Home IconarrowHaberlerarrowŞiirsel Gerçekçi Sinema Gösterimleri Sinematek/Sinema Evi’nde
Kadıköy Güncel

Haberler

Şiirsel Gerçekçi Sinema Gösterimleri Sinematek/Sinema Evi’nde

cover photo

Kadiköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi, kendi gösterimlerine 18 Ekim itibariyla basliyor. Son gösterimi 30 Aralik’ta yapilacak yeni programin odaginda 1930’larda Fransiz sinemasina damga vuran Siirsel Gerçekçilik var.

Kadiköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi’nde basta Amerikan Kara Filmi, Italyan Yeni Gerçekçiligi ve Fransiz Yeni Dalgasi olmak üzere sinemanin yapitaslari sayilan akimlar ve janrlara ilham vermis 14 filmlik seçkinin olacagi gösterimler 18 Ekim’de basliyor. Fransiz Kültür Merkezi Istanbul ve Cinémathèque Française’in katkilariyla sunulan ana program kapsaminda Siirsel Gerçekçiligin önde gelen yönetmenleri Jean Renoir, Marcel Carné, Jean Vigo ve Julien Duvivier’nin filmleri seyirciyle bulusacak. L’Atalante, Oyunun Kurali (La règle du jeu), Cennetin Çocuklari (Les enfants du Paradis), Sisler Rihtimi (Quai des Brumes), Harp Esirleri (La grande illusion) gibi klasiklerin yer aldigi 14 filmlik seçkinin yani sira film analizi, söylesi, panel gibi etkinliklerin yer alacagi program, 1930’lar boyunca Fransa’da etkili olan ve Amerikan kara filmi, Italyan Yeni Gerçekçiligi, Fransiz Yeni Dalgasi gibi önemli akimlara, janrlara ve birçok sinemaciya ilham veren bu kisa ama çok etkili dönemin sinemasina yakindan bakmayi amaçliyor. Siirsel Gerçekçilik programinin açilisi, Cinémathèque Française arsivinde yer alan yenilenmis kopyasindan gösterilecek olan Jean Renoir’in Oyunun Kurali (La règle du jeu) filmiyle yapilacak.

IL CINEMA RITROVATO ISTANBUL’DA

Her yil Italya’nin Bologna kentinde düzenlenen ve temel amaci yeni restore ettigi filmleri seyirciye sunmak olan, dünyanin en önemli film restorasyon merkezlerinden Cineteca di Bologna’nin film festivali Il Cinema Ritrovato bu yil 37. kez düzenlendi. Sinematek/Sinema Evi, Cineteca di Bologna ve Italyan Kültür Merkezi Istanbul’un katkilariyla sundugu bu bölümde festivalin bu yilki restore edilmis filmler programindan seçtigi 6 filmi, yenilenmis kopyalariyla sinemaseverlerle bulusturuyor.

BAGIMSIZ TÜRKIYE SINEMASI

Türkiye sinemasi için alternatif bir gösterim mecrasi ve bir tartisma platformu olusturmak amaciyla FilmKoop isbirligiyle hayata geçirilen Bagimsiz Türkiye Sinemasi gösterimleri devam ediyor. Filmlerin ardindan ekip söylesileri ile devam eden gösterimler, yeni dönemde pazar günleri 14.00 seansinda gerçeklesecek. FilmKoop bulusmalarinin programi, sinematek.kadikoy.bel.tr adresinden ve Sinematek/Sinema Evi’nin sosyal medya hesaplarindan takip edilebilir. Yeni dönemde biletler yalnizca Mobilet üzerinden temin edilebilecek. Kadiköy, Hasirci Sokak’ta yer alan binasinin kapilarini ilk olarak Kasim 2021’de açan Sinematek/Sinema Evi yeni sezonda sinemaseverlerle bulusmaya hazir.

Tarih: 18 Ekim-30 Aralik

Yer: Kadiköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi

Osmanaga, Hasirci Sk. No:16, 34714 Kadiköy/Istanbul

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1666094252_SinematekSinema_Evi__2_.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1666094247_Sinematek_18Ekim30Aralik_eposta300(1).jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1666094251_SinematekSinema_Evi__1_.jpg