve Kadiköylü kadinlarin düzenledigi etkinlikler, toplantilar sonucunda ortaya çikan projelerden biri.  Kadinlarla yapilan toplantilar sonucunda tamamen kadinlarin el emegi ürünlerinden olusan bir “Pazar” açilmasina karar verildi.  Basvuru için yapilan duyuru ve çagrilar sonucunda iki yüzden fazla bireysel ve Sivil Toplum Kurulusu (STK) basvuru oldu. ‘Potlaç Kadin Emegi Pazari’,  toplam 40 stantla, 28 Mayis günü ilk kez açildi.

Taki tasarimi ürünlerinden tutun da, bez bebekler, dikis- nakis ürünleri, yagli boya resimleri, atik malzemelerden çanta, cam ve seramik hediyelikler gibi birbirinden farkli ve güzel el emegi göz nuru ürünler hem sokagi güzellestirdi hem de kadinlar arasindaki dayanismayi güçlendirdi.

Mayis ayindan Ekim ayina kadar süren 19 hafta boyunca her cuma, cumartesi ve pazar günleri Moda Aile Çay Bahçesi arka tarafinda kurulan pazarda proje sonunda 350 kadin, 21 kadin ve LGBTI örgütü faydalandi.

Potlaç agini ilk temelinin Kadin Çalistayi ve sonucunda çikan yerel esitlik eylem planina dayandirdiklarini belirten Kadiköy Belediye Baskan Yardimcisi Bahar Yalçin ag isleyisini ise söyle anlatti:  Ürün çesitliginin saglanmasi, rekabetin asil amacinin önüne geçmemesi, farkli isleve sahip ürünlerin pazara konulmasi ve herkesin faydalanabilmesi için de pazar rotasyon sistemini kullandik. Her üretici kadinin pazardan en adil ve en sik biçimde faydalanmasi amaci ile getirilen rotasyon kurali, basvuru yogunluguna göre kadinlarin kaç kez ürünlerini sergileyeceklerini belirledi. Kisa vadede Kadiköy’de yasayan ve gida disi üretim yapan kadinlarin, ürünlerini satarak gelir elde etmesini amaçlayan Potlaç Kadin Emegi Pazari’nin uzun vadeli hedefi ise kadinlara ürün tasarimi, girisimcilik, kooperatifçilik gibi konularda Kadiköy Belediyesi olarak destek sunmak. Potlaç agindaki kadinlar su anda ürün gelistirme girisimcilik kooperatiflesme egitimleri aliyor.

SAHADAN DÜKKANA

Kadiköylü kadinlarin, Mayis ayinda Moda’da baslayan bu Potlaç serüveni 25 Kasim itibariyle Kadiköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’deki Potlaç Dükkân’a tasiniyor.

Pazartesi hariç her gün, 10.00-21.00 saatleri arasinda açik olacak Potlaç Dükkânda, Potlaç Agi’ndaki kadinlar dükkânda nöbetlese görev alacak.

Kadiköylü kadinlar için Potlaç Dükkâna ürün koyabilmenin ön kosulu yine, Kadiköy’de yasiyor olmak (ikamet belgesi), ürünlerin kendi üretimi olmasi ve vergi muafiyeti belgesi almis olmak.

Dükkanin 25 Kasim’da yani Kadina Siddetle Mücadele Günü’nde açilmasinda ise kadinlarin ekonomik güçlenmelerini; dayanisma ve örgütlenme deneyimlerini görünür kilmak amaçlaniyor.

Yerel yönetimlerin kadin politikalarini güçlendirmesi gerektigini söyleyen Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, Kadiköy Belediyesi olarak daha fazla kadina ulasilacak proje ve çalismalari desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Potlaç Dükkan Açilis Tarihi:25 Kasim 2016 Cuma Saat:14.00

Yer: Caddebostan Kültür Merkezi Giris Kati

 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_1577-1193873d-9328-468b-80ab-8ec2c404cf6c.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/K_News/VS9A9137-0a6bb3ad-a131-4f27-a435-84a7258a1edf.jpg