Kizilderililerin degis-tokus bayramlarina verilen isim olan “Potlaç” Kadiköy Belediyesi’nin girisimiyle ilçede açilacak “Kadin Emegi Pazari”na ilham oldu. Mayis sonunda açilacak pazara basvurular basladi.
Kadiköy Belediyesi ve Kadiköylü kadinlarin düzenledigi Kadin Forumu ve Çalistaylardan çikan sonuçlar dogrultusunda kadin emegi pazari projesi gelistirdi. Kizilderililerin degis-tokus bayramlarina verilen isim olan “Potlaç” dan ilham alinan kadin emegi pazari projesi “Potlaç”, geçtigimiz günlerde Kadiköylü kadinlarin katilimiyla gerçeklestirilen iki ayri toplantida tanitildi.
KADINLAR IÇIN EK GELIR
Toplantiyi açan Kadiköy Belediye Baskan Yardimcisi Bahar Yalçin, fikrin gelisim sürecini su sekilde aktardi: “Kadiköy Belediyesi’nin uygulanmaya devam eden Yerel Esitlik Eylem Plani kapsaminda, kadinlarin taleplerinin sonucunda belirlenen bir hedef var. O da Kadiköylü kadinlar için bir gelir yaratilmasi ve buna yönelik olarak kamusal alanlarda periyodik pazar yerleri kurulmasi. Potlaç Pazar Yeri uygulamasi da bu hedef üzerinden gerçeklestirildi. Çesitli toplantilar yaptik. Kadiköy Belediyesi’ndeki çesitli birimler bir araya geldi ve fikir teatileri sonucunda daha önce uygulanmis örneklere de bakarak bu projemizi gelistirdik” dedi.
POTLAÇ: DAYANISMA ve BAG KURMA
Potlaç Kadin Emegi Pazari kisa vadede Kadiköy’de yasayan ve gida disi üretim yapan kadinlarin, ürünlerini satarak gelir elde etmesini, belediye iletisim halinde olmasini ve üretimlerini gelistirmeye yönelik danismanlik ve ilgili yönlendirmelerden faydalanmasi planlaniyor. Uzun vadede ise mevcut agi gelistirerek, kapasite gelistirme, ürün tasarimi ve iyilestirmesi, liderlik, girisimcilik ve kooperatifçilik gibi konularda kadinlara Kadiköy Belediyesi olarak destekler sunulacak.
ADIL BIR PAZAR IÇIN ROTASYON
Sadece el emegi ürünlerle basvuru yapilabilecek Potlaç’da gida ürünleri satilmayacak. Ürün çesitliginin saglanmasi, rekabetin asil amacinin önüne geçmemesi, farkli isleve sahip ürünlerin pazara konulmasi ve herkesin faydalanabilmesi için de pazar rotasyonla isletilecek. Her üretici kadinin pazardan en adil ve en sik biçimde faydalanmasi amaci ile getirilen rotasyon kurali, basvuru yogunluguna göre kadinlarin kaç kez ürünlerini sergileyeceklerini belirleyecek.
KIMLER KATILABILIR?
Potlaç’a katilmak ise çok kolay. Kadiköy’de ikamet etmek, kendi ürettigi bir ürünün satisini yapacak olmak ve 18 yasini doldurmus, kadin ya da LBTI birey olmak bu agin bir parçasi olmak yeterli. Söz konusu kosullara uygun olanlar 2-20 Mayis tarihleri arasinda Hasanpasa Sosyal Destek ve Egitim Merkezi’nde bulunan “Potlaç Basvuru ve Danisma Masasi”na ürettiginiz ürünün örnekleri ve Kadiköy’de oturduklarini belgeleyen ikamet belgesi ile basvurabilir.
Pazar yerinin ilk açilisinin 27-28-29 Mayis tarihlerinde olmasi planlaniyor. Pazar her açildiginda 20 stant ve 2 sivil toplum kurulusu standina yer verilecek. Potlaç Kadin Emegi Pazari, Moda Çay Bahçelerindeki alanda kurulacak. Pazarin haftada 3 gün; cuma, cumartesi, pazar günleri saat 10.00 ile 19.00 arasinda açik olmasi planlaniyor.